Οι εκδηλώσεις Μαΐου στα Public

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στα Public, προσφέροντάς μας έμπνευση και προβληματισμό!

Οι εκδηλώσεις Μαΐου στα Public

Επίκαιρες συζητήσεις αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων έρχονται στα καταστήματα Public στην Αθήνα και την επαρχία, για να μας κρατήσουν συντροφιά με τον καλύτερο τρόπο, πάντα με την υπογραφή του κορυφαίου βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα. Για την είσοδο στον χώρο απαιτείται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95).

Erri De Luca
Το αδύνατο, εκδόσεις Κέλευθος
Τετάρτη 3/5 στις 20:30 | Public Café Συντάγματος

Την Τετάρτη 3 Μαΐου στις 20:30 φιλοξενούμε στο Public Συντάγματος, τον δημοφιλή συγγραφέα Erri De Luca στην παρουσίαση του βιβλίου του Το αδύνατο.
Με τον συγγραφέα συζητούν:
η μεταφράστρια των βιβλίων του, Άννα Παπασταύρου, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η εκδότρια των εκδόσεων Κέλευθος, Γιοβάνα Βεσσαλά.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ένας έμπειρος ορειβάτης, που έχει πληρώσει με πολυετή φυλάκιση για τη συμμετοχή του σε αντιεξουσιαστική οργάνωση, βρίσκεται στο ίδιο ορειβατικό μονοπάτι με τον πρώην συναγωνιστή του και καταδότη του. Και συμβαίνει το αδύνατο• Ο «προδότης» ανασύρεται νεκρός από το βάθος του γκρεμού. Υπάρχει ένοχος;
Μέσα από τη διαδικασία μιας ανάκρισης ξεδιπλώνονται δύο διαφορετικές οπτικές της ηθικής, του αγώνα, της προδοσίας. Ανακριτής και κατηγορούμενος μάχονται καθένας για το δικό του δίκαιο. Το Αδύνατο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Erri De Luca, καθώς συνδυάζει την ιδιαίτερη λογοτεχνική γραφή του με τον πολιτικό του λόγο.


Κώστας Κρομμύδας
Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω, εκδόσεις Διόπτρα
Παρασκευή 5/5 στις 19:00 | Public Κατερίνης
Παρασκευή 12/5 στις 19:00 | Public Βόλου

Την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 19:00 φιλοξενούμε στο Public Κατερίνης, τον συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου της Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω.
Με τον συγγραφέα συζητάει η ασφαλιστική σύμβουλος Βίνα Φλογέρα, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Εύα Νούλα.
Και την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 19:00 θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο στο Public Βόλου. Τον συγγραφέα προλογίζει η δημοσιογράφος Εύα Ράπτη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ποτέ δεν έμαθα την ακριβή ημερομηνία που γεννήθηκα. Ήμουν απλώς ένα μωρό που κάποιος εγκατέλειψε στα σκαλιά ενός ιδρύματος, όπως και τόσα άλλα.
Οι γυναίκες που με ανέθρεψαν έλεγαν πάντα ότι πρώτα τραγούδησα και μετά μίλησα. Ίσως γιατί μέσα από τις νότες μαλάκωνε κάπως η σκληρότητα του κόσμου, την οποία δυστυχώς γνώρισα από νωρίς. Κόντρα όμως σε κανόνες και εμπόδια, εγώ συνέχισα να τραγουδώ, να ονειρεύομαι και να γελάω… Μέχρι τη στιγμή που μου τα πήραν όλα καταδικάζοντάς με σε θανατερή σιωπή. Ίσως επειδή ήμουν γυναίκα... Ίσως επειδή δεν θέλησα να υποτάξω την ψυχή μου σε άγραφους νόμους.
Με λένε Μενεξιά και το όνομά μου το πήρα από το χρώμα των ματιών μου…

Λένα Μαντά
Το μωρό της σοφίτας, εκδόσεις Ψυχογιός
Δευτέρα 8/5 στις 20:30 | Public Café Συντάγματος

