Βάλε το ρόδι στις μαγειρικές σου

Με αυτές τις πεντανόστιμες και πανεύκολες συνταγές με ρόδι, φέρνουμε γούρι στην κουζίνα σου, χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία.

Βάλε το ρόδι στις μαγειρικές σου

Το ρόδι πέρα από καλότυχο με βάση τας γραφάς και τας θυμοσοφίας του λαού μας, είναι κι ένας διατροφικός θησαυρός. Βλέπεις ένα και μόνο φλιτζάνι (174 γραμμάρια) περιέχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης 30% της ΣΗΠ Βιταμίνη C, 36% τη ΣΗΠ Βιταμίνη Κ, 16% της ΣΗΠ Φολικό Οξύ και 12% της ΣΗΠ Κάλιο. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες:  ένα μεσαίο φρέσκο ρόδι περιέχει περίπου 105 θερμίδες και μόνο 0,5γρ. λίπους.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να το εντάξεις στις μαγειρικές σου και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στην κουζίνα σου. Εμείς ξεψαχνίσαμε όλους τους διαδικτυακούς Τσελεμεντέδες και βρήκαμε πολύ εύκολες κι εξίσου νόστιμες συνταγές με ρόδι και σου τις παρουσιάζουμε με την ελπίδα να κρατήσεις μια θέση κενή και για μας στο επόμενο τραπέζι σου.

Πλιγουροσαλάτα με ρόδι

Υλικά: 100 γρ. πλιγούρι ψιλό,  150 ml ζωμός λαχανικών,  150-200 ml ελαιόλαδο,  χυμός + ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια,  60 ml πετιμέζι ροδιού τα σπόρια από 1 ρόδι,  250 γρ. αγγούρι, κομμένο σε ψιλά καρέ,  30 γρ. ντοματοπελτές,  40 γρ. πάστα πιπεριάς Φλωρίνης, από βάζο,  4 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα, 2 μάτσα μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 2 μάτσα δυόσμος, ψιλοκομμένος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε τη πλιγουροσαλάτα με ρόδι, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το πλιγούρι με τον ζωμό και αφήνουμε για 4 ώρες, μέχρι ο ζωμός να απορροφηθεί εντελώς και το πλιγούρι να φουσκώσει και να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την πλιγουροσαλάτα κατά μέρος για 30 λεπτά και σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ 

Μοσχαράκι με ρόδι και πράσο

Υλικά: 1 κιλό μοσχαράκι (ελιά) κομμένο σε κύβους, 3 πράσα, ψιλοκομμένα, ½ φλιτζάνι κρασί μαυροδάφνη, 1 φλιτζάνι χυμό ροδιού, 2-3 κουτ. σούπας σπόρους ροδιού, 100 ml σιρόπι ροδιού, 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουτί πουρές πατάτας για το σερβίρισμα, 600 ml (3 φλιτζ. τσαγιού) νερό, 300 ml (1 ½ φλιτζ. τσαγιού) γάλα, 25 γρ. (1 κουτ. σούπας) βούτυρο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Σοτάρουμε τα πράσα σε μια κουταλιά ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και τους προσθέτουμε το μισό χυμό του ροδιού. Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά. Ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, γυρίζοντάς τα για να αλευρωθούν από όλες τις πλευρές.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, γυρίζοντάς τα συνέχεια μέχρι να ροδίσουν παντού. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε τα πράσα μαζί με το ζουμί τους και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με καπάκι κι αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να γίνει.

Διαλύουμε τότε το σιρόπι στον υπόλοιπο χυμό ροδιού και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει η σάλτσα του φαγητού. Ετοιμάζουμε τον πουρέ πατάτας με το γάλα και το νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.

Σερβίρουμε το φαγητό με τον πουρέ πατάτας πασπαλίζοντας το κάθε πιάτο με λίγους σπόρους φρεσκοανοιγμένου ροδιού.

Συνταγή εδώ 

Κους κους μαγικό συνοδευτικό

Υλικά: 1½ φλ. αυθεντικό κους κους (όχι ζυμαρικό), 2 ζουμερά πορτοκάλια, 1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι, 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 1 ματσάκι δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 αγγούρι με τη φλούδα, 1 ώριμο αβοκάντο σε καρεδάκια, 1 ώριμο μάνγκο ψιλοκομμένο, 1 ρόδι καθαρισμένο, 3-4 κ.σ. αμυγδαλόψυχα λευκή, λίγο αλατι.

Εκτέλεση: Βάζουμε το κους κους σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αγγούρι ψιλοκομμένο, το ρόδι το αβοκάντο και το μάνγκο σε καρεδάκια, τα μυρωδικά και το αμύγδαλο. Περιχύνουμε με το πορτοκάλι, το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι με μέλι.

Προσθέτουμε αλάτι. Ανακατεύουμε το κους κους. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ρουφήξει το κους κους υγρασία από όλα τα υλικά. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε για να αφρατέψει.

Συνταγή εδώ 

Healthy σπαγκέτι με σάλτσα ροδιού

Υλικά: 500 γρ. χυμό ροδιού, 80 γρ. κρέμα βαλσάμικο, 20 γρ. μέλι, 400 γρ. σπαγγέτι, high protein, αλάτι, 150 γρ. κατσικίσιο τυρί.

Για το σερβίρισμα: καρύδια, ρόδι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τον χυμό. Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο, το μέλι και βράζουμε 6-8 λεπτά για να πέσει ο όγκος της σάλτσας και να δέσει. Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τα σπαγγέτι, αλάτι και βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σουρώνουμε τα σπαγγέτι και τα μεταφέρουμε μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό για να τραβήξουν τη σάλτσα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το κατσικίσιο τυρί. Ψήνουμε 1 λεπτό από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα. Εναλλακτικά, σπάμε το τυρί σε κομμάτια μέσα στο τηγάνι με τα σπαγγέτι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα σπαγγέτι και το κατσικίσιο τυρί με τα καρύδια και το ρόδι.

Συνταγή εδώ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v