Κρυμμένες αυλές για τσιμπολόγημα και τσίπουρα στην Αθήνα

Αυλές χρονοκάψουλες, αυλές μοντέρνες, με χαλικάκι και αιώρες, αυλές νόστιμες, αυλές παρεϊστικές. Πάμε για τσιμπολόγημα και τσιπουράκια στα κρυμμένα στέκια της πόλης.

Κρυμμένες αυλές για τσιμπολόγημα και τσίπουρα στην Αθήνα

Υπό τον ίσκιο των δέντρων, δίπλα σε αιώρες, σε αυλές ρετρό και καλτ, σε πεζοδρόμους και κήπους, οι μεζέδες είναι λιμπιστικοί και τα τσίπουρα ρέουν άφθονα, το ίδιο και οι κουβέντες της παρέας που μαζεύεται για να πιει και να φάει.

Ακολούθησέ μας σε μερικές από τις αγαπημένες μας «κρυφές» διευθύνσεις στα στενά και τους πεζοδρόμους της πόλης.

Πλάτανος

Σεβαστείας 6, Ιλίσια, τηλ: 2107486386

Ιδανικό μέρος να αράξεις με τις ώρες τσιμπολογώντας και πίνοντας τσιπουράκι ακούγοντας τα τζιτζίκια να σολάρουν όμορφα, ο Πλάτανος είναι ένα κρυμμένο ουζερί στα Ιλίσια, το οποίο θυμίζει εξοχή. Βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο, δίπλα σε δέντρα και γλάστρες, αλλά έχει και μια όμορφη αυτοσχέδια «αυλή» για πιάσεις τραπεζάκι και να δοκιμάσεις εκλεκτά μεζεδάκια όπως σαρδέλα σε διάφορες εκδοχές (τηγανιτή, πλακί, στον ατμό), γαύρο τηγανιτό, κεφτεδάκια μαμαδίσια, φάβα, μαριδούλες, λουκάνικο χωριάτικο, μαυρομάτικα, φέτα σαγανάκι, πατάτες τηγανιές και σκορδάτο τζατζίκι. Ο λογαριασμός με τσίπουρο, ούζο ή κρασί δεν ξεπερνά τα 15€-18€/ άτομο.

Ουζερί του Λάκη

Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ: 210 8213776

Αν αγαπάς τα θαλασσινά τον ξέρεις. Ο Λάκης βγάζει τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο, έχοντας μια ιδιότυπη «αυλή» κοντά στην πλατεία Βικτωρίας για πολλές δεκαετίες και ξέρει πώς να ψήνει ψαράκια και θαλασσινά. Εδώ θα πιάσεις θέση για να τσιμπολογήσεις εκλεκτά καλούδια της θάλασσας, όπως σαγανάκι με γαρίδες, λαζάνια με ρέγγα, αμύγδαλα και ξύσμα λεμονιού, φέτα με τραγανή κρούστα σιμιγδαλιού με γλυκιά και καυτερή μαρμελάδα ντομάτας, γαριδομακαρονάδα και άλλες παραδοσιακές  τσιπουρο-γεύσεις. Συνοδεία ούζου ή τσίπουρου, ο λογαριασμός για ένα τίμιο τσιμπολόγημα στα 20€/ άτομο.

Το Κορωπί

Αρτέμωνος 122, Δάφνη, τηλ: 694 716 9400

Μετράει τα χρόνια της σε δεκαετίες, από το 1950, και είναι μια ψησταριά –χρονοκάψουλα, την οποία πρέπει να δεις από κοντά για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Καλτ και παλιακή όσο δεν πάει, διακοσμείται με παλιά κρασοβάρελα και σκίτσα μπεκρήδων στους τοίχους, ενώ διαθέτει και μια επίσης καλτ αυλή με ξύλινα τραπέζια και φερ φορζέ καρέκλες. Ο κατάλογος είναι μίνιμαλ και περιλαμβάνει κλασικές και καλοψημένες επιλογές κρεατοφαγίας για μερακλήδες: αρνίσια παΪδάκια, χοιρινή μπριζόλα, λουκάνικο και προβατίνα. Στα ορεκτικά, θα βρεις πατάτες τηγανιτές, τζατζίκι, σαλάτα λάχανο και κεφαλοτύρι μεταξύ άλλων. Ο λογαριασμός με τσιπουράκια ή χύμα κρασί, στα 15-18€ το άτομο.

Καμπεθόν

Κεραμεικού 110, Μεταξουργείο, τηλ.: 215 5506414

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Καμπεθόν (@cabezon.bar)

Δεν είναι άλλη μια μεταξουργειώτικη αυλή, είναι μια από τις αγαπημένες «κρυφές» διευθύνσεις του κέντρου. Στη λογική του νέο-καφενείου, το Καμπεθόν σερβίρει στο φανατικό του κοινό μεζεδάκια και αποστάγματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στην σούπερ χαλαρή αυλή του, με κρεμαστά φωτάκια σαν εκείνα των πανηγυριών, δέντρα και φυλλωσιές, χαλίκι στο έδαφος και ψηλούς πέτρινους τοίχους τριγύρω. Εδώ θα δοκιμάσεις πανσέτα φούρνου, ανθοτυροκεφτέδες, λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα, τηγανιά ψαρονέφρι, μοσχαρίσιο λουκάνικο και άλλα τέτοια ωραία. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με βιολογικό τσίπουρο Λήμνου.

Cachou

Σφακτηρίας 20, Μεταξουργείο τηλ.: 699 445 8452

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by CACHOU (@cachou.athens)

Φερ φορζέ πολυθρόνες, πολύχρωμα τραπεζάκια, αιώρες, χαλικάκι. Η αυλή του Cachou είναι ο ορισμός της καλοκαιρινής ραστώνης, και ξυπνά θύμησες από άλλες παλιότερες εποχές. Εδώ επιβάλλεται να δοκιμάσεις τα ρεβύθια με γάλα καρύδας και πιπεριές, τις τηγανιτές πατάτες με κιμά, το συκώτι σωτέ, τις φωλιές με κατσικίσιο τυρί, την ψητή φέτα με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τα κεφτεδάκια με σος γιαουρτιού. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15-17€ κατ’ άτομο τσιπουρακίων ή ουζακίων συμπεριλαμβανομένων.

Favela

Αρτεμισίου 4, Κεραμεικός, τηλ: 21 0341 2413

Η κρυμμένη αυλίτσα στη Favela ήταν όταν πρωτοάνοιξε ένα από τα αγαπημένα μυστικά της ευρύτερης περιοχής. Πλέον ο κόσμος την έμαθε και την τιμά ιδιαιτέρως τρωγοπίνοντας στα τραπεζάκια της και τσουγκρίζοντας κρασιά και τσίπουρα. Μην τυχόν φύγεις αν δεν δοκιμάσεις μαραθόπιτα, λουκάνικο Καρύστου με πιπεροσαλάτα, σις κοτόπουλο με ταμπουλέ, απάκι με δεντρολίβανο, τραγανές μπουκιές κοτόπουλου με κρέμα φέτας και φέτα κανταΐφι. Ο λογαριασμός στα 15-17€ κατ’ άτομο μαζί με τα συνοδευτικά αλκοόλια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v