Πώς να οδηγείτε με ασφάλεια σε χιονισμένο δρόμο

Οι αλυσίδες δεν αρκούν. Δείτε πώς θα οδηγήσετε με ασφάλεια σε χιονισμένους δρόμους. 

Πώς να οδηγείτε με ασφάλεια σε χιονισμένο δρόμο

Η οδήγηση σε χιόνι ή πάγο, καταρρακτώδη βροχή, δυνατό άνεμο και ομίχλη, δυσκολεύει ακόμη και τον έμπειρο οδηγό.

Επιπλέον, η μικρότερη σε διάρκεια παρουσία του φωτός κατά την διάρκεια της ημέρας και τα σκοτεινά βράδια μπορεί να κάνουν την μετακίνηση είτε το ταξίδι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Έτσι, πριν ξεκινήσετε μια μετακίνηση είτε ένα μακρινό ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε την περίπτωση που ο καιρός θα αλλάξει προς το χειρότερο.

Οδήγηση στο χιόνι

-        Όταν οδηγείτε σε δρόμους που είναι καλυμμένοι με χιόνι, θα πρέπει να επιταχύνετε και να επιβραδύνετε αργά. Για να διατηρήσετε την πρόσφυση και να αποφύγετε την ολίσθηση των τροχών, θα πρέπει να πατήσετε απαλά το πεντάλ του γκαζιού και να κρατήσετε σταθερό το πόδι σας στο γκάζι. Μην κάνετε απότομες επιταχύνσεις. Κάθε κίνηση σας να είναι αργή και σταθερή. Λόγω της έντονης ολισθηρότητας των χιονισμένων και παγωμένων δρόμων υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην κρατήσετε το αυτοκίνητο σας στη πορεία του.

-        Δυσκολίες υπάρχουν και στην επιβράδυνση. Υπολογίστε τουλάχιστον τριπλάσια απόσταση σε σχέση με την απόσταση που απαιτείται για να σταματήσει το αυτοκίνητο στο φανάρι είτε στο σημείο που έχετε επιλέξει, όταν ο δρόμος είναι στεγνός. Με μικρή ταχύτητα, μειώνονται και οι συνέπιες σε περίπτωση επαφής με αλλά οχήματα είτε σύγκρουσης.

-        Οδηγήστε αργά σε χιονισμένους δρόμους, ώστε να έχετε χρόνο για να κάνετε ελιγμούς, αν απαιτηθεί. Σε συνθήκες χιονιού ή παγετού, θα πρέπει να φρενάρετε πριν αρχίσετε να στρίβετε το τιμόνι όταν πλησιάζετε σε μια στροφή. Εάν οι τροχοί χάνουν την πρόσφυση τους με τον δρόμο, θα πρέπει να βγάλετε το πόδι σας από το γκάζι και να κρατήσετε τους τροχούς σας στραμμένους προς την κατεύθυνση που θέλετε να πάτε. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σταματήσετε είναι να ασκήσετε σταθερή πίεση στο πεντάλ του φρένου.

-        Όταν οι δρόμοι είναι χιονισμένοι και παγωμένοι, αποφύγετε να ανεβαίνετε σε λόφους και βουνά. Προσπαθώντας να επιταχύνετε σε μια χιονισμένη διαδρομή με κλίση, οι τροχοί σας θα αρχίσουν να περιστρέφονται. Καθώς φτάνετε στην κορυφή, μειώστε την ταχύτητά σας και κατεβείτε το λόφο ή το βουνό όσο πιο αργά γίνεται.

Ενεργά χαρακτηριστικά ασφαλείας

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν μια σειρά από χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας, τα οποία, μαζί με τις συμβουλές ασφαλούς οδήγησης, αυξάνουν τις πιθανότητες της ασφαλούς κίνησης όταν ταξιδεύετε σε χειμωνιάτικες συνθήκες.

Οι προσαρμοζόμενοι προβολείς προσφέρουν στον οδηγό αυξημένη ορατότητα σε σκοτεινούς και καμπυλωτούς δρόμους. Ενώ τα τυπικά φώτα συνεχίζουν να φωτίζουν προς τα εμπρός όταν το αυτοκίνητο εισέρχεται στη στροφή είτε βρίσκεται στη διαδικασία να ολοκληρώσει την κίνηση σε μια στροφή, οι προσαρμοζόμενοι προβολείς αλλάζουν την κατεύθυνση της δέσμης τους, ανάλογα με τις κινήσεις που κάνει ο οδηγός στο τιμόνι.

Ο έντονος πάγος, το χιόνι και η βροχή μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες συνθήκες στον δρόμο. Η Διαχείριση Ευστάθειας Οχήματος διατηρεί σε ένα βαθμό σταθερό το αυτοκίνητο όταν επιταχύνει ή φρενάρει σε βρεγμένο ή ολισθηρό οδόστρωμα.

Επιπλέον, ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας χρησιμοποιεί αισθητήρες τροχού για να ανιχνεύσει την αρχή μιας ολίσθησης και εφαρμόζει αυτόματα μικρές ποσότητες δύναμης πέδησης για να κρατήσει το αυτοκίνητο σταθερό.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα αυξήσετε τις πιθανότητες να παραμείνετε ασφαλείς:

-        Αν δεν καταφέρατε να κοιμηθείτε καλά το βράδυ και νιώθετε κούραση, καλύτερα να αποφύγετε την οδήγηση. Είναι απαραίτητο να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν καλύτερα πριν ξεκινήσετε την οδήγηση σε χιονισμένους δρόμους, καθώς  μειώνονται οι κίνδυνοι από την οδήγηση.

-        Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας είναι σε καλή κατάσταση και σωστά φουσκωμένα, με βάθος πέλματος τουλάχιστον 3 χιλ. για να είναι ασφαλή και σε βρεγμένο καιρό. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέχει ο οδηγός κυρίως όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει χιονισμένους ή παγωμένους δρόμους.

-        Τα χειμερινά ελαστικά είναι η καλύτερη επιλογή και αξίζει να επενδύσετε σε αυτά εάν κινείστε ή ταξιδεύετε σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα χειμερινά καιρικά φαινόμενα. Τα νέας γενιάς χειμερινά ελαστικά χωρίς καρφιά έχουν αυξημένη ευελιξία σε χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που τους επιτρέπει να διατηρούν μεγαλύτερη πρόσφυση ακόμη και σε συνθήκες παγετού.

Οδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις

-        Πριν από ένα μεγάλο ταξίδι, θα πρέπει να παρακολουθείτε τις επίσημες προγνώσεις του καιρού και τις ταξιδιωτικές ενημερώσεις.

-        Οι κύριες διαδρομές είναι πιο πιθανό να είναι καθαρισμένες από το χιόνι σε σχέση με δευτερεύοντες δρόμους ή απομονωμένες περιοχές.

-        Πριν ξεκινήσετε ένα μακρινό ταξίδι, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο σωλήνας εξάτμισης του αυτοκινήτου σας είναι καθαρός και δεν έχει βουλώσει με χιόνι, πάγο ή λάσπη. Μια φραγμένη εξάτμιση θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή αερίου μονοξειδίου του άνθρακα στον χώρο επιβατών με τον κινητήρα σε λειτουργία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v