5 παιχταράδες του Παναθηναϊκού που μας έμαθαν μπασκετάκι στα 90s

Ο Ντομινίκ Ουίλκινς, ο Ντίνο Ράτζα, o Mπάιρον Σκοτ και τα άλλα παιδιά που δόξασαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού στα τιμημένα 90s.

5 παιχταράδες του Παναθηναϊκού που μας έμαθαν μπασκετάκι στα 90s

Αν ήσουν πιτσιρίκι τη δεκαετία του 1990, τότε είναι πολύ πιθανό να είχες μια καψούρα με το μπάσκετ, αφού εκείνη την περίοδο ζούσε μια από τις πιο ένδοξες περιόδους στη χώρα μας. Αν μάλιστα ήσουν οπαδός του Παναθηναϊκού τότε είχες την τύχη να παρακολουθήσεις μια σειρά από ξένους παιχταράδες που μας μάθανε το σπυριάρικο τόπι εκείνω τω καιρώ. Εμείς θυμηθήκαμε κάποιους από αυτούς κι αν δεν είχες την τύχη να τους παρακολουθήσεις live τότε και με το YouTube θα δεις χαΐρι.

Μπάιρον Σκοτ

O τρις φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ Μπάιρον Σκοτ στα 36 του (και 74ος σκόρερ στην τότε ιστορία του ΝΒΑ), υπέγραψε για μία σεζόν (1997-98) στον Παναθηναϊκό με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Το κοντέρ του γράφει 17,6 πόντους, 2,8 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ μέσο όρο στη σεζόν ενώ οι εμφανίσεις του στη σειρά των τελικών με τον ΠΑΟΚ ήταν ακόμη μια επιβεβαίωση της αξίας του. Ο Σκοτ καταφέρνει και σηκώνει την κούπα του πρωταθλητή κι η πράσινη κερκίδα βρίσκει ένα κόμη αγαπημένο παιδί.

Ντίνο Ράτζα

Ο Κροάτης σέντερ ήταν ένα φόβητρο κάτω από τα καλάθια για αυτό όταν υπέγραψε στον Παναθηναϊκό άπαντες οι οπαδοί ενθουσιάστηκαν με την απόκτησή του το 1997. Ο Ράτζα αναδείχθηκε MVP των τελικών της σεζόν 1997-1998 απέναντι στον ΠΑΟΚ και πρώτος ριμπάουντερ της κανονικής περιόδου με 12.7 «σκουπίδια» ανά αγώνα. Συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος κι έμεινε ακόμη μια σεζόν στο «Τριφύλλι» κατακτώντας το δεύτερο σερί πρωτάθλημα. Ανίκητος στους αιθέρες και με απίστευτη μπασκετική ευφυία ο Ράτζα ήταν η επιτομή του σύγχρονου σέντερ προτού καν εφευρεθεί ο όρος.

Ντομινίκ Ουίλκινς

Όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Ντομινίκ Γουίλκινς στον Παναθηναϊκό το 1995 όλοι τσιμπιόντουσαν για να δουν αν είναι αλήθεια ότι ο «Human Highlight» βρέθηκε να παίζει μπάσκετ στην Ευρώπη. Ο 9 φορές NBA All Star και δις νικητής του διαγωνισμού καρφωμάτων ήρθε στην Ελλάδα και δίδαξε πως παίζεται το άθλημα αφού πήρε από το χεράκι τον Παναθηναϊκό και τον οδήγησε στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα για τη σεζόν 1995-1996. Ο Ντομινίκ αναδείχθηκε MVP του Final 4 αφού στον ημιτελικό κόντρα ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε 35 πόντους με 8 ριμπάουντ και στον τελικό 16 πόντους με 10 ριμπάουντ ενώ σήκωσε και το Κύπελλο Ελλάδος στη μοναδική χρονιά που φόρεσε τα πράσινα.

Στόγιαν Βράνκοβιτς

Ο Κροάτης γίγαντας βλέπει τον κόσμο από τα 2.17 κι όπως εύκολα καταλαβαίνεις επρόκειτο για ένα θηρίο κάτω από τα καλάθια του Παναθηναϊκού που σκούπιζε όλα τα ριμπάουντ ταπώνοντας όσους άμοιρους επιχειρούσαν επιθέσεις μπροστά του. Το 1996 ήταν αναμφίβολα η χρονιά του αφού βοήθησε τα μέγιστα τον Παναθηναϊκό να κατακτήσει το πρώτο ευρωπαϊκό του Πρωτάθλημα στο Παρίσι χάρη σε ένα εκπληκτικό κόψιμο μιας απόπειρας για λέι απ στον Χουάν Μοντέρο της Μπαρτσελόνα. Κάπως έτσι πέρασε στα ψιλά η αστοχία του στις βολές κι έγινε αγαπημένο παιδί των φίλων του Τριφυλλιού. Έμεινε στους πράσινους 4 σεζόν (1992-1996) και κατέκτησε 2 Κύπελλα Ελλάδος πέραν της Ευρωλίγκα.

Αντόνιο Ντέιβις

Ο Αντόνιο Ντέιβις ήρθε στο «Τριφύλλι» το 1990 κι αγωνίστηκε στον Τάφο του Ινδού για δύο χρόνια. Ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακός με την πράσινη φανέλα κι έγινε γρήγορα ηγέτης της ομάδας. Τα καρφώματά του έχουν μείνει αξέχαστα στις ελληνικές μπασκέτες και στους αντιπάλους που είχαν την ατυχία να τον μαρκάρουν. Ήταν δεινός σκόρερ και εξαιρετικός ριμπάουντερ (14,6 μ.ο. το 1992), ωστόσο, δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο με το  Παναθηναϊκό πριν φύγει για τον θαυμαστό κόσμο του NBA με μια ενδιάμεση στάση στη Φίλιπς Μιλάνο το 1993. Αξίζει να ψάξεις να βρεις βίντεο που κυκλοφορούν στο YouTube με τα κατορθώματα του Ντέιβις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v