Μοντέρνα μεζεδοπωλεία για να φας την παράδοση… αλλιώς

Το μέλλον του παραδοσιακού μεζέ είναι εδώ, πιο λαμπερό και πιο νόστιμο από ποτέ και κατοικεί σε αυτά τα μοντέρνα και κεφάτα μεζεδοπωλεία.

Μοντέρνα μεζεδοπωλεία για να φας την παράδοση… αλλιώς

Οι γεύσεις της παράδοσης φρεσκάρονται, τα υλικά μπερδεύονται και προστίθενται νέα, τα οποία όμως δεν αφαιρούν τη γοητεία ενός κλασικού μεζεδο-πιάτου.

Αντιθέτως, του δίνουν νέο αέρα και το επανασυστήνουν στον ουρανίσκο μας. Χάρη στις ιδέες των σεφ, τα παραδοσιακά μεζεδάκια «πειράζονται» και δημιουργούν νέα, μοντέρνα και ιντριγκαδόρικα πιάτα.

Θάμα Μεζέ

Μεσογείων 242, τηλ.: 21 1013 9951

Απλώνει τραπέζια σε μια πανέμορφη, σκεπαστή αυλίτσα παντός καιρού και πάσης εποχής, και τα φορτώνει με μεζεδάκια μοντέρνα εμπνευσμένα από τις τοπικές κουζίνες όλης της Ελλάδας. Σκέψου γίγαντες Πρεσπών με σπανάκι, ντομάτα και σουτζούκι, λουκάνικο με πράσο, τζιγεροσαρμάδες θρακιώτικους με μπόλια αρνιού, κατσικάκι Νάξου ξεψαχνισμένο με φρέσκα χειροποίητα στριφτάρια μαγειρεμένα στο ζωμό του και σάλτσα από ξινόγαλο Χανίων, κεφτεδάκια πολίτικα με κύμινο, καπνιστη πανσέτα, κασέρι και μπόλικη σαλτσούλα για βούτες, κροκέτα μουσακά σε σάλτσα πάπρικα από πιπεριές Φλωρίνης, κεμπάπ με κιμά προβατίνας και χειροποίητη σάλτσα γιαουρτλού, κεφτεδάκια μοσχαρίσια με σάλτσα φέτας και ροζ πιπέρι, και φάβα Σχοινούσας με πίκλα κρεμμύδι και κάππαρη. Μαζί με κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€ περίπου το άτομο.

Τsiftis

Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας, Ιλίσια, τηλ: 210 7754246

Έφτασε πέρσι στα Ιλίσια, σε μια γωνιά λίγα λεπτά από την πολυσύχναστη πλατεία Βραζιλίας, και βάζει γερές βάσεις για να γίνει στέκι μοντέρνο και γαστριμαργικό. Ντιζαϊνάτες καρεκλίτσες βγαίνουν έξω στον πεζόδρομο της Σεβαστείας και στα τραπεζάκια προσγειώνονται πιάτα comfort γεύσεων, μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, με βάση εποχικές πρώτες ύλες. Στον Τσίφτη θα δοκιμάσεις πιάτα όπως ταραμάς με κομματάκια αλατισμένου λεμονιού, σκόνη από φύκια, αμπελοφάσουλα με σταφύλι, αγουρίδα και ξινομυζήθρα, χοιρινή καψαλισμένη μπριζόλα με ταμάρινθο, εσκαρόλ και φύλλα μουστάρδας και άλλα τέτοια ωραία. Ως «γαστροκουτούκι», τα πιάτα του Τσίφτη είναι για τη μέση, ενώ συνοδεύονται από μια εκτενή λίστα κρασιών και αποσταγμάτων με αρκετές ψαγμένες επιλογές. Λογαριασμός στα 25-30€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Dopios

