Η Σαμοθράκη υποδέχεται το δεύτερο ανοιξιάτικο φεστιβάλ της

Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη, και μάλιστα off season; Μιλήσαμε με τις διοργανώτριες για το στοίχημα της πολιτιστικής αποκέντρωσης που δείχνει να κερδίζεται.

Η Σαμοθράκη υποδέχεται το δεύτερο ανοιξιάτικο φεστιβάλ της

Θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικές δράσεις για παιδιά. Το τετραήμερο 28 Απριλίου-1η Μαΐου, η Σαμοθράκη υποδέχεται για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ που διοργανώνει η θεατρική εταιρεία Πεδίο Τέχνης, σε συνεργασία με τη γαλλική θεατρική εταιρεία Collective Strates.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση το 2022, που ενθουσίασε τους κατοίκους του νησιού, η δημιουργική ομάδα μαζί με νέους και παλιούς συνεργάτες και φίλους συνεχίζουν με στόχο, πρώτον, την ανάδειξη της ταυτότητας αυτού του ιδιαίτερου τόπου και, δεύτερον, την πολιτιστική γεφύρωση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, μια απόσταση που εκτός της τουριστικής περιόδου συχνά φαντάζει αγεφύρωτη.

Μιλήσαμε με τις δύο διοργανώτριες του Φεστιβάλ, Βένια Σταματιάδη και Ελένη Αποστολοπούλου, για το στοίχημα και τις προκλήσεις ενός ανοιξιάτικου, νησιώτικου φεστιβάλ, και για την ανάγκη πολιτιστικής αποκέντρωσης στην Ελλάδα.

Πώς προέκυψε η ιδέα του Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη;
Βένια Σταματιάδη: Το Φεστιβάλ το οραματιστήκαμε αρχικά λόγω του προσωπικού μας δεσμού με το νησί. Πρόκειται για ένα μέρος που και οι δύο αγαπάμε και επισκεπτόμαστε συχνά, εντός και εκτός τουριστικής σεζόν, εδώ και πολλά χρόνια. Στη συνέχεια και εμπνεόμενες από Φεστιβάλ επιτόπου δημιουργίας του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Γαλλίας, με την οποία έχουμε επαγγελματική σχέση, θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα Φεστιβάλ κατά το οποίο η τέχνη να εμπνέεται από το νησί και τους ανθρώπους του και να απευθύνεται πρώτα και κύρια σε αυτούς. Και αυτό έγινε για πρώτη φορά πέρυσι πραγματικότητα!

Ποιο είναι το «στοίχημα» μιας (σχετικά) off season διοργάνωσης; Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιες πρωτοβουλίες στα νησιά κατά κανόνα Ιούλιο και Αύγουστο.
Βένια Σταματιάδη: Καταρχάς γενικότερα για εμάς έχει τεράστια σημασία η πολιτιστική αποκέντρωση, θεωρούμε κομβικό να δίνεται στους ανθρώπους που ζουν εκτός αστικών κέντρων η ευκαιρία να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε πολιτιστικά δρώμενα, και η τέχνη να δημιουργείται εκεί όπως και στις πόλεις. Θέλοντας λοιπόν να βάλουμε στο επίκεντρο τους ανθρώπους του νησιού και να συμβάλουμε ώστε η Σαμοθράκη να γίνει πόλος πολιτιστικής έλξης για τη γύρω περιοχή, ήταν συνειδητή μας απόφαση να πραγματοποιήσουμε το Φεστιβάλ εκτός τουριστικής σεζόν.

Πώς ανταποκρίθηκε η τοπική κοινωνία στην πρώτη περσινή διοργάνωση;
Βένια Σταματιάδη: Το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη πέρυσι αγκαλιάστηκε θερμά από την τοπική κοινωνία. Σαν σύντομο απολογισμό μπορούμε να πούμε ότι πάνω από 600 άτομα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες καθώς και περισσότερα από 100 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Για εμάς ήταν πραγματικά συγκινητικό αυτό που συνέβη. Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως η συμβολή των εθελοντών του νησιού και της γύρω περιοχής είναι καθοριστική για την επιτυχία του Φεστιβάλ. Μανώλη, Ορέστη, Στέλιο, χωρίς εσάς τίποτα δεν θα ήταν δυνατόν!

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένα φεστιβάλ στην περιφέρεια, και μάλιστα νησιωτικό; Γίνεται ο σχεδιασμός/ συντονισμός εξ αποστάσεως, ή μένετε για κά-ποιο διάστημα στη Σαμοθράκη;
Ελένη Αποστολοπούλου: Η προετοιμασία του Φεστιβάλ διαρκεί 6 μήνες, και το διάστημα αυτό η Βένια και εγώ ζούμε σε διαφορετικές πόλεις. Συνεπώς καλούμαστε -η Βένια από την Αθηνά κι εγώ από το Παρίσι- να χειριστούμε από μακριά οποιοδήποτε ζήτημα χρειάζεται να διευθετηθεί. Για μας, η απόσταση από την Σαμοθράκη προσθέτει ένα βαθμό δυσκολίας, που λύνεται χάρη στην τοπική ομάδα εθελοντών ο οποίοι είναι συνδημιουργοί στον σχεδιασμό, στην προετοιμασία και στο τελικό αποτέλεσμα του Φεστιβάλ.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα/ σχέδια για το Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη;
Ελένη Αποστολοπούλου: Ευελπιστούμε το Φεστιβάλ να αποκτήσει μια σταθερή παρουσία στο χρόνο και να αποτελέσει μια αφορμή ανάδειξης της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του νησιού μέσω της τέχνης για όλους τους επισκέπτες.



Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη

Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU
Εισαγωγή στη θεατρική πράξη μέσα από πρωτότυπες σωματικές ασκήσεις και διασκεδαστικούς αυτοσχεδιασμούς.
Συντονιστές: Ομάδα Art Vouveau (Τάσος Δημητρόπουλος, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Δανάη Τίκου)
Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μια πρόσκληση-πρόκληση για τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με μια καινούρια σωματική γλώσσα, να αφυπνίσουν τις ιδιαίτερες σωματικές τους ποιότητες και ικανότητες, να διεγείρουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

«Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies
Ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης στην Пαλαιάπολη, και χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή για κινητά Narratologies, το Φεστιβάλ προσκαλεί τους μαθητές της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι που συνδυάζει την εκπαίδευση με τη διασκέδαση μέσω της τεχνολογίας με στόχο να ανακαλύψουν τις κρυμμένες πτυχές του αρχαίου τόπου.

Γυναίκες Κινηματογραφίστριες
Προβολές των ταινιών μικρού μήκους
«Fault», Κατερίνα Παπαναστασάτου 15', 2022
«Εδώ τίποτα» / Ici rien, Δάφνη Χαιρετάκη, 30΄ 2011
«Η Αυλή», Ελισάβετ Τσουχτίδη, 31', 2017

Θεατρική παράσταση FLOATING των ART VOUVEAU
Το FLOATING είναι η νέα παράσταση της θεατρικής ομάδας Art Vouveau. Είναι ένα πρωτότυπο βουβό έργο που θα προκύψει από τη συνεργασία της ομάδας με τα φεστιβάλ «A Festival in Samothrace» (Ελλάδα), «Buffer Fringe Festival» (Κύπρος) και «M.I.M. Festival» (Γαλλία). Ο τίτλος σημαίνει «επιπλέοντας» και είναι επηρεασμένος από μια συνηθισμένη παιδική σκέψη ότι τα νησιά επιπλέουν στη θάλασσα περιλαμβάνοντας μαζί όλα τα δέντρα, τα ποτάμια, τις πέτρες, τα σπίτια και τους ανθρώπους τους. Ακόμα και την ιστορία.
H ομάδα Art Vouveau εμπνέεται από αφηγήσεις ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές πάνω στα θέματα της απομόνωσης και της μοναξιάς, της σχέσης τους με τη φύση και την κλιματική αλλαγή. Παρουσιάζεται ως work in progress.

Θεατρική παράσταση ΧΡΗΣΜΟΣ της ομάδας ΕΥΤΟΠΙΑ
Πρόκειται για μια παράσταση - δρώμενο, διάρκειας 60 λεπτών, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αξιοποιεί και να χρησιμοποιεί τα απολύτως ουσιώδη εκφραστικά μέσα του θεάτρου: το σώμα και τη φωνή.
Μία ηθοποιός (Πυθία) και ένας μουσικός με διάφορα όργανα (κρουστά, πνευστά, κ.α) αποτελούν τους αγωγούς του κειμένου και της μουσικής εξερευνώντας κι αναπτύσσοντας ένα διάλογο που θυμίζει άλλοτε χορό, άλλοτε τελετουργία.
Τι θα φώναζε λοιπόν η Πυθία πάνω στα ερείπια της φιλοσοφίας και της ομορφιάς σήμερα; Τί θα χρησμοδοτούσε σε ανθρώπους που δεν ξέρουν καν την ύπαρξή της; Αυτό πραγματεύεται ο «Χρησμός», ένας παραληρηματικός μονόλογος μιας γυναίκας που έρχεται έξω από τον χρόνο για να συνομιλήσει με τον άνθρωπο του σήμερα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 28.04
12.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο
15.00 «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies / Αρχ. Χώρος Παλαιόπολης

Σάββατο 29.04
12.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο
15.00 «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies / Αρχ. Χώρος Παλαιόπολης
21.00 «Γυναίκες Κινηματογραφίστριες» / Πολιτιστικός Χώρος Εργοστάσιο

Κυριακή 30.04
12.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο
15.00 «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies / Αρχ. Χώρος Παλαιόπολης
21.00 Θεατρική παράσταση FLOATING των ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο

Δευτέρα 01.05
12.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο
15.00 «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies / Αρχ. Χώρος Παλαιόπολης
19.00 Θεατρική παράσταση ΧΡΗΣΜΟΣ της ομάδας ΕΥΤΟΠΙΑ / Αυλή της Αρσινόης, Παλαιόπολη
21.30 DJ PARTY με τον Γιάννη Σοφολόγη / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v