Τι θα γίνει πάλι φέτος με τα ακτοπλοϊκά;

Όσο ακριβά ήταν και πέρυσι παραμένουν τα ακτοπλοϊκά, με το πήγαινε-έλα στη Ρόδο να βγαίνει ακριβότερο από ένα αεροπορικό για τη Ρώμη.

Τι θα γίνει πάλι φέτος με τα ακτοπλοϊκά;

Ήλπιζες σε αλλαγές μετά το περσινό πατατράκ των ακτοπλοϊκών; Κι εμείς ελπίζαμε, δεν θα το κρύψουμε. Θα σε απογοητεύσουμε, όμως, όπως απογοητευτήκαμε κι εμείς, γιατί η κατάσταση παραμένει απελπιστικά ίδια, όπως διαπιστώσαμε με μια γρήγορη ματιά στις φετινές τιμές.

Τις πταίει;

Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, από το 2021 στο 2022, οι τιμές των ακτοπλοϊκών αυξήθηκαν κατά ένα ιλιγγιώδες 34%, εξαιτίας αφενός της αύξησης στο κόστος των καυσίμων, και αφετέρου της άρνησης της κυβέρνησης να λάβει μέτρα. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας είχε προτείνει, τον Μάρτιο του 2022, να μπει πλαφόν στα καύσιμα, να μειωθεί προσωρινά ο ΦΠΑ, να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ναυτικών, να αυξηθεί η επιδότηση για τις άγονες γραμμές, ή να καταβάλει η κυβέρνηση στις ακτοπλοϊκές τα 50 εκατομμύρια ευρώ που τους χρωστούσε για τις άγονες γραμμές. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να λάβει έστω και ένα από αυτά τα μέτρα, και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

Πόσο κάνουν τα ακτοπλοϊκά φέτος;
(Spoiler alert: Περίπου όσο και πέρυσι, σε κάποιες περιπτώσεις και λίγο παραπάνω)

Θα ξεκινήσουμε τον θρήνο το ρεπορτάζ από τις Κυκλάδες: Το κόστος για το πήγαινε-έλα στη Νάξο από τον Πειραιά ανέρχεται στα 103€ με συμβατικό πλοίο (όχι ταχύπλοο δηλαδή) συν άλλα 232€ για το αυτοκίνητο. Για να πας από τη Ραφήνα στην Τήνο, η οικονομικότερη επιλογή που έχεις είναι 70€ το άτομο, συν 134€ το αυτοκίνητο πήγαινε-έλα. Το Πειραιάς-Σέριφος και πίσω βγαίνει μίνιμουμ 75€ το άτομο και 146€ το αυτοκίνητο, η δε Σίφνος τα βλέπει και ανεβάζει: 87€ το άτομο, 148€ το αυτοκίνητο. Σε κάπως καλύτερη μοίρα είναι η Κύθνος, που συνδέεται με το Λαύριο και έχει το πήγαινε-έλα στα 30€ το άτομο και 86€ το αυτοκίνητο. Αν θέλεις να πας μια Ανάφη θα χρειαστείς 116€ το άτομο συν 256€ το αυτοκίνητο, ενώ η Φολέγανδρος θα σε αφήσει κατά 96€ φτωχότερο –και άλλα 204€ για το αυτοκίνητο.

Ο δε Αργοσαρωνικός ζει το δικό του δράμα: Για την Αίγινα, απόσταση μίας ώρας και 10 λεπτών από το λιμάνι του Πειραιά, το κόστος είναι 24€ το άτομο πήγαινε-έλα, και άλλα 58€ για το αυτοκίνητο. Στην Ύδρα το πήγαινε-έλα θα σε αφήσει 72€ φτωχότερο (αυτοκίνητα στο νησί δεν κυκλοφορούν) ενώ για το Αγκίστρι θέλεις μίνιμουμ 27€ το άτομο και 64€ για το αυτοκίνητο. Στον Πόρο θα πας και θα ‘ρθεις με 32€ το άτομο, συν 70€ αν θέλεις και αυτοκίνητο μαζί.

Η Κρήτη, που κρατά παραδοσιακά τα σκήπτρα της καλύτερης σχέσης απόστασης – τιμής των ακτοπλοϊκών, ξεκινά από 60€ το άτομο πήγαινε-έλα Πειραιάς-Ηράκλειο συν 142€ για το αυτοκίνητο. Για τα Χανιά, θα υπολογίσεις 80€ το άτομο και 158€ το αυτοκίνητο.

Τα Δωδεκάνησα θα τα πιάσουμε μόνο για να γελάσεις, έτσι κι αλλιώς πάντα συνέφερε καλύτερα από τα ακτοπλοϊκά το αεροπλάνο για Ρόδο, και μετά τοπικές συνδέσεις από εκεί. Η Ρόδος, που λες, κάνει 147€ το άτομο συν άλλα 270€ το αυτοκίνητο (πήγαινε-έλα πάντα, πάλι καλά). Η Κάλυμνος ξεκινά από τα 118€ το άτομο και 271€ το αυτοκίνητο, και η Κως από 124€ το άτομο συν 270€ το αυτοκίνητο.

Πάμε και λίγο πιο βόρεια; Η Σάμος βγαίνει 119€ το άτομο και 245€ το αυτοκίνητο, σε καλό μας. Η Ικαρία μίνιμουμ 104€ το άτομο, και επίσης 245€ το αυτοκίνητο, και η Χίος 78€ το άτομο και 212€ το αυτοκίνητο. Η Λήμνος συνδέεται με το Λαύριο (ενώ όλα τα προηγούμενα με τον Πειραιά) εξ ου και βγαίνει οικονομικότερη, στα 57€ το άτομο και 150€ το αυτοκίνητο.

Σε καλύτερη μοίρα είναι, όπως πάντα, το Ιόνιο, με το Κυλλήνη-Ζάκυνθος να ανέρχεται στα 25€ το άτομο και 77€ το αυτοκίνητο, πήγαινε-έλα. Στην Κεφαλονιά, επίσης από την Κυλλήνη, θα πας με 27€ το άτομο και 90€ το αυτοκίνητο. Η Λευκάδα έχει γέφυρα οπότε ξενοιάζεις, και η Κέρκυρα συνδέεται με την Ηγουμενίτσα με 10,60€ το άτομο καταρρίπτοντας όλα τα φετινά προς τα κάτω ρεκόρ. Το αυτοκίνητο θα το πάρεις και θα το φέρεις με 44,50€. Πριν ωστόσο προλάβεις να χαρείς πολύ, να πούμε και ότι αν ξεκινάς από την Αθήνα, το κόστος για διόδια και βενζίνες ως την Ηγουμενίτσα θα σου βγει 118€ (το οποίο βέβαια ευτυχώς διαιρείται διά όσους επιβάτες είστε στο αυτοκίνητο).

Με τις υγείες μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v