Στη Νότια Κρήτη θα βρεις τον έρωτα

Κρυστάλλινα νερά, εξωτικές παραλίες, γραφικά ψαροχώρια, φαράγγια, τοπία μοναδικά σε όλη την Ευρώπη. Πάμε Νότια Κρήτη;

Στη Νότια Κρήτη θα βρεις τον έρωτα

Τόπος μαγικός και γοητευτικά πληθωρικός, η Νότια Κρήτη είναι ένας προορισμός που αν δεν τον ζήσεις, αν δεν τον δεις με τα ίδια σου τα μάτια, δεν μπορείς να κατανοήσεις το μέγεθος της ομορφιάς του.

Μια τεράστια έκταση που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος, και κρύβει στα σπλάχνα της εξωτικές παραλίες, αγέρωχα φαράγγια, μινωικά παλάτια χωρίς τα πλήθη του βορρά και ιστορίες χίπηδων μιας άλλης εποχής.

Όρεξη να έχεις να γράφεις χιλιόμετρα, καθώς περνάς από νομό σε νομό, χαζεύοντας όλα αυτά που δημιούργησε κάποια ανώτερη δύναμη, η οποία θεώρησε πως αυτοί οι τόποι έμελλαν να καμωθούν έτσι ώστε να προκαλέσουν επιφωνήματα θαυμασμού στον κάθε επισκέπτη.

Ακολούθησέ μας λοιπόν, όσο ανακαλύπτουμε μαζί τα highlights της Νότιας Κρήτης.

Ελαφονήσι εσύ σούπερ σταρ!

Ξεκίνημα από τον νομό Χανίων, εκεί όπου το μυθικό Ελαφονήσι, με την ροζ άμμο του, τα ρηχά τιρκουάζ νερά του που δεν βαθαίνουν ποτέ και το νησάκι με τους λευκούς αμμόλοφους και τα κρινάκια στέκει αγέρωχο και πανέμορφο. Το υπέροχο κεδρόδασος δίπλα του, είναι η τέλεια ερημική εναλλακτική στην κοσμοσυρροή του Ελαφονησίου, αν κάνεις το λάθος και πας Αύγουστο.

Κρι-κρι, σπάνια φυσικά τοπία, μια διαδρομή ανάμεσα σε θεόρατα βράχια και η αίσθηση του μεγαλείου και της κατάκτησης, είναι οι λόγοι για να τολμήσεις να ζήσεις εμπειρία που προσφέρει ο μεγαλύτερος «φάραγγας» της χώρας, το φαράγγι της Σαμαριάς.

Το φαράγγι καταλήγει στην Αγία Ρούμελη, ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια ή με καραβάκι από τα Σφακιά, την Παλαιόχωρα και τη Σούγια. Εδώ θα βρεις και μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αν θέλεις να νιώσεις για λίγες μέρες την απόλυτη ηρεμία.

Σημείωσε στα οπωσδήποτε και το μεσαιωνικό Φραγκοκάστελλο, με την υπέροχη του παραλία,  που έχει συνδεθεί με τον θρύλο των Δροσουλιτών.

Ρέθυμνο, ερχόμαστε!

Η εκδρομή στην Πρέβελη θα μπορούσε να είναι το απόλυτο highlight διακοπών. Εδώ μπορείς να τεστάρεις τις αντοχές σου στην ανάβαση της επιστροφής και να περπατήσεις στη διαδρομή με το φοινικόδασος που απλώνεται δίπλα στο ποτάμι χαζεύοντας τις αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε.

Ο Πλακιάς, που είναι η τέλεια, ήσυχη πλευρά της Κρήτης, και το μυστικό χωριουδάκι της Μύρθιου σκαρφαλωμένο στη βουνοπλαγιά από πάνω του, με τα μπαλκονάκια των ταβερνών του να κρέμονται πάνω από την θάλασσα θα σε εντυπωσιάσει,

Συνεχίζοντας τη διαδρομή προς Ηράκλειο, ο Άγιος Παύλος, αυτή η παραλία με τους αμμόλοφους που αγγίζουν τα 30 μέτρα, είναι από αυτές που τη βλέπεις σε φωτογραφίες και δεν πάει ο νους σου ότι μπορεί να είναι στην Ελλάδα.

