Η απόλυτη χορευτική εμπειρία των Röyksopp

Έχοντας στη φαρέτρα τους μελωδίες από διαφορετικά είδη ηλεκτρονικής μουσικής, το δίδυμο από τη Νορβηγία βάζει την έννοια «χορευτική μουσική» σε διαφορετική βάση.

Η απόλυτη χορευτική εμπειρία των Röyksopp

Από το παγκόσμιο χιτ και ντεμπούτο τους το 2001, Melody AM, μέχρι τις συνεργασίες με μερικούς από τους καλύτερους Σκανδιναβούς τραγουδιστές όπως η Robyn και η Susanne Sundfør, οι Röyksopp έχουν αφήσει το στίγμα τους στον μουσικό κόσμο για παραπάνω από δύο δεκαετίες.

Από τις πιο δημοφιλείς ηλεκτρονικές μπάντες στην Ευρώπη, οι Svein Berge και Torbjørn Brundtland έχουν εξερευνήσει την ηλεκτρονική μουσική μέσα από διάφορα πρίσματα, όπως η ambient και η house μουσική και  η synth-pop.

Έχοντας στη φαρέτρα τους μελωδίες από όλα τα παραπάνω είδη, οι δυο τους κατάφεραν να φτιάξουν το δικό τους χορευτικό είδος, με μια εκλεκτική προσέγγιση και την επιθυμία να απελευθερωθούν από τους περιορισμούς με τους οποίους συχνά δένεται η dance μουσική.

Η επίγνωση του είδους που εκπροσωπείς πρέπει να λειτουργεί άψογα στη σκηνή, εκεί όπου καλείσαι να στήσεις μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα με δομή, ανεβάσματα και κατεβάσματα. Αλλά πρέπει και κάπως να το «τεντώσεις» για να λειτουργήσει και εκτός αυτού του πλαισίου. Και αυτό ακριβώς έχουν καταφέρει οι Röyksopp.

Εξακολουθούν, τόσα χρόνια μετά, να κρύβονται πίσω από όλους τους στίχους και τις μελωδίες των κομματιών τους, παίζοντας σχεδόν όλα τα όργανα, και μιξάροντας ήχο. Με λίγα λόγια, τα κάνουν όλα μόνοι τους και συμφέρουν. Και αυτά χρειάζονται χρόνο – η συγγραφή, η αναπαραγωγή, η παραγωγή και η μίξη όλης της μουσικής είναι μια αρκετά ζόρικη διαδικασία.

Αλλά είναι αυτός ο τύπος δογματικής σκέψης που κάνει τους Röyksopp να ακούγονται τόσο μοναδικοί. «Το γεγονός ότι είμαστε μόνο δύο – σε κάθε πτυχή της διαδικασίας, συμβάλλει σε μια ξεχωριστή μουσική έκφραση. Η απόσταση από τον εαυτό μας μέχρι το τελικό προϊόν θα είναι πολύ μικρή», δηλώνει ο Svein.

«Επιπλέον, χρησιμοποιούμε πολύ παλιό αναλογικό εξοπλισμό. Η χρήση αυτού απαιτεί χρόνο – αλλά ταυτόχρονα βοηθά στη διαμόρφωση του ηχητικού χαρακτήρα των Röyksopp», συνεχίζει ο Torbjørn.

Δεν υιοθετούν όμως αυτή τη χρονοβόρα προσέγγιση για να κάνουν την έκφραση και τη μουσική τους να φαίνονται «ρετρό», αλλά αυτό που θέλουν βάλουν μια προσωπική σφραγίδα στην χορευτική μουσική τοποθετώντας διαφορετικές παραδόσεις και εμπειρίες σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.

Και αυτό είναι τόσο απαραίτητο σε μια χρονική στιγμή που τα περισσότερα κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής ακούγεται παρόμοια, επειδή οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τους ίδιους ήχους και το ίδιο λογισμικό

Ναι μεν τα ηλεκτρονικά τους όργανα έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια, ακολουθώντας την εξέλιξη της καριέρας και την πρωτοφανή επιτυχία τους τους, όμως ο πυρήνας παραμένουν τα synths και τα samplers που τους συντρόφευσαν από τότε, όταν ξεκίνησαν να κάνουν μουσική μαζί όντας πιτσιρικάδες, στο Tromsø στο βόρεια της Νορβηγίας.

To 2023, είναι έτοιμοι για τη νέα τους περιοδεία, με τίτλο «True Electric», η οποία ξεκίνησε στις 16 Φεβρουαρίου και θα τους φέρει στην Πλατεία Νερού, στο πλαίσιο του Release Athens x SNF Nostos, για ηλεκτρονικό σετ σπάνιας ομορφιάς. 

Εκεί, θα τους πλαισιώσουν ιδανικά οι M83. Ή για την ακρίβεια ο Μ83. Ο Γάλλος πολυοργανίστας, συνθέτης και τραγουδιστής Anthony Gonzalez βρίσκεται πίσω μια δισκογραφία που εξερευνά την synth-pop, τη dreampop, το shoegaze και το rock με έναν μοναδικό, ονειρικό τρόπο. «Ένα μουσικό φίλτρο δέους και συναισθηματικών κρεσέντων που σε οδηγεί να ανακαλύπτεις νέους κόσμους», όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v