Πού τρώμε και πού πίνουμε στο Ναύπλιο;

Ετοιμάζεσαι για ένα (ακόμα) Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο; Κράτα σημειώσεις, σου βρήκαμε τις καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό, καφέ και ποτό.

Πού τρώμε και πού πίνουμε στο Ναύπλιο;

Δεν είναι μόνο οι βόλτες στην παλιά πόλη, τα ηλιοβασιλέματα με φόντο το Μπούρτζι, η παραθαλάσσια περαντζάδα του Γύρου της Αρβανιτιάς και τα ηλιόλουστα μεσημέρια στο Παλαμήδι. Δηλαδή ναι, είναι και όλα αυτά, αλλά τα Σαββατοκύριακα στο Ναύπλιο είναι επίσης και τα τεμπέλικα πρωινά στα χαριτωμένα café του, και τα λουκούλλεια γεύματα στα ταβερνάκια και τα εστιατόριά του, και τα ξενύχτια στα μπαράκια του. Επειδή όμως οι επιλογές είναι πολλές και καλές, σου συγκεντρώσαμε τις καλύτερες, για να μην πας ρωτώντας.

Ξεκινάμε με φαγητό

Αν τραβά η όρεξή σου μαγειρευτά, θα πας γραμμή στον Νούλη, για την καλύτερη ίσως μαμαδίσια κουζίνα στην πόλη. Σκέψου σουτζουκάκια σμυρνέικα, αρνάκι με αγκινάρες φρικασέ, μοσχαράκι κοκκινιστό με μανιτάρια και κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες. Ωραιότατα, αν και λιγότερο φημισμένα, είναι και τα ψητά στη σχάρα του. Λογαριασμός με κρασί, στα 20-25€ το άτομο. 

Δυνατά στα μαγειρευτά παίζει και ο Βασίλης, στο κεντρικό δρομάκι της Σταϊκοπούλου, που φημίζεται για το κουνέλι στιφάδο του. Επίσης καλές επιλογές είναι ο μουσακάς, το κοκκινιστό μοσχαράκι, οι γεμιστές μελιτζάνες και ο κρασάτος κόκορας. Κι εδώ επίσης παίζει και σχάρα, για τους αντιφρονούντες. Ο λογαριασμός με κρασί δύσκολα θα ξεπεράσει τα 17€ το άτομο. 

Για φανταστική δημιουργική κουζίνα, που συνδυάζεται με εκλεκτά κρασιά από τον πελοποννησιακό αμπελώνα, θα πιάσεις τραπέζι στο Kastro Karima. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε το ψαρονέφρι με σάλτσα μπύρας και μπλε τυριού, το σνίτσελ κοτόπουλο με ξηρούς καρπούς, τα φαλάφελ και τις πιπεριές γεμιστές με τυρί. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-25€ το άτομο. 

Για θαλασσινά εννοείται ότι θα κατέβεις παραλία και θα πιάσεις τραπέζι στον Μπούνο, γνωστό και ως Ψαροσαβούρα, για όλα τα γνωστά (καλαμαράκια και γαρίδες στο τηγάνι, φρέσκα ψάρια ημέρας, χταποδάκι ξυδάτο και πάει λέγοντας) αλλά και για ευφάνταστες θαλασσινές προτάσεις όπως το φαγκρί γιουβέτσι, ο ξιφίας σουβλάκι και το καλαμάρι γεμιστό με φέτα, ντομάτα και πιπεριά. Λογαριασμός με τα απαραίτητα ουζάκια, στα 30€ περίπου το άτομο (στα 45-50€ αν πάρεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι).

Τέλος, αξίζει να ξεστρατίσεις λίγο από την παλιά πόλη, για την φανταστική αυλίτσα της Μέντας, στην οποία θα δοκιμάσεις πρωτότυπα μεζεδάκια σαν τις baby πατάτες με σουτζούκι, σπαράγγια, αυγά, γραβιέρα Τραχειάς και λάδι τρούφας, τις μπρουσκέτες αγκινάρας με κατίκι Δομοκού, τα αρνίσια φιλετάκια σωτέ με πουρέ μελιτζάνας, ψητή γλυκοπατάτα και σάλτσα κύμινου, το μπουγιουρντί με Σφέλλα Πελοποννήσου και τις γαρίδες με Μεταξά, τζίντζερ, καπνιστή πάπρικα και λάιμ. Λογαριασμός με κρασί, στα 17€ περίπου το άτομο.

Για καφέ και ποτό, τι έχουμε;

Από τις πιο αγαπημένες μας διευθύνσεις στην πόλη, ο πανέμορφος, εντελώς χειροποίητος και «εναλλακτικός» Σκαντζόχοιρος, αγαπάει πολύ τις indie, alternative και ταξιδιάρικες world μουσικές, και ανοίγει από το πρωί για να μας σερβίρει ωραίο καφεδάκι και ελαφριά τσιμπολογήματα (πολύ καλές οι μπρουσκέτες) μέχρι να το γυρίσει στα ποτά και τα κοκτέιλ. Απλώνει και τραπεζάκια έξω, αν πετύχεις καλό καιρό. Τα κοκτέιλ ξεκινούν από 7€.

Ένα από τα δημοφιλέστερα μπαράκια της παλιάς πόλης, το Αλλοτινό, ανοίγει από το πρωί για τα πρώτα καφεδάκια και τσιμπολογήματα της ημέρας (εξαιρετικό το club sandwich με σολομό) και το γυρίζει όσο παίρνει να απογευματιάζει σε κρασιά, μπύρες από μικροζυθοποιίες και κοκτέιλ σαν το Luxardo Limoncello Spritz, με Luxardo Limoncello, Three Cents Aegean tonic, χυμό λεμόνι, prosecco και δεντρολίβανο. Οι τιμές τους ξεκινούν από 8,50€.

Κουλ και εναλλακτικός, μακριά από το mainstream ρεύμα που κυριαρχεί στην παλιά πόλη, είναι και ο Μαύρος Γάτος, με τους πέτρινους τοίχους του, τα χρωματιστά μαξιλαράκια στις καρέκλες του και την ζεστή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Θα τον βρεις ανοιχτό από το πρωί για καφέ μέχρι αργά για ποτό και κοκτέιλ, ενώ αν πετύχεις ανοιξιάτικη λιακάδα βγάζει και τραπεζάκια έξω. Τα κοκτέιλ ξεκινούν από 7€.

Για κρασιά, και όχι ό,τι κι ό,τι κρασιά, αλλά την πληρέστερη ίσως λίστα του πελοποννησιακού αμπελώνα που θα δεις ποτέ σου, βάλε πλώρη για το 3Sixty, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχοντικό της παλιάς πόλης και σερβίρει περισσότερες από 50 ετικέτες, πολλές από αυτές και σε ποτήρι, που συνδυάζονται ιδανικά με πλατό ελληνικών τυριών και αλλαντικών. Οι τιμές για το ποτήρι ξεκινούν από τα 6€. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v