Γιατί χρειάζεσαι VPN και πώς να διαλέξεις;

Το VPN έχει μπει για τα καλά στις ζωές των χρηστών του διαδικτύου κι εμείς σου μαθαίνουμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για αυτό.

Γιατί χρειάζεσαι VPN και πώς να διαλέξεις;

Δεν χρειάζεται να ξημεροβραδιάζεσαι 24/7 στο ίντερνετ για να έχεις ακούσει περί VPN δικτύου και την ασφάλεια που παρέχει στην περιήγησή σου στον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου. Όλο και σε κάποια συζήτηση θα έχεις βρεθεί με κάποιον που αναφέρει τα οφέλη της χρήσης του VPN, χωρίς να έχεις απόλυτα καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Μην ανησυχείς και μην γκουγκλάρεις με τις ώρες. Η επιστημονική και high-tech ομάδα του In2life είναι εδώ για να σου εξηγήσει νέτα, σκέτα, απλά και κατανοητά τι είναι το VPN, τους λόγους για τους οποίους το χρειάζεσαι και πώς να διαλέξεις το καλύτερο για την περίπτωσή σου.

Τι είναι το VPN ρε παιδιά;

Τα αρχικά του VPN σημαίνουν Virtual Private Network, περιγράφοντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο. Μιλάμε δηλαδή για έναν τύπο λογισμικού που μας επιτρέπει την περιήγηση με τον υπολογιστή ή με το κινητό στο ίντερνετ χρησιμοποιώντας μια διεύθυνση IP από σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Πρόκειται στην ουσία για μία κρυπτογραφημένη σύνδεση με την οποία οι χρήστες του διαδικτύου –όσο αρχάριοι κι αν είναι- έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν 100% ανώνυμα.

Πρακτικά μιλώντας ο υπολογιστής του χρήστη συνδέεται αποκλειστικά με τον server του VPN δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ιδιωτικό δίκτυο πάνω σε ένα δημόσιο δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο ολόκληρη η διακίνηση των δεδομένων στο υπόλοιπο internet γίνεται μέσω του VPN server.

Και σε τι μας χρειάζεται;

Κάνει ασφαλή την πλοήγησή μας

Το VPN παρέχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, που σου επιτρέπει να είσαι ανώνυμος στο διαδίκτυο, προστατεύοντάς σε παράλληλα από επιθέσεις χάκερ. Με το VPN η προσωπική σου κίνηση κρυπτογραφείται και μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου με ασφάλεια, εξολοθρεύοντας πιθανές απειλές ασφαλείας κατά την πλοήγησή σου .

Το VPN σώζει δουλειές

H πλέον συχνή χρήση του VPN γίνεται από εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν μέσω του συγκεκριμένου εικονικού δικτύου να συνδεθούν στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας ακόμη κι όταν βρίσκονται εκτός γραφείου. Παρότι είμαστε υπέρμαχοι του να μην φέρνουμε δουλειά στο σπίτι, η χρήση του VPN για εργασιακούς λόγους μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια προλαμβάνοντας ή διορθώνοντας λάθη σε ελάχιστο χρόνο.

Για να σπάμε το απαγορευτικό ιστότοπων του εξωτερικού

Το VPN αγαπήθηκε από πολύ κόσμο στη χώρα μας γιατί του έδωσε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ιστότοπους που αποκλείουν χρήστες από την Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας το VPN μπορείς να συνδεθείς στον συγκεκριμένο ιστότοπο μέσω ενός διακομιστή ο οποίος βρίσκεται στην Αγγλία λόγου χάριν. Με αυτόν τον τρόπο η διεύθυνση IP θα είναι αγγλική εξασφαλίζοντάς σου πλήρη πρόσβαση στο εκάστοτε σάιτ σαν να έμπαινες από την Αγγλία.

Για να κατεβάζεις torrents

Δεν είμαστε  υπέρ  του παράνομου downloading. Ωστόσο, δεν αποτελούν όλα τα torrents ξένη πνευματική ιδιοκτησία. Λόγω της πειρατείας ωστόσο, χωρίς VPN το κατέβασμα torrents είναι πλέον  δύσκολο.  Καλό είναι να αναφέρουμε εδώ ότι αν θελήσεις να κατεβάσεις torrents χωρίς μέτρα προστασίας, οποιοσδήποτε μπορεί να δει την ΙΡ διεύθυνσή σου. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό μπορεί πολύ εύκολα να αναγνωριστεί η ταυτότητά σου και να εντοπιστεί η πραγματική σου τοποθεσία, επομένως να γίνεις ο εύκολος στόχος σε επιθέσεις χάκερ ή malware (ιοί) προγραμμάτων που θα κάνουν ζημιά στον υπολογιστή σου.

Πώς να διαλέξεις VPN;

O αριθμός των servers θα σε καθοδηγήσει

Ένα καλό VPN πρόγραμμα έχει πολλούς διακομιστές (servers). Η λογική που ακολουθείται στην επιλογή ενός VPN προγράμματος λοιπόν είναι πως όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο, ακόμη κι αν δεν προκύπτουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ 1000 και 2.000 servers. Φρόντισε τουλάχιστον το πρόγραμμα που θα επιλέξεις να έχει μίνιμουμ 100 servers.

Μάθε πώς θα επηρεάσει την ταχύτητα της σύνδεσής σου στο ίντερνετ

Τα VPN προγράμματα ρίχνουν συνήθως την ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ που χρησιμοποιείς για αυτό τσέκαρε ενδελεχώς τις ταχύτητες που προσφέρει κάθε εικονικό ιδιωτικό δίκτυο.

Διάβασε με ευλάβεια τα rights and terms της αποθήκευσης των πληροφοριών σου

Η πολιτική καταγραφής του VPN προγράμματος που θα διαλέξεις είναι σημαίνουσα για την τελική σου απόφαση. Αυτή θα σου πει ποιες πληροφορίες θα αποθηκεύσει μια εταιρεία VPN σχετικά με τις δραστηριότητές σου στο Διαδίκτυο. Με γνώμονα λοιπόν την προστασία του απόρρητού σου και της ασφάλειάς σου πρέπει να διπλοτσεκάρεις την πολιτική τους στο συγκεκριμένο θέμα για να φυλάξεις τα νότα σου.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v