Χειμώνιασε και θυμηθήκαμε τα τζαζόμπαρα

Πιάσε σκαμπό στην μπάρα, παράγγειλε ουίσκι και άσε την τρομπέτα του Miles Davis να σου χαϊδεύει τα αυτιά, στα καλύτερα jazz bars της Αθήνας.

Χειμώνιασε και θυμηθήκαμε τα τζαζόμπαρα

Σαν τρομπέτα με σαξόφωνο. Έτσι ταιριάζουν τα τζαζόμπαρα με τον χειμώνα, και όποιος διαφωνήσει απλώς δεν έχει ξενυχτήσει ποτέ πίνοντας ουίσκια στις ημιφωτισμένες μπάρες του 56, ή του Jazz in Jazz, ή των άλλων σούπερ ατμοσφαιρικών jazz bar της Αθήνας.

Bar 56 
Πλουτάρχου 56, Κολωνάκι, τηλ: 2107231424

Σκέτο 56 για τους φίλους, είναι μαζί με το Jazz in Jazz ένα από τα δύο δημοφιλέστερα τζαζόμπαρα της Αθήνας. Θα το βρεις ανηφορίζοντας τα σκαλάκια της Πλουτάρχου, και θα το αγαπήσεις με το που περάσεις το κατώφλι του, για την νουάρ ατμόσφαιρα που φτιάχνουν όχι μόνο οι μουσικές του, αλλά και οι χαμηλοί φωτισμοί, η μεγάλη ξύλινη μπάρα και τα τραπεζάκια σε σκοτεινές γωνίες. Εδώ ακούμε τζαζ από τα 70s και πίσω, blues και Tom Waits, ενώ πίνουμε δυσεύρετες ετικέτες malt ουίσκι, από μια από τις πλέον ενημερωμένες λίστες της πόλης –αν νιώθεις πάντα πειρατής, έχει και πολλά ενδιαφέροντα ρούμια. Το απλό ποτό ξεκινά στα 7€.

Jazz in Jazz 
Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, τηλ: 210 7258362

Ένα όνομα, μια ιστορία. Το Jazz in Jazz είναι το θρυλικό αθηναϊκό τζαζ-ο-στέκι, που αγαπούν ιδιαίτερα τόσο οι λάτρεις του σαξόφωνου και των μαύρων μουσικών, όσο και εκείνοι του ουίσκι –δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η δισκοθήκη του αριθμεί 12.000 δίσκους και η κάβα του 120 ετικέτες ουισκιού. Όσο για την ιστορία που λέγαμε στην αρχή, ο ιδιοκτήτης του ίδρυσε το πρώτο Jazz in Jazz στο Ρέθυμνο και το 1995 μετακόμισε στο Κολωνάκι, εκεί που το συναντάμε μέχρι σήμερα. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, το σπέσιαλ από 8€.

Afrikana 
Ιεροφαντών 13, Γκάζι, τηλ.: 21 0341 0445

Πέτρινοι τοίχοι, ξύλινα δοκάρια στην οροφή και ατμοσφαιρικοί φωτισμοί συνθέτουν το απολύτως ταξιδιάρικο περιβάλλον αυτής της… Αφρικάνας στο Γκάζι. Δεν την αγαπάμε, όμως, μόνο γι’ αυτό, αλλά και για μερικά από τα καλύτερα live jazz, blues, soul, afro και funk εγχώριων και όχι μόνο καλλιτεχνών που φιλοξενεί τακτικά. Για να πάρεις μια γεύση, την επόμενη εβδομάδα έχει The Dark Impulse Trio (Τετάρτη 22/2), Nikos Kalogiannis Quartet (Πέμπτη 23/2), Half Dim Quartet (Παρασκευή 24/2) και La Tarea (Σάββατο 25/2). Περισσότερα live εδώ. Το απλό ποτό στα 7€, φανταστικά signature κοκτέιλ στα 9€.

Verve Music Café 
Αγίων Αναργύρων 10, Ψυρρή, τηλ.: 21 1012 5750

Σε έναν φανταστικό χώρο στολισμένο με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, αφίσες κι εξώφυλλα δίσκων, πιάνουμε σκαμπό στη μεγάλη μπάρα ή τραπεζάκι μισοφωτισμένο από πορτατίφ για έξτρα νουάρ ατμόσφαιρα, και ακούμε Jazz, Funk, Soul, και 60s μουσικάρες. Το Verve του Ψυρρή ανοίγει και πρωί για καφεδάκια (γιατί ειδικά οι συννεφιές του χειμώνα ταιριάζουν γάντι στην φάση του) και συνεχίζει ως αργά με ποτά από 6€. Συχνά πυκνά τα decks του αναλαμβάνουν guest DJs, που ξεκινούν να μας βάζουν στο κλίμα από νωρίς (κι όταν λέμε νωρίς, εννοούμε και 19.00 το απόγευμα) γιατί κανείς δεν είπε ότι χρειάζεται να περιμένεις να σχολάσει όλη η πόλη για να πιείς τις ουισκάρες σου.

Καφέ Αρκούδα 
Σπύρου Μερκούρη κι Εριφύλης 2, Άλσος Παγκρατίου, τηλ.: 2155050730

Μας συστήνεται ως Classic Jazz Rock & Blues Bar και το εννοεί: Μπαράκι βγαλμένο από ταινία του Τζιμ Τζάρμους, με τους τούβλινους τοίχους του, το παταράκι που είναι ό,τι πρέπει για κρυφά ραντεβού, και τις σούπερ μουσικές που καλύπτουν όλο το φάσμα της τζαζ και των blues από τα 60s και τα 70s μέχρι σήμερα, με πολλά και ενδιαφέροντα ροκ περάσματα. Θα τη βρεις ανοιχτή από τις 10.30 το πρωί για καφεδάκι. Τα απλά ποτά ξεκινούν από 6€.

Αλμαγέστη 
Πλαταιών 44, Κεραμεικός, τηλ: 21 0345 4977

Την έχουμε χιλιομνημονεύσει από τότε που την ανακαλύψαμε, αλλά δε γινόταν να την αφήσουμε έξω από τη λίστα των αθηναϊκών jazz bars, των οποίων αποτελεί άξιο εκπρόσωπο στην απολύτως τζαζ γειτονιά του Κεραμεικού –από την οποία έλειπε ένα τέτοιο στέκι, οι αλήθειες να λέγονται. Η Αλμαγέστη, που λες, είναι πανέμορφη και σούπερ ατμοσφαιρική, ανοίγει μόνο από τις 21.00 και μετά, παίζει τζαζ και blues από βινύλιο, φιλοξενεί συχνά και jam sessions και λοιπά live αντίστοιχης θεματικής. Τι άλλο να ζητήσεις; Α ναι, το απλό ποτό στα 7€.

Και προφανώς…

Half Note Jazz Club 
Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ.: 210 9213310

Ναι δεν είναι μπαρ, είναι λαϊβάδικο, είναι όμως επίσης και ο ναός της live jazz εν Αθήναις, και ως τέτοιος έχει μια θέση στη λίστα μας –και στην καρδιά μας. Τα περισσότερα live πραγματοποιούνται Παρασκευή με Δευτέρα, ρίξε όμως μια ματιά στο ημερολόγιο, γιατί συχνά πυκνά παίζουν και μεσοβδόμαδες εκπλήξεις. Τα εισιτήρια για τα περισσότερα live κοστίζουν 10€ στο μπαρ και 15€ σε τραπέζι. Το ποτό δεν είναι υποχρεωτικό σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, αν όμως θέλεις έχει 8€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v