«Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύθραυστο από τις σχέσεις δυο ανθρώπων που αγαπιούνται»

«Δεν είναι δύσκολο να ερωτευτεί κανείς. Δύσκολο είναι να κάνει τον έρωτά του υπόθεση ζωής». Η Τζένη Καρέζη για τον έρωτα, με δικά της λόγια.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύθραυστο από τις σχέσεις δυο ανθρώπων που αγαπιούνται»

Για μένα ο έρωτας είναι το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο. Είναι ο πλούτος της ζωής και η μεγαλύτερη ευτυχία του ανθρώπου. Προσωπικά, μου είναι απαραίτητος. Όμως, όπως όλα τα πολύτιμα πράγματα, θέλει μια αδιάκοπη φροντίδα. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει τίποτα πιο εύθραυστο από τις σχέσεις δυο ανθρώπων που αγαπιούνται. Και για να γίνει ο έρωτας υπόθεση ζωής, χρειάζεται μια σχεδόν πυρετική φροντίδα κι από τον άντρα κι από τη γυναίκα. Να μην αλλοιωθεί και να μην φτηνύνει τίποτα από την αρχική τους σχέση.

Λένε όλοι ότι ο χρόνος είναι εχθρός του έρωτα. Έτσι είναι. Αλλά όταν είσαι πολύ ερωτευμένος, όταν αισθάνεσαι ότι σε δένουν με τον άλλον άνθρωπο ένα σωρό πράγματα, τότε πρέπει να προσπαθείς να γυρίσεις το χρόνο με το μέρος σου. Και χτίζοντας μέρα με τη μέρα την ευτυχία, να φτάσει το ζευγάρι σ’ εκείνο το σημείο της τελειότητας, που είναι πια αδύνατον να χωρίσει. Αυτό είναι η δυσκολία. Αλλά αυτό είναι και η ευτυχία. Δεν είναι δύσκολο να ερωτευθεί κανείς. Δύσκολο είναι να κάνει τον έρωτά του υπόθεση ζωής.

Πέρα από τον έρωτα, που είναι το θεμέλιο ενός δεσμού [η αρμονία σε ένα ζευγάρι] εξαρτάται από τον αμοιβαίο σεβασμό και θαυμασμό. Προπάντων όμως από το να κάνουν οι δυο τους ωραία παρέα. Τίποτα ωραιότερο δεν υπάρχει σε ένα ζευγάρι από τα τετ α τετ που διαρκούν ώρες, χωρίς αυτοί οι δύο άνθρωποι να βαριούνται, αλλά να νιώθουν γαλήνη κι ευτυχία.

Προσωπικά βρίσκω πως είμαι ανυπόφορο πλάσμα. Έχω όλα τα «προσόντα» που μπορούν να ενοχλήσουν έναν άντρα. Είμαι εγωίστρια, πεισματάρα, ισχυρογνώμων, κυκλοθυμική. Μ’ άλλα λόγια είμαι δύσκολη περίπτωση. Αλλά, αν ένας άντρας έχει το κουράγιο να περάσει απτόητος μέσα απ’ όλα αυτά τα ελαττώματά μου, και περάσει το φράγμα, τότε πια δεν είμαι ούτε τόσο εγωίστρια, ούτε τόσο πεισματάρα. Βασικό μου χάρισμα είναι ότι γίνομαι «πολύ παρέα» με τον άντρα που αγαπάω. Μπορώ δηλαδή να είμαι συγχρόνως και καλή φίλη.

Μόνο σέξι δεν είμαι. Αυτό είναι σίγουρο, τουλάχιστον με την έννοια που κυκλοφορεί ο όρος αυτός. Άλλωστε πιστεύω ότι οι άντρες άλλες γυναίκες βρίσκουν σέξι κι άλλες ερωτεύονται. Το αν είμαι γοητευτική, αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ. Ας πούμε πως είμαι απλώς μια γυναίκα. Κρύβει τόσα πολλά αυτή η λέξη που εμένα μου φτάνει.

Έρωτας χωρίς σεξ είναι αδύνατον να υπάρξει. Δυστυχώς, υπάρχει σεξ χωρίς έρωτα. Τώρα τι σόι σεξ είναι αυτό, δεν μπόρεσα ποτέ να το καταλάβω. Γιατί, για μένα, ένα από τα πιο μαγευτικά στοιχεία του σεξ είναι η ανακάλυψη του άλλου ανθρώπου. Αλλά το άλλο άτομο πρέπει να το αγαπάς για να θέλεις κάθε στιγμή να το ανακαλύπτεις.

Για μένα, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του γάμου, είναι να μείνουν οι δύο σύζυγοι εραστές. Γι’ αυτό οι παντρεμένες δεν πρέπει να παραμελούν τον εαυτό τους και τον άντρα τους, για χάρη των παιδιών τους. Δεν ξέρω κανέναν άντρα που να είναι ερωτευμένος με τη γυναίκα του επειδή είναι καλή μάνα. Βέβαια, η γυναίκα πρέπει να είναι καταπληκτική μάνα, αλλά συνάμα και θερμή σύζυγος.

Άλλο στοιχείο επιτυχίας του γάμου, πέρα από το σεξ, είναι η φιλία ανάμεσα στο ζευγάρι. Αυτοί οι δύο άνθρωποι πρέπει να συζητούν τα προβλήματά τους, για να μην έχουν ανάγκη να πηγαίνουν να τα κουβεντιάζουν αλλού. Και το θανάσιμο λάθος σ’ ένα αντρόγυνο: οι συζυγικοί καυγάδες. Αυτό το «καβγαδίσαμε κι αύριο το ξεχνάμε» για μένα δεν υπάρχει. Από κάθε καβγά, από κάθε βαριά λέξη, πάντα κάτι μένει. Απροσδιόριστο ίσως, αλλά που σιγά- σιγά δημιουργεί ένα αγεφύρωτο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στο ζευγάρι. Σαν κατακλείδα όλων αυτών είναι ότι ο γάμος δεν πρέπει να είναι μάχη επικρατήσεως του ενός από το ζευγάρι, αλλά αγώνας και των δύο, για να διατηρήσουν τον έρωτά τους και να αυξάνουν καθημερινά τα πράγματα που τους συνδέουν.

[Η συνταγή για έναν επιτυχημένο γάμο είναι] αρκετή δόση κατανοήσεως, ανακατωμένη με φιλία και όσο παίρνει σεξ. Όπως όταν φτιάχνουμε τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια, που λέμε «όσο αλεύρι πάρει». Αλλιώς θα λασπώσουν ή θα καούν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v