Τη Δευτέρα 8 Μαϊου στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος φιλοξενούμε την δημοφιλή συγγραφέα Λένα Μαντά στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου Το μωρό της σοφίτας.
Για το βιβλίο θα μιλήσει:
ο Κωνσταντίνος Δέδες, πρόεδρος Τεχνόπολης,
ενώ τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η Γιώτα Τσιμπρικίδου, δημοσιογράφος.
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Μια ιστορία θέλω να σου πω, χωρίς ήρωες αλλά με πολλά θύματα. Χωρίς όπλα αλλά με καθημερινές μάχες. Χωρίς νίκες αλλά με δυνατούς νικητές. Μια ιστορία θέλω να σου πω για την ελπίδα…
Εσύ που κρατάς στα χέρια σου τούτο το γραπτό, άκουσες ποτέ για τα «μωρά της σοφίτας»; Σου πέρασε από το μυαλό πόσες ψυχές δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου, ενώ έτρεχαν να το ανταμώσουν γλιστρώντας από τα σπλάχνα της μάνας τους; Ανίδεος είσαι, αναγνώστη, για τα μικρά και μεγάλα δράματα μιας κοινωνίας που έκρυβε, όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της, ολισθήματα, αμαρτίες, ακόμη και ακολασίες, όπου μπορούσε. Σε υπόγεια, σε σοφίτες, και κάτω από το χώμα καμιά φορά…
Εγώ δεν βρίσκομαι ανάμεσά τους όμως… Είμαι ένα μωρό της σοφίτας αλλά εγώ έζησα. Και μεγάλωσα…. Για να γράψω την ιστορία μου…

Δημήτρης Σίμος
Πάρε ανάσα, εκδόσεις Μεταίχμιο
Τρίτη 16/5 στις 20:30 | Public Café Συντάγματος

Την Τρίτη 16 Μαΐου στις 20:30 φιλοξενούμε στο Public Συντάγματος, τον συγγραφέα Δημήτρη Σίμο, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου Πάρε ανάσα.
Με τον συγγραφέα συζητούν:
ο σκηνοθέτης Πιέρρος Ανδρακάκος και ο συγγραφέας και σεναριογράφος Βαγγέλης Μπέκας.
Ο Δημήτρης Σίμος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Από για το βιβλίο:
Η Σίλβια Κώτσου έχει επιστρέψει εδώ και 5 χρόνια στο μέρος που μεγάλωσε, στη Χαλάστρα, μαζί με τις δυο κόρες της (ηλικίας 15 και 17 ετών) και εργάζεται ως δύτρια, στο Δέλτα Αξιού στις τοπικές μυδοκαλλιέργειες. Η Σίλβια και οι κόρες της έχουν επιζήσει μιας δολοφονικής επίθεσης πριν 5 χρόνια στην Αθήνα, όπου πέθαναν ο άνδρας της και ο πατέρας της. Με αυτό το τραύμα εγκαταλείπει την παλιά της ζωή, προσπαθώντας να επιβιώσει στα νέα δεδομένα. Τα πράγματα όμως ξεκινούν να περιπλέκονται, όταν ο δικηγόρος της οικογένειάς της βρίσκεται νεκρός στη θάλασσα των μυδιών και βαμμένος με γυναικεία χαρακτηριστικά. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αστυνόμος Λάζος. Γνώριμός της από το παρελθόν, καθώς ήταν εκείνος που ήταν υπεύθυνος για την υπόθεση δολοφονίας του άνδρα και του πατέρα της.
Ένα ένα τα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια, καθώς η Σίλβια Κώτσου κρύβει το πιο σημαντικό κλειδί της υπόθεσης που ακούει στο όνομα: Νυχτοβάτες.

Chris Carter
Ο γρίφος του κακού, εκδόσεις Bell
Πέμπτη 18/5 στις 19:00 | Public Τσιμισκή

Την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 19:00 φιλοξενούμε στο Public Τσιμισκή, τον συγγραφέα Chris Carter, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου Ο γρίφος του κακού.
Με τον συγγραφέα συνομιλούν οι:
Κική Τσιλιγγερίδου, δημοσιογράφος-συγγραφέας,
Αλέξανδρος Μυροφορίδης, καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Κάθε ιστορία έχει μια αρχή… Γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο, ως συγκάτοικοι. Δύο από τα πιο λαμπρά μυαλά που αποφοίτησαν ποτέ από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Συναντήθηκαν και πάλι, ως αντίπαλοι, στο Κουάντικο της Βιρτζίνια. Ο Ρόμπερτ Χάντερ ήταν πια ο επικεφαλής της Μονάδας Υπερβίαιων Εγκλημάτων της Αστυνομίας του Λος Άντζελες. Ο Λούσιεν Φόλτερ ο πιο αιματοβαμμένος και επικίνδυνος σίριαλ κίλερ που είχε αντιμετωπίσει ποτέ το FBI.

