Το Μπούρτζι του Ναυπλίου είναι ξανά επισκέψιμο μετά από 20 χρόνια

Το νησί-καστράκι απέναντι από το Ναύπλιο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του και έχει μάλιστα δωρεάν είσοδο ως τις 17 Αυγούστου.

Το Μπούρτζι του Ναυπλίου είναι ξανά επισκέψιμο μετά από 20 χρόνια

Ένα από τα τρία κάστρα του Ναυπλίου, το εμβληματικό Μπούρτζι, που παρέμενε κλειστό για παραπάνω από 20 χρόνια, άνοιξε πριν από λίγες μέρες τις πόρτες του και υποδέχεται ξανά επισκέπτες, με ελεύθερη είσοδο έως τις 17 Αυγούστου, και από τις 18/8 με εισιτήριο 5€.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η έφορος αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου, «το Φρούριο, που έχει μια μακρά ιστορία, λειτούργησε ως ξενοδοχείο αρχές της δεκαετίας του 1930 έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αργότερα το πήρε ο ΕΟΤ και το έκανε αναψυκτήριο και εστιατόριο. Λειτούργησε έτσι, κάπως περιορισμένα έως περίπου το 1997, και μετά έκλεισε εντελώς. Από το 1997 ως το 2014 δεν γινόταν τίποτα, απλώς ερείπωνε το μνημείο. Η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2014 ξεκίνησε ένα έργο μεγαλόπνοο».

Τι ήταν, όμως, το Μπούρτζι;

Το μικρότερο από τα τρία κάστρα του Ναυπλίου, το καρτποσταλικό Μπούρτζι, το έχτισαν οι Ενετοί το 1473, και το έλεγαν Castello dello Soglio, δηλαδή Κάστρο του Θρόνου.

Μπούρτζι το είπαν οι Οθωμανοί, Μπουρτζ βασικά που σημαίνει φρούριο ή πύργος (Burj-al-Arab, σκέφτηκε κανείς;) και κοίτα τώρα να δεις κάτι ενδιαφέρον: Μία από τις ετυμολογίες που έχουν προταθεί για την αραβική λέξη είναι η αρχαιοελληνικότατη «πύργος» που έγινε η περσική «μπουργκ», έκανε τον γύρο της Μέσης Ανατολής και γύρισε πίσω ως Μπούρτζι.

Το Μπούρτζι, που λες, εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης για 350 χρόνια, στα οποία δέχτηκε αρκετές επισκευές και τροποποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Ναυπλίου. Μετά το 1865 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του δήμιου, που έφευγε από το νησί μόνο για τις εκτελέσεις με γκιλοτίνα που λάμβαναν χώρα στο Παλαμήδι. Όταν οι εκτελέσεις σταμάτησαν, το φρούριο εγκαταλείφθηκε.

Με τη δημιουργία του ΕΟΤ, ο θαλασσόπυργος εκμισθώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 για τουριστική εκμετάλλευση και μετετράπη σε ξενοδοχείο που λειτούργησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960. Αργότερα, με επιμέρους επεμβάσεις του ΕΟΤ στο μέσον της δεκαετίας του 1980 λειτούργησε ως εστιατόριο και αναψυκτήριο, έως το 1995 περίπου, και στη συνέχεια παρέμεινε κλειστό. Το φρούριο έχει κηρυχθεί ως προέχον μνημείο από το 1922, ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκε ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, το 1949, με βασιλικό διάταγμα. Η διοίκηση και η διαχείρισή του ανατέθηκε στον ΕΟΤ και σήμερα έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Τι θα δω στο νησί σήμερα;

Σε πρώτη φάση, επισκέψιμο είναι το ίδιο το κάστρο, και φυσικά όλο το νησάκι. Στους προμαχώνες έχει δημιουργηθεί μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο, ενώ διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου. Αυτά όμως θα ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά από διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί.

Στα βόρεια κτήρια έχουν εγκατασταθεί βοηθητικές χρήσεις και έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση για ΑμεΑ, με ανελκυστήρα που επιτρέπει την προσπέλαση του βασικού επιπέδου του φρουρίου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου έχει διατηρηθεί η διαρρύθμισή του ως δωμάτιο ξενοδοχείου, με την επίπλωση και τον εξοπλισμό του άθικτα, ως στοιχείο προβολής της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου.

Το Μπούρτζι είναι ανοιχτό καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή από τις 9.00 ως τις 20.00. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2752027575.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v