Μια... αρκούδα βρέθηκε στον Άρη

Η απίθανη φωτογραφία που τράβηξε ο δορυφόρος της NASA δείχνει ένα… αρκουδάκι στην επιφάνεια του Άρη.

Μια... αρκούδα βρέθηκε στον Άρη

Κι εκεί που τραβούσε αμέριμνος φωτογραφίες στον Άρη, τι να δει ο δορυφόρος της NASA; Μια αρκούδα να τον κοιτάζει.

Δεν πρόκειται βέβαια για πραγματική αρκούδα, αλλά για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο γεωλογικό στοιχείο, που κάνει τον αναμενόμενο χαμό στο ίντερνετ από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες.

Η εικόνα, που καταγράφηκε από την κάμερα HiRISE του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter τον περασμένο Δεκέμβριο, δείχνει ένα ρήγμα κυκλικού σχήματος στην επιφάνεια του Άρη, που μοιάζει με κεφάλι, ενώ δύο κρατήρες ολοκληρώνουν το αρκουδίσιο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κυκλικό αυτό ρήγμα ενδέχεται να οφείλεται στην καθίζηση μιας περιοχής πάνω από έναν θαμμένο κρατήρα πρόσκρουσης που είχε γεμίσει με λάβα ή λάσπη.

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που ανέπτυξε την προηγμένη κάμερα έδωσε την εικόνα στη δημοσιότητα στις 25 Ιανουαρίου.

Αυτή δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η ανθρώπινη φαντασία φτιάχνει εικόνες στο διάστημα. Ποιος ξεχνά άλλωστε το πρόσωπο στη σελήνη, ή το πιο πρόσφατο παράδειγμα από τον Οκτώβριο του 2022, όταν άλλος δορυφόρος της NASA, το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής, φωτογράφισε τον Ήλιο να… γελά, φαινόμενο που δημιουργούσαν οι σκοτεινές κηλίδες, γνωστές ως στεμματικές οπές, όπως φαίνονταν στο υπεριώδες φως.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v