Καπάκια πλαστικών μπουκαλιών: έχει νόημα να τα μαζεύουμε;

Αν σε προβληματίζει το τι συμβαίνει τελικά με τα καπάκια πλαστικών μπουκαλιών και πώς όλα αυτά ανακυκλώνονται τότε, είμαστε οι άνθρωποι σου.

Καπάκια πλαστικών μπουκαλιών: έχει νόημα να τα μαζεύουμε;

Η ανακύκλωση έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά τα τελευταία χρόνια κι αυτό αν μας ρωτάς είναι ένα ευτυχέστατο γεγονός. Ολοένα και περισσότεροι δήμοι αλλά και καταστήματα ή υπηρεσίες διαθέτουν ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μπαταρίες, λάμπες αλλά και ηλεκτρικές συσκευές, προκειμένου να μειώσουμε κάπως όλα τα δεινά τα οποία κληρονόμησε ο πλανήτης για χάρη μας. Δεν είναι λίγοι κι αυτοί που ανάμεσα στα υπόλοιπα κρατούσαν ξέχωρα και μια τσαντούλα γεμάτη με πλαστικά καπάκια.

Πού γίνονται τέτοιες δράσεις;

Για πολλά χρόνια δήμοι, κοινωφελείς υπηρεσίες, ΜΚΟ, φιλανθρωπικές οργανώσεις για ΑΜΕΑ αλλά και πολλοί εθελοντές συγκέντρωναν πλαστικά καπάκια μπουκαλιών, τα οποία αντάλλασσαν με αναπηρικά αμαξίδια, τα οποία και δώριζαν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από αυτές ακολούθως.

Όποιος έχει επισκεφθεί τον Δήμο Αλίμου είναι πολύ πιθανό να έχει παρατηρήσει τις χαρακτηριστικές κόκκινες καρδιές του, που έχουν τοποθετηθεί για τη συλλογή καπακιών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε εβδομάδα ο Δήμος Αλίμου κάνει γνωστό πως συγκεντρώνει περίπου 100 κιλά καπάκια. Οι ποσότητες αυτές προσφέρονται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραπληγικών, η οποία με τη σειρά της συνεργάζεται με εταιρείες ανακύκλωσης που καταβάλουν το ανάλογο αντίτιμο για να αγοραστεί το καροτσάκι.

Την ίδια στιγμή η διαδεδομένη δράση «Keep on Moving» προβλέπει τη συλλογή καπακιών πλαστικών μπουκαλιών και τη μετατροπή της οικονομικής τους αξίας σε αγορά αμαξιδίων για αναπήρους και έχει κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι συμβάλλουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η δράση ξεκίνησε από την εθελοντική ομάδα «Thessaloniki Next2U» και από το 2017 συνεχίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Πόσα καπάκια αντιστοιχούν σε ένα αμαξίδιο;

Σύμφωνα με τον σύλλογο Αγάπη για τη Ζωή η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ακόλουθη: Αφού συγκεντρωθούν και παραδοθούν τα πλαστικά καπάκια στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης, εκεί ζυγίζονται και αφού μαθευτεί το ζυγολόγιο ο σύλλογος υποχρεούται να κόψει τιμολόγιο προς την ανακύκλωση και αφού σταλεί το τιμολόγιο τότε καταθέτουν στον λογαριασμό του συλλόγου το αντίτιμο αυτών. Να τονίσουμε εδώ πως σε κάθε παράδοση πλαστικών καπακιών, η ανακύκλωση κρατάει το 10% του βάρους τους ως φύρα λόγω διαφόρων παραγόντων όπως είναι τα χαρτοκιβώτια, οι παλέτες, το ότι μπορεί μέσα στις σακούλες να υπάρχουν και άλλα αντικείμενα όπως π.χ. τσίγκινα καπάκια, κουτάλια, πιρούνια κλπ.

Για κάθε κιλό με καπάκια πλαστικών μπουκαλιών (περίπου 540 τεμάχια) το κάθε εργοστάσιο ανακύκλωσης έδινε ένα ποσό της τάξεως των 0,18-0,20€ , που σημαίνει ότι για έναν τόνο (540.000 πλαστικά καπάκια), το ποσό ανερχόταν στα 180-200€ όσο και το κόστος ενός απλού αμαξιδίου. Έπειτα τα καπάκια πολτοποιούνταν κι από τον πολτό προέκυπταν χρήσιμα προϊόντα όπως τα πλαστικά καφάσια μεταφοράς φρούτων και λαχανικών σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές κτλ.

Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε πλαστικά καπάκια;

Το Precious Plastic lab είναι μία σειρά από μηχανές που ειδικεύονται στην επεξεργασία πλαστικών απορριμμάτων με σκοπό τη μετατροπή τους σε χρήσιμα προϊόντα. Σύμφωνα με τη διακήρυξή τους α πλαστικά καπάκια είναι το πιο χρήσιμο είδος πλαστικού για τα μηχανήματα τους και ταυτόχρονα το λιγότερο ανακυκλώσιμο.

Παράλληλα ο κανονισμός της ΕΕ για την παραγωγή Caps & Closures αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «τα πλαστικά πώματα και καπάκια που χρησιμοποιούνται για δοχεία ποτών είναι μεταξύ των πλαστικών ειδών μιας χρήσης που συναντώνται συχνότερα ως απορρίμματα στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τα επίσημα στοιχεία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν πως το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που καταμετρούνται στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ τα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης αντιστοιχούν στο 50% και τα είδη αλιείας στο 27% του συνόλου.

Nέες συσκευασίες πλαστικών μπουκαλιών με μη αποσπώμενο καπάκι

Μια βόλτα στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου είναι αρκετή για να παρατηρήσεις ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν μη αποσπώμενα καπάκια στις συσκευασίες των πλαστικών μπουκαλιών καθ’ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ψήφισε την υποχρεωτικότητα του μέτρου αυτού από το 2024. Οι προαναφερόμενοι λόγοι οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση με σκοπό να μην καταλήγουν τα καπάκια στα σκουπίδια, καθώς όπως προγράψαμε κρίνονται ιδιαίτερα επιβλαβή για το περιβάλλον. Κι όσο κι αν διαμαρτύρονται κάποιοι στα social media μάλλον θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να δώσουν κι αυτή ένα χεράκι μπας και μειωθεί η μόλυνση στον πλανήτη. 

Γιατί να μαζεύουμε λοιπόν πλαστικά καπάκια;

Οι περιβαλλοντικοί λόγοι είναι σαφείς κι ιδιαίτερα σημαντικοί αφού στοχεύουν σε ένα ανακυκλώσιμο μέλλον με λιγότερο πλαστικό και σκουπίδια στον πολύπαθο πλανήτη μας.

Παράλληλα η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης είναι σημαίνουσα για το μέλλον της ανθρωπότητας για αυτό και πρέπει σχετικές δράσεις να διαφημίζονται σε όλους τους εκπαιδευτικούς και δημόσιους φορείς της χώρας.

Η στήριξη στα άτομα με αναπηρία μέσω της ανταλλακτικής ανακύκλωσης είναι επίσης ένα σημαντικό όφελος που προκύπτει μέσα από την έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα τους και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v