Τα πράγματα που καταστρέφεις από το πολύ καθάρισμα

Οι πετσέτες, οι καθρέφτες και τα κινητά είναι μερικά από τα πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζονται συχνά γιατί χαλάνε. Ναι, κι όμως.

Τα πράγματα που καταστρέφεις από το πολύ καθάρισμα

Μπορεί η καθαριότητα να είναι μισή αρχοντιά, αυτό όμως συμβαίνει επειδή οι άρχοντες έχουν λεφτά να αγοράζουν συχνά καινούρια κινητά –ή πετσέτες, ή τζιν. Για εμάς τους κοινούς θνητούς, τα παρακάτω αντικείμενα θέλουν λιγότερο συχνό καθάρισμα από αυτό που νομίζεις.

Οι πετσέτες

Θα το έχεις μάλλον παρατηρήσει, ότι μετά από κάποιον αριθμό πλυσιμάτων στο πλυντήριο σκληραίνουν, γαριάζουν και χάνουν την απορροφητικότητά τους. Ο γενικός κανόνας λέει πως οι πετσέτες (των ανθρώπων που κάνουν μπάνιο κάθε μέρα) πλένονται μία φορά την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες, αρκεί να τις αφήνεις να στεγνώνουν καλά –κατά προτίμηση στον ήλιο.

Τα ξύλινα έπιπλα

Τα καθαριστικά με βάση το κερί που υποτίθεται πως είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα ξύλινα έπιπλα, αφήνουν με τον καιρό ένα λεπτό, λιπαρό στρώμα που προσελκύει περισσότερη σκόνη και βρωμιά επάνω στην επιφάνεια των επίπλων. Χρησιμοποίησέ τα μία, το πολύ δύο φορές τον μήνα, και τις υπόλοιπες καθάρισε τις ξύλινες επιφάνειες με ένα στεγνό πανί.

Τα τηγάνια από χυτοσίδηρο

Τα απορρυπαντικά καταστρέφουν τον χυτοσίδηρο, ο οποίος ιδανικά πρέπει να καθαρίζεται με σκέτο νερό και αλάτι, και εν συνεχεία να αφήνεται να στεγνώσει καλά, γιατί ακόμα και οι ελάχιστες σταγόνες νερό μπορούν να του προκαλέσουν ζημιά –ναι, παραείναι ευαίσθητος για υλικό, γεγονός.

Οι καθρέφτες

Τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε για τους καθρέφτες συχνά προκαλούν ζημιά, σχηματίζοντας τις γνωστές μαύρες κηλίδες που μπορεί να έχεις παρατηρήσει στις άκρες τους –ενίοτε και στη μέση. Η ιδανική συχνότητα για να καθαρίζεις τους καθρέφτες σου είναι το πολύ μία φορά την εβδομάδα.

Ο φούρνος

Ομοίως με τα παραπάνω, τα σκληρά καθαριστικά μπορούν να βλάψουν την ευαίσθητη επιφάνεια του φούρνου σου. Ακόμα και αν τον χρησιμοποιείς κάθε μέρα, οι υψηλές του θερμοκρασίες σκοτώνουν τα βακτήρια που ίσως φοβάσαι ότι θα μπορούσαν να σχηματιστούν. Είναι υπεραρκετό να τον σκουπίζεις μετά από κάθε χρήση με ένα πανάκι, και να τον καθαρίζεις μια φορά τον μήνα.

Τα πουλόβερ

Τα μάλλινα ρούχα εν γένει έχουν την τάση να χάνουν το σχήμα τους εύκολα, γι’ αυτό καλό θα είναι να μην τα πλένεις πριν τα φορέσεις έξι φορές, ειδικά αν φοράς και φανελάκι από μέσα οπότε δεν έρχονται σε επαφή με τον ιδρώτα σου.

Τα τζιν

Οι μεγαλύτερες εταιρείες συνιστούν πλύσιμο μια φορά το εξάμηνο, ενώ μια ευρύτατα διαδεδομένη άποψη (προφανώς από χώρες με πιο ψυχρά κλίματα) λέει ότι τα τζιν δεν πλένονται ποτέ. Επειδή κι εμείς τα ακούμε αυτά και μας σηκώνεται η τρίχα, θα πούμε ότι είναι μια χαρά να πλύνεις το τζιν σου μετά την 5η-6η φορά που θα το φορέσεις, και όχι νωρίτερα.

Το κινητό

Αυτά τα αντισηπτικά μαντιλάκια με τα οποία μας έμεινε συνήθεια από την πανδημία και σκουπίζουμε όλοι το κινητό μας όλη την ώρα κάνουν κακό στην οθόνη αφής, και πρέπει να χρησιμοποιούνται το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Αντ’ αυτών, μπορείς να θεσπίσεις τον κανόνα να πλένεις τα χέρια σου πριν πιάσεις το κινητό σου. Πιο δύσκολο, ξέρουμε, αλλά τι να γίνει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v