Τώρα, μετά από τριάμισι χρόνια στην απομόνωση, ο Λούσιεν κατάφερε να δραπετεύσει. Και είναι οργισμένος. Το μόνο που σκεφτόταν όλα αυτά τα χρόνια ήταν η εκδίκηση. Αυτός που ευθυνόταν για τη φυλάκισή του πρέπει να πληρώσει, πρέπει να υποφέρει. Αυτός… είναι ο Ρόμπερτ Χάντερ. Και τώρα έφτασε επιτέλους για τον Λούσιεν η στιγμή να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του.
Γιατί κάθε ιστορία πρέπει να φτάνει σ’ ένα τέλος…

Πασχαλία Τραυλού
Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12, εκδόσεις Διόπτρα
Τετάρτη 24/5 στις 19:00 | Public Βόλου

Την Τετάρτη 24 Μαΐου στις 19:00 φιλοξενούμε στο Public Βόλου, τη συγγραφέα Πασχαλία Τραυλού, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου Το υπόγειο της οδού Ήρας 12.
Με την συγγραφέα συζητούν:
Χαριτίνη Μαλισόβα, Συγγραφέας και Δημοσιογράφος
Σωτήρης Πολύζος, Δημοσιογράφος
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
«… Δύσκολο πράμα να είσαι γυναίκα. Κι αν τα σπλάχνα σας αθέλητα καρπίσουν, μη βγάλετε άχνα σε παπά.
Με την καρδιά και το μυαλό σας κουβεντιάστε το. Και μη θαρρείτε πως θα κάνετε φονικό και θα πάτε στην Κόλαση, αν κρίνετε πως άλλη λύση δεν υπάρχει.
Αγγελοποιοί είμαστε να λέτε. Στέλνουμε αγγελούδια στον Παράδεισο για να μη ζήσουν στην Κόλαση αυτού του κόσμου».
Έτσι έγραφε το τεφτέρι της Παγώνας, της νεκρής μαμής του Παράδεισου, του χωριού όπου μεγάλωσε η Ανθή, η κόρη του πανούργου παπα-Δρόσου τη δεκαετία του ’60. Από αυτό το κειμήλιο και από τη Λούλα την πόρνη γύρεψε απελπισμένα βοήθεια για να σωθεί από το δίλημμα στο οποίο βρέθηκε άθελά της εγκλωβισμένη.
H ηρωίδα θα βρει αναπάντεχα την άκρη στη μονή της Αγίας Λεχούσας, χάρη στις γνώσεις της μοναχής Υακίνθης και στην αυτοθυσία του δάσκαλου Στρατή Κλωναρίδη. Έκτοτε μάχεται στο υπόγειο της οδού Ήρας 12 για το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν την καρδιά και το σώμα τους.
Μόνο που ως τα στερνά της τη βασανίζει η αρχέγονη αμφιβολία αν είναι φόνισσα ή... αγγελοποιός, αν η αυτοδιάθεση και η ελευθερία είναι αμαρτία ή δικαίωμα.
Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι η γυναίκα είναι το κόμμα, η τελεία και το θαυμαστικό σε κάθε νόημα της ζωής. Η γυναίκα δεν είναι απλώς το συμπλήρωμα στη ζωή του άντρα, κάτι σαν το παράρτημα σ’ ένα κείμενο. Είναι το κόμμα, η τελεία και το θαυμαστικό στη δημιουργία του Παντοδύναμου. Κι αν μπει σε λάθος θέση, χάνεται και το νόημα αυτού του κόσμου.

Διονύσης Καλαμβρέζος
Εικονικός Εφιάλτης, εκδόσεις Παπαζήση
Δευτέρα 29/5 στις 20:30 | Public Café Συντάγματος

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 20:30 φιλοξενούμε στο Public Συντάγματος, τον συγγραφέα Διονύση Καλαμβρέζο, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου, Εικονικός Εφιάλτης.
Με τον συγγραφέα συζητούν:
Γιώργος Κατρούγκαλος - πρώην Υπουργός, Βουλευτής, Καθηγητής Πανεπιστημίου
Βασίλης Νέδος (PhD), Δημοσιογράφος
Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας, Βουλευτής, Αν.Καθηγητής Πανεπιστημίου, Ρίτα Κολαΐτη, Μεταφράστρια, Επιμελήτρια
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο Εικονικός Εφιάλτης διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον, στη Νέα Υόρκη, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιοποίηση, οι κυβερνοεπιθέσεις και η μετανάστευση. Μετά τις μεγάλες πανδημίες, τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, τις ενεργειακές κρίσεις και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, εγκαθιδρύεται στις ΗΠΑ, η στρατηγική για μια νέα εποχή ασφάλειας, ευημερίας και ανάπτυξης για όλους και λαμβάνονται σχετικά μέτρα. Καθώς όμως αυτά δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα σε μια κατηγορία πολιτών, δημιουργείται η Μεταβατική Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας, με σκοπό να συμβάλει στην ομαλή προσαρμογή τους στη νέα εποχή. Εκείνη την περίοδο, εκτός από τις συμβατικές κυβερνοεπιθέσεις που συνεχίζονται παρά τα μέτρα, οι περισσότερες προερχόμενες από ξένους εχθρικούς δρώντες και εγκληματικά δίκτυα, πραγματοποιούνται και μη συμβατικές επιθέσεις.

