«Το Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινά τη νέα σεζόν στη Στέγη

Με μια περφόρμανς-παραβολή του Δημήτρη Καραντζά ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου η νέα σεζόν της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

«Το Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινά τη νέα σεζόν στη Στέγη

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς-παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.

«Τα πλακάκια έμοιαζαν πάντα έτοιμα να σκάσουν, σαν πίσω απ’ τους τοίχους να ήταν τα χέρια και τα χείλη και τα πόδια όσων έμειναν εδώ, αλλά ποτέ δεν έσκασαν· έμειναν εκεί σαν ημερολόγιο ποια χρονιά κάναμε τι και τι έζησαν όλοι οι άνθρωποι».
Το σπίτι μας. Η γωνιά μας μέσα στον κόσμο. Το κατεξοχήν καταφύγιο. Εκεί είμαστε ασφαλείς. Ή μήπως όχι; Ένα νέο, πρωτότυπο έργο, ελλειπτικό και εστιασμένο κυρίως στη δράση μέσα στη σιωπή, είναι το κειμενικό υλικό της παραβολής που συνθέτουν ο Δημήτρης Καραντζάς και η ομάδα των συνεργατών του. Με ελάχιστο λόγο, αμείωτη ένταση και δύο ηθοποιούς, την Αλεξία Καλτσίκη και τον Φιντέλ Ταλαμπούκα, να εκτελούν την καθημερινή τελετουργία του νοικοκυριού στο σπίτι τους, έως ότου η βία του κόσμου εισβάλει εντός και ξεθεμελιώσει τα πάντα.

Στο «Σπίτι», δύο πρόσωπα, μια γυναίκα και ένας άνδρας (αδέρφια; συγκάτοικοι; σύντροφοι;), περνούν μια οποιαδήποτε ημέρα στο σπίτι τους, που μπορεί να είναι στην Αθήνα, στο Τόκιο, στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στο Άμστερνταμ, στη Νέα Υόρκη. Σε μια οποιαδήποτε μεγαλούπολη από αυτές όπου οι άνθρωποι ζουν σε σπίτια-κελιά, χωρίς ταυτότητα, όπου όλα μοιάζουν μεταξύ τους. Τα δύο πρόσωπα κάνουν δουλειές, τακτοποιούν τα ψώνια, πληρώνουν τους λογαριασμούς, μαζεύουν τα ρούχα, φροντίζουν τον χώρο και τη δομή τους. Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα σημαντικό ανάγεται σε μια ποιητική παραβολή, με την καθημερινή ρουτίνα να εισβάλει στους αρμούς της σκέψης των ηρώων και να καταλαμβάνει τη σκηνή. Οι δυο τους περιχαρακώνονται για να μην αναμετρηθούν με την πραγματικότητα και να απαλύνουν τις θηλιές που κρύβει ο έξω κόσμος.

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ
ΣΥΝΘΕΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ, ΓΚΕΛΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ, ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
ΒΙΝΤΕΟ
ΓΚΕΛΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
ΣΚΗΝΙΚΟ
ΚΛΕΙΩ ΜΠΟΜΠΟΤΗ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΜΗ
ΚΙΝΗΣΗ
ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
ΚΕΛΛΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΜΠΙΤΣΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΡΕΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ, ΖΩΗ ΜΟΥΣΧΗ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΥΠΕΡΤΙΤΛΩΝ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
ΜΕΜΗ ΚΑΤΣΩΝΗ
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΙΣΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΤΣΙΚΗ, ΦΙΝΤΕΛ ΤΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ
.
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Από 30 Σεπτεμβρίου 2023

Μικρή Σκηνή

Τετάρτη έως Κυριακή: 21:00 Διάρκεια: 60‘

Εισιτήρια εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v