Χιλιάδες ψαρόνια χορεύουν πάνω από τη Ρώμη προκαλώντας δέος

Σμήνη από ψαρόνια φτιάχνουν μια υπέροχη «χορογραφία» πάνω από τη Ρώμη και όπως είναι φυσικό γίνονται viral στο ίντερνετ.

Χιλιάδες ψαρόνια χορεύουν πάνω από τη Ρώμη προκαλώντας δέος

Ο ουρανός της αιώνιας πόλης γεμίζει συχνά με σμήνη από ψαρόνια που χαρίζουν στους κατοίκους και στους επισκέπτες της περιοχής υπέροχους σχηματισμούς. Παρόλα αυτά μόλις ο ήλιος δύση, η μαγεία σταματά και τα πουλιά κατεβαίνουν με αποτέλεσμα να προκαλέσουν χάος στη Ρώμη

Βλέπεις, κουρνιάζουν κατά χιλιάδες σε ένα δέντρο, με αποτέλεσμα να σπάνε τα κλαδιά του από το βάρος. Σαν να μην έφτανε αυτό κουτσουλάνε μαζικά, προκαλώντας συχνά ατυχήματα με μοτοσικλέτες. Αυτοκίνητα, στάσεις λεωφορείων, μαρκίζες και τέντες καταστημάτων, ακόμη και τάφοι θάβονται με ένα πυκνό στρώμα περιττωμάτων.

Κι αν οι κάτοικοι θα προτιμούσαν να πετάνε αλλού τα πτηνά, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τα ψαρόνια που έχουν τον πρώτο λόγο σ' αυτήν τη «διαμάχη», έναντι των ανθρώπων.

«Είναι αδύνατο να μετακινήσεις τόσα πολλά ζώα» τονίζει ο Αλεσάντρο Μοντεματζιόρι, ορνιθολόγος στο πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.

Η Ρώμη ξεχωρίζει στην Ευρώπη ως ένας από τους βασικούς τόπους συγκέντρωσής των ψαρονιών στην Ευρώπη, πετώντας με τέτοιο συγχρονισμό που ο πρωτοπόρος Βρετανός ορνιθολόγος, Έντμουντ Σίλους, είχε κάνει λόγο ακόμη και για τηλεπάθεια.

Με βάση τα όσα ανέφερε επί του θέματος ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός Τζόρτζιο Παρίσι κάθε ψαρόνι αλληλεπιδρά με έξι ή επτά άλλα που βρίσκονται σε άμεση απόσταση.

Σε συνέντευξή του, ο Παρίσι είχε τονίσει ότι τα πτηνά έχουν την τάση να κινούνται σε σχηματισμούς που μοιάζουν με «πανκέικ». «Είναι θέμα οπτικής γωνίας» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Αξίζει να προσθέσουμε ότι οι σχηματισμοί αυτοί λειτουργούν σαν σημάδια για τα μεταναστευτικά ψαρόνια που επιστρέφουν, κι αντίστοιχα σαν μονοπάτι για τα εξαιρετικά κοινωνικά ψαρόνια προκειμένου να συγκεντρωθούν και πάλι μαζί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v