Σάλος με την πρώτη φάρμα εκτροφής χταποδιών στον κόσμο - Σκληρές μέθοδοι θανάτωσης

Για απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης κάνουν λόγο οικολογικές οργανώσεις που αντιδρούν στα σχέδια για την πρώτη φάρμα εκτροφής χταποδιών στον κόσμο.

Σάλος με την πρώτη φάρμα εκτροφής χταποδιών στον κόσμο - Σκληρές μέθοδοι θανάτωσης

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε επιστημονικούς και ζωοφιλικούς κύκλους το σχέδιο για την κατασκευή της πρώτης φάρμας εκτροφής χταποδιών του κόσμου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC που βασίζεται σε εμπιστευτικά έγγραφα.

Η φάρμα, η οποία θα βρίσκεται στα Κανάρια της Ισπανίας, θα εκτρέφει περίπου ένα εκατομμύριο χταπόδια ετησίως, με σκοπό την πώλησή τους για φαγητό. Τα χταπόδια δεν έχουν μέχρι στιγμής καλλιεργηθεί εντατικά, και ορισμένοι επιστήμονες αποκαλούν την προτεινόμενη μέθοδο σφαγής με παγωμένο νερό «σκληρή». Η ισπανική πολυεθνική που βρίσκεται πίσω από τα σχέδια υποστηρίζει ότι τα χταπόδια δεν θα υποφέρουν.

Η αναζήτηση λύσεων για την εκτροφή χταποδιών δεν είναι καινούρια. Η εκτροφή είναι δύσκολη καθώς οι προνύμφες τρώνε μόνο ζωντανή τροφή και χρειάζονται ελεγχόμενο περιβάλλον, αλλά η Nueva Pescanova, η εταιρεία που σχεδιάζει την φάρμα, ανακοίνωσε το 2019 ότι είχε κάνει μια επιστημονική ανακάλυψη.

Η προοπτική της εντατικής εκτροφής χταποδιού έχει ήδη οδηγήσει σε αντιπαράθεση: Νομοθέτες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ έχουν προτείνει την απαγόρευση της πρακτικής πριν καν ξεκινήσει.

Τα σχέδια της Nueva Pescanova αποκαλύπτουν ότι τα χταπόδια, τα οποία είναι μοναχικά ζώα συνηθισμένα στο σκοτάδι, θα φυλάσσονται σε δεξαμενές με άλλα χταπόδια, μερικές φορές κάτω από συνεχές φως. Τα χταπόδια, του είδος octopus vulgaris, θα στεγάζονται σε περίπου 1.000 κοινόχρηστες δεξαμενές σε ένα διώροφο κτίριο στο λιμάνι του Λας Πάλμας στη Γκραν Κανάρια. Σύμφωνα με τα έγγραφα, θα θανατώνονται με την τοποθέτησή τους σε δοχεία με νερό που θα διατηρούνται στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κανόνες ευημερίας, καθώς τα χταπόδια δεν έχουν εκτραφεί ποτέ εμπορικά στο παρελθόν. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μέθοδος σφαγής ψαριών με τη χρήση «πολτού πάγου» προκαλεί έναν αργό, αγχωτικό θάνατο. Ορισμένα σούπερ μάρκετ ήδη απέχουν από την πώληση ψαριών που έχουν σκοτωθεί με αυτό τον τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των Tesco και Morrisons.

Ο καθηγητής Peter Tse, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Dartmouth, είπε στο BBC ότι «το να τα σκοτώνεις με πάγο είναι αργός θάνατος… θα ήταν πολύ σκληρό και δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται».

Το παγκόσμιο εμπόριο χταποδιών εκτιμάται αυτή τη στιγμή σε πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια λίρες. Για να προμηθεύσει τις «υψηλές διεθνείς αγορές» συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, η Nueva Pescanova θέλει να παράγει 3.000 τόνους χταποδιού ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου ένα εκατομμύριο ζώα, με περίπου 10-15 χταπόδια να ζουν σε κάθε κυβικό μέτρο δεξαμενής, σύμφωνα με την ομάδα εκστρατείας Compassion in World Farming (CiWF), η οποία μελέτησε τα σχέδια. Η Nueva Pescanova εκτιμά στην τεκμηρίωσή της ότι θα υπάρξει «ποσοστό θνησιμότητας 10-15%».

Ο Jonathan Birch, αναπληρωτής καθηγητής στο London School of Economics, ηγήθηκε μιας ανασκόπησης περισσότερων από 300 επιστημονικών μελετών που, όπως λέει, δείχνουν ότι τα χταπόδια αισθάνονται πόνο και ευχαρίστηση. Αυτό οδήγησε στην αναγνώριση τους ως «αισθανόμενα όντα» στον νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου για την ευημερία των ζώων (Sentience) του 2022. Ο καθηγητής Birch και οι συν-συγγραφείς του πιστεύουν ότι η εκτροφή χταποδιών υψηλής ευημερίας είναι «αδύνατη» και ότι η θανάτωση σε πολτό πάγου «δεν θα ήταν μια αποδεκτή μέθοδος θανάτωσης σε εργαστήριο».

«Μεγάλοι αριθμοί χταποδιών δεν πρέπει ποτέ να κρατούνται μαζί σε κοντινή απόσταση. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε άγχος, συγκρούσεις και υψηλή θνησιμότητα... Ένα ποσοστό θνησιμότητας 10-15% δεν θα πρέπει να είναι αποδεκτό για οποιοδήποτε είδος καλλιέργειας» καταλήγει ο ίδιος.

Εκπρόσωπος της Nueva Pescanova δήλωσε στο BBC πως «τα επίπεδα των απαιτήσεων καλής μεταχείρισης για την παραγωγή χταποδιού ή οποιουδήποτε άλλου ζώου στις εκμεταλλεύσεις μας εγγυώνται τον σωστό χειρισμό των ζώων. Η σφαγή, επίσης, περιλαμβάνει σωστό χειρισμό που αποφεύγει κάθε πόνο ή ταλαιπωρία στο ζώο».

Στην άγρια φύση, τα χταπόδια είναι άγριοι εδαφικοί ευκίνητοι κυνηγοί. Η Nueva Pescanova προτείνει να τραφούν τα εκτρεφόμενα ζώα με βιομηχανικά παραγόμενες ξηρές ζωοτροφές, προερχόμενες από «απορρίψεις και υποπροϊόντα» ήδη αλιευμένων ψαριών.

Ο αρχικός γόνος των 100 χταποδιών, 70 αρσενικά και 30 θηλυκά, θα ληφθεί από μια ερευνητική μονάδα, το Pescanova Biomarine Centre, στη Γαλικία, στη βόρεια Ισπανία.

Τα σχέδια αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει επιτύχει ένα επίπεδο «εξημέρωσης» στο είδος και ότι δεν «δείχνουν σημαντικό σημάδια κανιβαλισμού ή ανταγωνισμού για φαγητό».

Πηγή: BBC 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v