Γιατί το Fleishman is in Trouble είναι η σειράρα της χρονιάς

Την τηλεοπτική έκπληξη της χρονιάς έκανε το Disney+, με μια σειρά που ήρθε σαν φρέσκο υπαρξιακό αεράκι να μιλήσει επιτέλους έξω από τα δόντια για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Γιατί το Fleishman is in Trouble είναι η σειράρα της χρονιάς

Η κρίση μέσης ηλικίας, που ξεκινά τη στιγμή που συνειδητοποιείς πως οι αναρίθμητες δυνατότητες που ανοίγονταν μπροστά σου στα 20 δεν ήταν τελικά και τόσο αναρίθμητες –ούτε τόσο δυνατότητες. Οι ανθρώπινες σχέσεις που τρίζουν κάτω από το βάρος του υπαρξιακού άγχους και της δυσκολίας που προκύπτει στην επικοινωνία κάθε φορά που δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τους άλλους για τον ίδιο λόγο που δυσκολεύεσαι να καταλάβεις και τον εαυτό σου. Αυτά και άλλα χαρωπά είναι τα θέματα που πραγματεύεται η σειρά που ήρθε να ταράξει τα νερά του συνδρομητικού τοπίου που μισοκοιμόταν εδώ και κάμποσο καιρό. Και το όνομα αυτής, Fleishman is in Trouble.

Δημιουργία της Taffy Brodesser-Akner, που έγραψε το ομότιτλο μυθιστόρημα και το διασκεύασε η ίδια για την μικρή οθόνη, η μίνι σειρά έχει και τις βαριές υπογραφές των Valerie Faris και Jonathan Dayton του Little Miss Sunshine στην εκτέλεση παραγωγής και την σκηνοθεσία κάποιων επεισοδίων. Και σαν όλα αυτά να μην ήταν από μόνα τους συνταγή επιτυχίας, έχει και το απολαυστικό δίδυμο Jesse Eisenberg-Claire Danes στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μαζί με τους Adam Brody και Lizzy Caplan να τους πλαισιώνουν.

Η ιστορία μας ξεκινά με τον 41χρονο γιατρό Toby Fleishman, προσφάτως διαζευγμένο, να ανακαλύπτει τον μαγικό κόσμο των εφαρμογών γνωριμιών, μέχρι που αντιλαμβάνεται ότι η πρώην γυναίκα του έχει αφήσει στο σπίτι του τα δύο τους παιδιά, την 11χρονη Χάνα και τον 9χρονο Σόλι… και έχει εξαφανιστεί.

Την ιστορία μας αφηγείται η παλιά του κολλητή, Λίμπι, παντρεμένη με δύο παιδιά και όχι απολύτως ικανοποιημένη με τη νέα της ζωή στα προάστια, η οποία ακούει τον Τόμπι να αφηγείται το δράμα του σε αυτήν και τον κοινό τους φίλο, τον Σεθ, αιώνιο εργένη και όχι περισσότερο χαρούμενο με την ζωή του από τους άλλους δύο.

Και ενώ στα πρώτα επεισόδια βλέπουμε τα πάντα από την οπτική του Τόμπι, στον οποίο δίνουμε απόλυτο δίκιο, κατανοώντας το δράμα του και συμπονώντας τον για τα βάσανά του, στη μέση περίπου της σειράς η οπτική γωνία αλλάζει, για να θυμηθούμε όλοι μαζί ότι κάθε ιστορία έχει πάντα δύο πλευρές… και όχι, η αντικειμενική αλήθεια δεν βρίσκεται κάπου στη μέση. Για την ακρίβεια, αντικειμενική αλήθεια δεν υπάρχει, όλοι δίκιο έχουν, κι αν δεν ήταν έτσι η ζωή θα ήταν απείρως λιγότερο πολύπλοκη.

Αν τώρα τα διαβάζεις όλα αυτά και σκέφτεσαι πως είναι σαν να σου περιγράφουμε το Bojack Horseman αλλά με ηθοποιούς, είσαι πολύ κοντά. Το Fleishman is in Trouble είναι πολύ πιο μικρό (μόλις 8 επεισόδια των 45 περίπου λεπτών) και ίσως λιγότερο βαρύ καθότι πιάνει λιγότερα θέματα και ακουμπά ελαφρύτερο τον υπαρξισμό, είναι ωστόσο εξίσου ιδιοφυές και φρέσκο. Είναι σειρά που δεν χαϊδεύει αυτάκια, που δεν ντρέπεται να συζητήσει το ότι κάθε «ναι» που λες συνεπάγεται άλλα πέντε «όχι» και άρα απόλυτα ευτυχισμένος δεν θα καταλήξει ποτέ κανείς.

Όλοι οι ηθοποιοί δίνουν ρέστα στους ρόλους τους, με αποκορύφωμα την Claire Danes που αν την θυμάσαι μόνο από το Homeland θα σε εκπλήξει σε σημείο να μην την αναγνωρίζεις. Η σκηνοθεσία είναι φρέσκια και σπινταριστή, χωρίς να προσπερνάει την υπόθεση χάριν κανενός στιλιζαρίσματος, και οι διάλογοι βγαλμένοι από την καθημερινότητα όλων μας.

Να το δεις, ειδικά αν είσαι εκεί γύρω ή πλησιάζεις τα 40, θα μιλήσει στην τρικυμισμένη από την κρίση μέσης ηλικίας ψυχούλα σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v