Τα φαρμακευτικά βότανα που πρέπει να ξέρεις

 Σε κάποιες περιπτώσεις, το φαρμακείο της Φύσης μπορεί να συμβάλλει στην παραδοσιακή ιατρική. Ποια είναι τα πιο ισχυρά του όπλα;

Τα φαρμακευτικά βότανα που πρέπει να ξέρεις

Χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα ως φάρμακα, χάρη στις ευεργετικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ η χρήση τους υποστηρίζεται από επιστήμες όπως η Βοτανική Ιατρική.

Τα θεραπευτικά βότανα σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά φάρμακα, όμως σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ιατρική, μπορούν να βοηθήσουν με αρκετούς τρόπους την υγεία μας. Αρκεί να λαμβάνονται ύστερα από συμβουλή ιατρού σε περίπτωση που το άτομο ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή έχει αλλεργίες.

Δες παρακάτω μερικά από τα πιο αποτελεσματικά.

Χαμομήλι

Χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες και σπασμολυτικό, δηλαδή χαλαρώνει τους μύες, αλλά και ως μαλακτικό για το στομάχι και τον λάρυγγα. Έχει ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται επίσης σε φλεγμονές του γαστρεντερικού, δυσπεψία και «φούσκωμα». Τοπικά, βοηθά στην αντιμετώπιση του εκζέματος και είναι επουλωτικό για διάφορες πληγές και δερματικές φλεγμονές.

Εχινάκεια

Ήταν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο από τους ιθαγενείς Αμερικανούς για την θεραπεία πληγών, εγκαυμάτων και τσιμπημάτων από έντομα. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων κρυώματος και γρίπης και ως υποστηρικτική θεραπεία των κρυωμάτων και χρόνιων παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Τσίνσενγκ

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και δρουν ενάντια στην κόπωση και στο στρες, ενισχύοντας την πνευματική απόδοση, το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, έχουν δράση ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στον διαβήτη τύπου 2, στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αλλά και ενάντια στην στυτική δυσλειτουργία.

Ginkgo biloba

Το φυτό έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό για τις αντιπηκτικές του ιδιότητες, τη δράση του υπέρ της βελτίωσης της περιφερικής κυκλοφορίας αλλά και της καλής κυκλοφορίας της γλυκόζης στο αίμα. Άλλες ευεργετικές επιδράσεις που έχουν διαπιστωθεί είναι κατά της εξασθένησης της μνήμης, κατά της κατάθλιψης, κατά των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και κατά της μειωμένης λίμπιντο.

Aloe Vera

Έχει αντι-ιικές, μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ τονώνει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλόη χρησιμοποιείται σε παράλληλη θεραπεία για αυτοάνοσα νοσήματα και πεσμένο ανοσοποιητικό, ενώ έχει φανεί ότι ρίχνει τα τριγλυκερίδια. Τοπικά, χρησιμοποιείται για την θεραπεία του έρπητα, για την ψωρίαση, την δερματίτιδα και τα εγκαύματα από τον ήλιο.

Σαμπούκος

Το άγνωστο αυτό βότανο βοηθά στην εφίδρωση και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να «ρίχνει» τον υψηλό πυρετό. Επίσης, φαίνεται ότι δρα κατά τις καταρροής και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στο κοινό κρυολόγημα, σε αλλεργίες και στην βρογχίτιδα.

Κουρκουμάς

Περιέχει ένα μείγμα ισχυρών αντιοξειδωτικών, γνωστών ως κουρκουμινοειδών, μια ομάδα φαινολικών ενώσεων που απομονώνονται από τις ρίζες του φυτού Curcuma longa. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως αντιβιοτικό εξωτερικής χρήσης, προλαμβάνοντας βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα και επιταχύνοντας τη διαδικασία της επούλωσης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v