Πώς θα γίνεις πιο έξυπνος;

Απαντάμε στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου και σου προτείνουμε επιλογές για να ξεσκουριάσει το μυαλουδάκι σου.

Πώς θα γίνεις πιο έξυπνος;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το επίπεδο νοημοσύνης κάθε ανθρώπου παραμένει το ίδιο από τη γέννηση του μέχρι και τον θάνατό του και δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να το αλλάξει. Του λόγου μας διαφωνούμε με την παραπάνω θέση μιας και η ζωή μας έχει αποδείξει ότι η εξυπνάδα κι οι διαφορετικοί τύποι ευφυίας μπορεί να καλλιεργηθούν σε κάποιον ενόσω ζει, αρκεί κι ο ίδιος να κουνήσει εκτός από το δαχτυλάκι του κυρίως το μυαλουδάκι του.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο ωστόσο αξίζει να προσπαθήσεις δοκιμάζοντας τρόπους που θα βελτιώσουν την κατάστασή σου αφήνοντας τις εξυπνάδες στην άκρη.

Στο διάβασμα θα βρεις όλες τις απαντήσεις

Προφανώς το διάβασμα θα αποτελέσει τον βασικό σου σύμμαχο στην προσπάθεια που θα κάνεις για να γίνεις λίγο πιο έξυπνος. Μην σπαταλάς άλλο τον χρόνο σου και ξεκίνα να διαβάζεις χθες. Λογοτεχνία, ιστορία, επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύονται και κυκλοφορούν στο ίντερνετ, ψυχολογία, φιλοσοφία, πολιτικά δοκίμια παλιά βιβλία και καινούρια βιβλία βρίσκονται μια ανάσα ή ένα κλικ μακριά σου και σε περιμένουν για να σου προσφέρουν έναν ανυπολόγιστο θησαυρό γνώσης, που σίγουρα θα σε βοηθήσει στην καθημερινότητά αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται η γνώση είναι δύναμη κι ασπίδα απέναντι σε εκείνους που θέλουν να σε εκμεταλλευτούν ή να σου πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ντου γιου σπικ ίνγκλις;

Δεν χρειάζεται να μάθεις αγγλικά συγκεκριμένα, ωστόσο μια ξένη γλώσσα είναι βέβαιο ότι θα σε βοηθήσει προκειμένου να γίνεις πιο έξυπνος όπως έχουν καταδείξει άλλωστε και παλαιότερες έρευνες επί του συγκεκριμένου θέματος. Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα είναι βέβαιο ότι θα δεις μεγάλη βελτίωση στον τρόπο που σκέφτεσαι αφού θα χρειαστεί να προσαρμοστείς στους νέους κανόνες που ορίζει η αγγλική, η γαλλική, η γερμανική και πάει λέγοντας.

Βλέπεις, η δομή, η γραμματική κι η σύνταξη των υπόλοιπων γλωσσών διαφέρουν σημαντικά από τη δική μας, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείς νευρώνες και συνάψεις του εγκεφάλου σου που βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη το τελευταίο διάστημα. Κι επειδή το ένα πράγμα φέρνει το άλλο η επάρκεια σε μια ξένη γλώσσα θα σου επιτρέψει να έρθεις σε επαφή με τα δημιουργήματα της (ιστορία, σινεμά, κινηματογράφος, λογοτεχνία, διαπροσωπική επικοινωνία) ξεκλειδώνοντας κι άλλες πίστες στο παιχνίδι της ευφυίας που θες α κερδίσεις.

Να κυνηγάς συνεχώς τα νέα ερεθίσματα

Ο εγκέφαλος δε σταματά ποτέ να μαθαίνει και έχει την τάση να λατρεύει τα νέα πράγματα. Για αυτό ίσως κι οι νευρολόγοι μας επιτείνουν την προσοχή ώστε να κρατάμε τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση. Ένας βασικός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να λέμε ένα μεγαλόστομο κι αφοπλιστικό ναι σε νέα ερεθίσματα. Ασχολήσου με το χόμπι που πάντα ήθελες, πήγαινε σε συναυλίες, θέατρα, σινεμά, εικαστικές εκθέσεις. Μάθε το μουσικό όργανό που αγαπάς αλλά συνεχώς βρίσκεις τρόπους να αποφεύγεις. Γνώρισε τη φύση που υπάρχει γύρω σου κι επισκέψου νέα μέρη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όσο κάνεις νέα ξεκινήματα και κυνηγάς τα ερεθίσματα που υπάρχουν γύρω σου, τόσο πιο έξυπνος θα νιώθεις και θα είσαι.

Η κοινωνικοποίηση θα σε ανταμείψει

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια κοινωνική ζώνη ασφαλείας η οποία συναποτελείται από φίλους, γνωστούς και οικογενειακά πρόσωπα που συνήθως μοιάζουν με εμάς. Μοιράζονται μαζί μας κοινές ιστορίες, επιτεύγματα, χόμπι και πεποιθήσεις για αυτό και τους συναναστρεφόμαστε. Παρόλα αυτά αν θες να διευρύνεις τους γνωστικούς σου ορίζοντες θα χρειαστεί να βγεις από αυτό που στα αγγλικά καλούμε echo-chamber και να κοινωνικοποιηθείς με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, ιδεολογιών, τρόπων και στάσεων ζωής ώστε να αποκτήσεις μια πιο ολοκληρωμένη άποψη αυτού που καλούμε κοινωνικό σύνολο και κατ’ επέκταση ζωή. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που δείχνουν ότι η διάδραση με άλλους ανθρώπους μας εξασφαλίζει μια προσωπική διαύγεια η οποία συνακόλουθα ανεβάζει κι άλλο το λέβελ της ευφυίας/ εξυπνάδας μας.

Κάνε τη μάθηση ένα δημιουργικό παιχνίδι

Τα παιδιά πάντα ξέρουν για αυτό πρέπει να εμπιστευόμαστε και να ακολουθήσουμε το μοτίβο μάθησης των μικρών μας φίλων μέσα από το παιχνίδι τους. Δεν έχει καμία σημασία που είσαι μιας κάποιας ηλικίας κι έχεις τελειώσει το σχολείο εδώ και χρόνια. Μπορείς αν θες να μετατρέψεις τη διαδικασία της μάθησης σε ένα παιχνίδι που θα οξύνει τον νου σου. Δοκίμασε να λύσεις σταυρόλεξα ή να παίξεις κάποια από τα χιλιάδες παιχνίδια γνώσεων που κυκλοφορούν ελεύθερα. Χρησιμοποίησε apps στο κινητό σου όπως το Lumosity ή το Elevate που θα σε κρατούν συνέχεια σε εγρήγορση προσφέροντας σου όλες τις «σπαζοκεφαλιές» που θα χρειαστεί ο εγκέφαλος σου για να ξεκλειδώσει και να μην σταματήσει λεπτό να παίζει μαθαίνοντας συγχρόνως.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v