Έτσι θα γίνει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας κατέληξε ομόφωνα στην αρχιτεκτονική πρόταση των David Chipperfield και Αλέξανδρου Τομπάζη.

Έτσι θα γίνει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις αρχιτεκτονικές προτάσεις που είχε δεχθεί για την ίδρυση του Νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Σύμφωνα με αυτή η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης που συγκροτήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατέληξε ομόφωνα στην επιλογή της πρότασης που κατατέθηκε από τα αρχιτεκτονικά γραφεία David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη ΑΕ.

Η Λίνα Μενδώνη αφού ενημερώθηκε για την απόφαση από τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης Ανδρέα Κούρκουλα δήλωσε σχετικά πως: «Η πρόταση των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη εικονοποιεί το όραμα, δημιουργεί ένα μοναδικό τοπόσημο στον αστικό ιστό, είναι ανθρωποκεντρική. Προβάλλει την εθνική διάσταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Επισημαίνω, ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν, διακρίνονται από υψηλή ποιότητα, αισθητική και όραμα, ενώ ανταποκρίνονται πλήρως στις προδιαγραφές που θέσαμε. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν, Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες. Θέλουμε ένα μουσείο εξωστρεφές, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον. Η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και για το οποίο έχει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης για την εξαιρετική ποιότητα της δουλειάς τους. Ευχαριστώ τον Νικόλα και την Ειρήνη Λαιμού, καθώς το πρώτο στάδιο του έργου, ολοκληρώθηκε χάρι στην ευγενική δωρεά τους. Ευχαριστώ τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης των διαδικασιών εξέλιξης του έργου της δωρεάς, για την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος. Η παρουσίαση της πρότασης των γραφείων Chipperfield -Τομπάζη θα γίνει, εντός του επομένου μηνός, από τους αρχιτέκτονες με την παρουσία του πρωθυπουργού».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v