Άγνωστοι δημιουργούν έναν εικονικό τόπο, στον οποίο παρασύρουν τους χρήστες του Διαδικτύου, μεταφέροντάς τους σε απροσδιόριστα εικονικά περιβάλλοντα. Στις εξελίξεις και στις ακούσιες εικονικές περιπλανήσεις εμπλέκονται στελέχη κρατικών υπηρεσιών, ερευνητές σε προγράμματα αντιμετώπισης ψυχώσεων αποδιδόμενων στις νέες τεχνολογίες, κάποιοι που υποφέρουν από συγκεκριμένες νευρολογικές ασθένειες, αντικυβερνητικοί ακτιβιστές και μια μυστηριώδης νεαρή γυναίκα. Η μυστηριώδης αυτή γυναίκα, ενώ φαίνεται ότι ζει μια συνηθισμένη ζωή, έχει κεντρικό ρόλο, συχνά ακούσια και ανεξέλεγκτα, χωρίς η ίδια να το αντιλαμβάνεται, σε μια παράλληλα εξελισσόμενη ιστορία, στον πραγματικό αλλά και στον εικονικό κόσμο.

Χρήστος Χωμενίδης
Η δίκη Σουάρεφ, εκδόσεις Πατάκη
Τετάρτη 31/5 στις 20:30 | Public Café Συντάγματος

Την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 20:30 φιλοξενούμε στο Public Συντάγματος, τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου Η δίκη Σουάρεφ.
Με τον συγγραφέα συνομιλούν οι:
Λένα Διβάνη, ιστορικός και συγγραφέας
Βαγγέλης Διτσαξής, δικηγόρος


Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Δημοσθένης Καραµπαλίκης. Ο εµβληµατικότερος εν ζωή ποινικολόγος, πρωταγωνιστής στις πιο πολύκροτες δίκες του τελευταίου μισού αιώνα. Σεραφείμ-Μάκης Σακκάς. Ο διευθυντής του γραφείου «Καραµπαλίκης και Συνεργάτες».
Ευφυής, εργατικός, λεβέντης. Με ένα, όµως, σωματικό ελάττωμα που —κι ας το κρύβει όσο µπορεί— τον περιορίζει, του πικραίνει τη ζωή.

Ο κόσµος της µαχόµενης δικηγορίας. Ο κύριος Φωτιάδης, εκκεντρική διάνοια. Ο Χάρης Τσετίνης, λαγωνικό των δικαστηρίων. Η Κωνσταντίνα Γιάννου, πανέµορφη, κόρη χρεοκοπηµένου βιοµήχανου. Ο Σόλων Λούσκος, µε το απωθηµένο ακαδηµαϊκής καριέρας και τις ανοµολόγητες πολιτικές φιλοδοξίες. Ο Ευθύµης Βογιατζής, σκοτεινός τύπος, ύαινα σωστή. Η Παναγιώτα Αϊβάλη, «κυρία του κυρίου» και κληρονόµος του γραφείου. Ένα απόγευµα εµφανίζεται στο γραφείο ο Εδµόνδος Σουάρεφ. Ζητάει ακρόαση από τον Καραµπαλίκη. Μιλάει µε τον Μάκη Σακκά. Μεγαλέµπορος ο Σουάρεφ µουσικών οργάνων. Αποκαλύπτει ότι το 1983 δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Ζητάει να παραδοθεί στη δικαιοσύνη.
«Αδύνατον να δικασθείτε» απαντάει ο Μάκης. «Όλα τα εγκλήματα στην Ελλάδα παραγράφονται µε την παρέλευση είκοσι ετών...»
«Θα δικαστώ. Θα µε δικάσετε εσείς!»
«Ίσως η δίκη να είναι για τον Σουάρεφ καθαρτήριο».
«Καθαρτήριο;»
«Πουργκατόριουµ στα λατινικά. Εκεί όπου οι ψυχές εξαγνίζονται. Ο προθάλαµος του Παράδεισου. Ή —εάν δεν αποδειχθείς άξιος— της Κόλασης…»
Ίσως η Δίκη Σουάρεφ να γίνει καθαρτήριο για όλους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v