Σκουλενίου 1, Αθήνα, τηλ: 2103310049

Στήνει τα τραπέζια του απέναντι από το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων και ετοιμάζει πιάτα δια χειρός Χριστόφορου Πέσκια, ο οποίος εκμοντερνίζει κλασικά εδέσματα με ιδιαίτερα γευστικό και πρωτότυπο αποτέλεσμα. Ο κατάλογος εδώ περιλαμβάνει τζατζίκι με αβοκάντο, αφρό τυροκαυτερής με μαρμελάδα βύσσινο, αρνίσια γλυκάδια με καυτερή «κερατένια» σάλτσα πιπεριάς, φασολάκια ασπρομύτικα με λαδολέμονο και miso, γαύρο μαρινάτο με μαγιονέζα ρέγκας και κουμ κουάτ, χέλι καπνιστό με πουρέ παντζάρι, σαλάτα με τσαουλιά ή αμπελοφάσουλα, dressing ντομάτας με ψιλοκομμένα αμύγδαλα και λεπτές φέτες γραβιέρας Σκύρου, γαριδάκια ποπ κορν με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου, αλλά και λαρισινό κεμπάπ με προβατίνα και κρέμα αβοκάντο, χοιρινά φιλετάκια με χοιρινό ιμπέρικο και  μοσχαρίσια μπριζόλα με τρούφα. Συνοδεία ελληνικών αποσταγμάτων, από την εκτενή του λίστα, ο λογαριασμός έρχεται στα 25€/ άτομο.

Bocas Meze

Προύσης 13, Nέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 2102580908

Ανατρεπτικό και άκρως ενδιαφέρον είναι το μενού αυτού του μοντέρνου μεζεδοπωλείου στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο οποίο ο ελληνοϊσπανός Μίλτος Αρμένης συνδυάζει την παράδοση των βολιώτικων τσιπουράδικων με αυτήν των tapas. Τα λαχανικά έρχονται από το δικό τους μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και ενσωματώνονται σε… σκανταλιάρικες συνταγές όπως καπνιστή μελιτζάνα με λίγο καφέ, φουντούκια και λάδι μαϊντανού, σαλάτα κουσκούς με κρέμα φέτας και σκόνη ντομάτας, Ισπανικό σάντουιτς τύπου hot dog – με μοσχαράκι παστιτσάδο και κρέμα γραβιέρας, καλαμάρι σχάρας με τα τσιγαρέλια, τα μοσχομυριστά τσιγαριαστά αγριόχορτα, όπως τα φτιάχνουν στην Κέρκυρα και άλλα τέτοια ωραία, ανάλογα με τη διάθεση του σεφ. Στο Bocas Meze μαζί με το κρασί, την μπίρα, το τσίπουρο ή το ούζο, φέρνουν αντίστοιχους μεζέδες, σαν σε Βολιώτικο τσιπουράδικο. Λογαριασμός στα 20-25€ κατ’ άτομο για τσιμπολόγημα.

Μις Ελέν- ΚΥΡΑ ΛΕΝΗ

Ευελπίδων 81, Κυψέλη, τηλ: 210 8829000

Με όνομα που παραπέμπει στον γαστρονομικό θεσμό που βραβεύει γκουρμέ εστιατόρια αυτό το νέο-μεζεδοπωλείο στην Κυψέλη διεκδικεί… αστέρι στην ευφάνταστη παρουσίαση και γεύση των πιάτων που σερβίρει. Στον όμορφο και μοντέρνο του χώρο, η κουζίνα ετοιμάζει παραδοσιακές γεύσεις «πειραγμένες» ώστε να έχουν λίγο από γκουρμέ αέρα – χωρίς να τσούζουν την τσέπη όσο ένα γκουρμέ πιάτο. Εδώ θα δοκιμάσεις στριφτάρια με κρέμα σόγιας, καπνιστή πέστροφα και μπέικον, νιόκι με απάκι Κρήτης, πιπεριές και ντοματίνια, σαλάτα με αβοκάντο, τριμμένη φέτα, τσίλι και χυμό λάιμ, τυρομπαλίτσες με τσάτνεϊ πιπεριάς Φλωρίνης, ένα σπεντζοφάι που σερβίρεται σε surf n' turf εκδοχή με λουκάνικα, πιπεριές, γαρίδες, ανηθο και βαλσαμικό, τηγανιτό φιλέτο κοτόπουλο με μαγιονέζα σπιτική με κάρυ, φιλέτο αρνάκι με ταϋλανδέζικη σάλτσα και σπετσοφάι με λουκάνικο και γαρίδα. Λογαριασμός στα 20€/ άτομο, με κρασί.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v