20 καλοί λόγοι να πας φέτος διακοπές στην Κρήτη

Τα Χανιά. Οι παραλίες. Η Σαμαριά. Το φαγητό. Και άλλοι πολλοί, και καλοί, λόγοι για να πας φέτος διακοπές στην Κρήτη.

20 καλοί λόγοι να πας φέτος διακοπές στην Κρήτη

Η Κρήτη δεν είναι νησί, είναι έρωτας. Είναι, επίσης, μόνη της ένας ολόκληρος κόσμος που χωράει και βουνά και θάλασσες, και ερημικά ακρογιάλια και κοσμοπολίτικες πλαζ, και χωριά σταματημένα στον χρόνο και πόλεις που σφύζουν από ζωή, και βενετσιάνικα λιμάνια και παλάτια πιο αρχαία από την ίδια την Ιστορία. Είκοσι διαφορετικούς λόγους σου μαζέψαμε για να κάνεις φέτος διακοπές στην Κρήτη. Και πάλι λίγοι είναι.

Για να περπατήσεις το φαράγγι των φαραγγιών, τον μπαμπάκα όλων των πεζοποριών, τα 18 επικά χιλιόμετρα της Σαμαριάς.

Για να περπατήσεις μέσα σε νερά που αρχικά είναι ροζ από τα σπασμένα κοράλλια και εν συνεχεία απολύτως τιρκουάζ, και να βρεθείς σε ένα ερημονήσι με λευκή άμμο, στο Ελαφονήσι.

Για να κουραστείς ελαφρώς από τα πλήθη εκεί και να ανακαλύψεις την ερημική εκδοχή του παραδείσου σχεδόν δίπλα του, στην παραλία του Κεδρόδασους.

Για να χαθείς στα στενάκια της παλιάς πόλης των Χανίων, ανάμεσα σε χρωματιστά αρχοντικά και βενετσιάνικες καμάρες.

Για να δεις να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου μια προϊστορική πόλη 4.000 ετών, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Για να εξερευνήσεις τους λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένους, και γι’ αυτό περισσότερο ατμοσφαιρικούς, αρχαιολογικούς χώρους της ίδιας (προϊστορικής) περιόδου: Την Φαιστό, τα Μάλια, τον Κάτω Ζάκρο και την Γουρνιά.

Για να δοκιμάσεις αυθεντικό, παραδοσιακό γαμοπίλαφο, αρνάκι αντικριστό, χοχλιούς μπουμπουριστούς, απάκι μυρωδάτο, και όλα τα υπόλοιπα πιάτα που κάνουν την κρητική κουζίνα μια από τις καλύτερες του πλανήτη ολόκληρου.

Για να βουτήξεις σε κρυστάλλινα νερά από την βοτσαλωτή παραλία της Πρέβελης, και μετά να περπατήσεις παράλληλα με το ποτάμι ως την καρδιά του μικρού αλλά εντυπωσιακού φοινικοδάσους της.

Για να κάνεις κι εσύ τον αιώνιο διάλογο αν είναι πιο ωραία στα Χανιά ή εδώ, περπατώντας στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Για να συμμετάσχεις κι εσύ, γυρνώντας στην Αθήνα, στην άλλη αιώνια συζήτηση, που λέγεται «τα πιο περίεργα μέρη που με έχουν κεράσει στην Κρήτη ρακές» (δυνατές υποψηφιότητες ως τώρα, βενζινάδικα και κρεοπωλεία).

Για να κυκλοφορείς ολημερίς κι ολονυχτίς με αυτό το ωραίο «στο κέφι» από τις ρακές.

Για να δεις τον ήλιο να δύει πίσω από τον εμβληματικό φάρο την ώρα που τσουγκρίζεις ρακές στο Ενετικό Λιμάνι στα Χανιά.

Για να απλώσεις την πετσέτα σου επάνω στη λευκή αμμουδιά που καταλήγει σε γαλαζοπράσινα νερά μακριά από τα πλήθη, στον Ξερόκαμπο.

Για να οδηγήσεις σε ένα τοπίο βγαλμένο από το απόλυτο road movie, στο Οροπέδιο του Λασιθίου.

Για να περπατήσεις το Αγιοφάραγγο και να καταλήξεις σε μια ερημική παραλία βγαλμένη από τα καλοκαιρινά σου όνειρα.

Για να νιώσεις λίγο χίπης στα Μάταλα, και να ερωτευτείς την παραλία με τις σπηλιές και τα ζωγραφιστά δρομάκια του χωριού… που δεν είναι καθόλου αυτό που περιμένεις.

Για να εξερευνήσεις το μαγικό Φραγκοκάστελο, και μετά να βουτήξεις στην παραλία ακριβώς από κάτω του, εκεί όπου ο θρύλος λέει πως εμφανίζονται οι Δροσουλίτες.

Για να πάρεις από την Ιεράπετρα το καραβάκι για το Γαϊδουρονήσι, το μικρό ακατοίκητο νησάκι που έχει μια παραλία βγαλμένη από τα όνειρά σου, με εκατομμύρια χρωματιστά κοχύλια εκεί που οι άλλες έχουν βότσαλα, και νερά τόσο σμαραγδένια που μοιάζουν ψεύτικα.

Για να κουτρουβαλήσεις από τους πελώριους αμμόλοφους του Αγίου Παύλου απευθείας στα κρυστάλλινα νερά του Λιβυκού.

Για να οδηγήσεις μια από τις ωραιότερες αυτοκινητο-διαδρομές της Ανατολικής Κρήτης, το μοναδικό Γεωπάρκο Σητείας επάνω στο οροπέδιο της Μονής Τοπλού, κατά προτίμηση εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα που το τοπίο γίνεται ακόμα πιο μαγικό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v