Η Τριόπετρα, είναι σταθερή πρωταγωνίστρια στις λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Κρήτης, ενώ η Αγία Γαλήνη, με τις απέραντες αμμουδιές της, τα βαθυγάλαζα νερά και τους μικρούς, κρυφούς κολπίσκους γύρω της είναι ιδανική για να ζήσεις γαλήνιες στιγμές.

Για Ηράκλειο καλά πάω;

Θες να το ζήσεις όπως τα παιδιά των λουλουδιών; Στον Νότο του νομού Ηρακλείου, θα εξερευνήσεις τις σπηλιές των χίπηδων στα Μάταλα, θα περπατήσεις στα ζωγραφιστά δρομάκια του χωριού τους που μοιάζει σταματημένο στα 70s, και θα βουτήξεις στα φανταστικά νερά της παραλίας τους, εδώ όπου κάθε χρόνο γίνεται και το ομώνυμο φεστιβάλ. Λίγο έξω από τα Μάταλα, ο Κομμός στον δήμο Φαιστού, είναι μια τεράστια παραλία που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.

Λίγα χιλιόμετρα μετά, η νοτιότερη οροσειρά της Ελλάδας, τα Αστερούσια είναι ένα μέρος μυστήριο και υποβλητικό. Στα φαράγγια και τις σπηλιές των άγονων πλαγιών τους βρήκαν καταφύγιο οι ασκητές και οι μοναχοί, ενώ στη νότια άκρη τους, μετά από ένα τεράστιο φαράγγι που διασχίζεται σε μιάμιση ώρα, ξεκινά η μαγευτική παραλία του Αγιοφάραγγου, με ίσως κρυστάλλινα γαλανά νερά.

Μην αμελήσεις να κάνεις μια και δυο και τρεις βασιλικές βουτιές στην Ψιλή Άμμο, εδώ όπου η παράδοση λέει ότι ερχόταν για τα μπάνια του ο μυθικός βασιλιάς της Κρήτης, ο Μίνωας, αλλά και να εξερευνήσεις τις σπηλιές που αγκαλιάζουν την κατάμαυρη άμμο, η οποία με τη σειρά της καταλήγει σε διάφανα, βαθυγάλαζα νερά, στις Άσπες, που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.

Γαϊδουρονήσι ακούει;

Καθώς προχωράς στο νότιο Λασίθι θα βουτήξεις στα πρασινογάλαζα νερά της Αγίας Φωτιάς, και θα απλώσεις την πετσέτα σου στην ψιλή αμμουδιά της, με φόντο ένα πανέμορφο τοπίο με καλαμιώνες και πλατάνια.

Γνωστή και ως Γαϊδουρονήσι, η Χρυσή είναι ένα νησάκι νότια της Ιεράπετρας, περικυκλωμένο από τα γαλανά νερά του Λιβυκού. Καραβάκια περνούν τους επισκέπτες από την Ιεράπετρα στο καλυμμένο με κέδρους νησί, για να ανακαλύψουν μαζί με σένα παραλίες στρωμένες με ροζ θραύσματα από όστρακα.

Ίσως το πιο παραγνωρισμένο εκ των μινωικών ανακτόρων που βρέθηκαν στην Κρήτη, το παλάτι της Ζάκρου είναι το μικρότερο, αλλά με εξίσου σημαντικά ευρήματα και Ιστορία και το μόνο που ανακαλύφθηκε ασύλητο. Βρίσκεται εκεί που ξεκινά το νότιο Λασίθι, και εκεί που τελειώνει το φαράγγι της Ζάκρου, επομένως αν είσαι φαν της πεζοπορίας τα συνδυάζεις και τα δύο σε ένα γοητευτικό πακέτο περιπέτειας και αρχαιολογίας.

Τέλος, δεν θα ξεχάσεις να χαζέψεις το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού, που μοιάζει να αγγίζει τη γραμμή του ορίζοντα, όπως το βλέπεις από την αφράτη αμμουδιά της Μεγάλης Παραλίας του Ξερόκαμπου και να συνειδητοποιήσεις του τίτλου μας το αληθές:

Η Νότια Κρήτη είναι έρωτας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v