Τα SOS κάθε εκδρομής στον Παρνασσό

Η διάσημη Αράχωβα, οι αρχαιοπρεπείς Δελφοί, τα μονοπάτια, τα καφέ κάτω από τους πλάτανους και όλα όσα οφείλεις να δεις και να ζήσεις σε μια εξόρμηση στο κοντινό βουνό.

Τα SOS κάθε εκδρομής στον Παρνασσό

Ο Παρνασσός είναι αγάπη για τους Αθηναίους και όχι μόνο. Από την «λάμψη» της Αράχωβας μέχρι τα πιο low profile χωριουδάκια που σκαρφαλώνουν στις πλαγιές του, οι επιλογές που έχεις για να ανακαλύψεις το κοντινό βουνό είναι δεκάδες.

Για να μην χαθείς στα όρη στα άγρια βουβά, συγκεντρώσαμε τα SOS που σίγουρα θα πέσουν.

Η σελέμπριτι Αράχωβα

Οι βόλτες στα λιθόστρωτα σοκάκια της, ανάμεσα σε πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές απολαμβάνονται ιδανικά με ζεστό καφεδάκι στο χέρι, και ζεστά κασκόλ στο λαιμό. Ναι, είναι ακριβή, όμως αν δεν ήταν πανέμορφη δε θα είχε γίνει αυτό που έγινε. Εδώ θα ανέβεις τα πολλά σκαλοπάτια μέχρι την εκκλησία του Άη Γιώργη, για να χαζέψεις την καταπληκτική θέα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Παρνασσού και το δελφικό τοπίο, θα φας φορμαέλα στα ταβερνάκια και όταν πέσουν τα χιόνια θα πας για σλάλομ στο Χιονοδρομικό Κέντρο

Διάβασε επίσης- 10 τρόποι να αγαπήσεις την Αράχωβα

Χρησμό να πάρεις

Μόνο 11 χιλιόμετρα μακριά από την Αράχωβα, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας μπορεί να μην μοιράζει πια απλόχερα χρησμούς, φιλοξενεί όμως θησαυρούς όπως αυτόν των Αθηναίων, τον πολυφωτογραφημένο ναό του Απόλλωνα με τη φαντασμαγορική του θέα στις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού, και τον συγκλονιστικό Ηνίοχο στο Μουσείο. Επίσης έχει και αρκετές οικονομικές επιλογές διαμονής αν δεν θες να δώσεις μισό μηνιάτικο στην Αράχωβα.

Δες περισσότερα - Δελφοί: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνο

Η… ψαγμένη Άμφισσα

Είναι η απόλυτη έκπληξη του Παρνασσού, μια μικρή πόλη που ενθουσιάζει όσους αποζητούν στα ταξίδια τους πρωτίστως την χαρά της ανακάλυψης. Στάσεις που αξίζει οπωσδήποτε να κάνεις εξερευνώντας τα δρομάκια της είναι το υπέροχα αναστηλωμένο Μεγάλο Καφενείο 1929, όπου γυρίστηκε ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας, η πετρόχτιστη γειτονιά της Χάρμαινας με τα παλιά ταμπάκικα, και το Κάστρο των Σαλώνων, στην κορυφή του δεντρόφυτου λόφου που αγναντεύει όλη την πόλη από ψηλά.

Και η χαμηλών τόνων Αγόριανη

Ακριβώς στην πίσω πλευρά του Παρνασσού από εκείνη που βρίσκεται η Αράχωβα, η Αγόριανη είναι ακριβώς το αντίθετό της: μια low profile εκδοχή της χαρακτηριστικής ορεινής ομορφιάς, με τα πέτρινα σπιτάκια, τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τις καμινάδες που αχνίζουν, αμφιθεατρικά κτισμένα ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Από τις αγαπημένες εικόνες του χωριού, η κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία με τα δίδυμα, γιγάντια πλατάνια, τα ταβερνάκια και τα café της, που σερβίρουν γλυκό του κουταλιού σε τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός είναι καλός ή αχνίστο καφέ δίπλα στο τζάκι.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vasilis Chrisanthopoulos (@billakosssss)

Τα σοκάκια της Αμφίκλειας

Ένα κουκλίστικο χωριουδάκι, η Αμφίκλεια με τα πέτρινα σπιτάκια της, τα γραφικά σοκάκια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά, έχει και μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, που περιλαμβάνουν μεσαιωνικά εκκλησάκια, πετρόχτιστες βρύσες, και το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Άρτου, που υπόσχεται να σου μάθει τα πάντα για το ψωμί. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by On Parnassos (@onparnassos)

Στου βουνού τα μονοπάτια

Δεκάδες διαφορετικές πεζοπορικές διαδρομές έχει ο Παρνασσός, για να διαλέξεις ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές σου. Ένα από τα ευκολότερα, και αγαπημένα των αρχαρίων, είναι το μονοπάτι που συνδέει τον Έλατο με το Βαρκό, διασχίζοντας τρία χιλιόμετρα μέσα στο ελατοδάσος. Δες αναλυτικά τη συγκεκριμένη διαδρομή στον χάρτη εδώ και πολλές ακόμα αναλυτικές διαδρομές στον Παρνασσό εδώ

Ορεινές οινογνωσίες

Το Κτήμα Αργυρίου στο Πολύδροσο, προσφέρει καθημερινά και την περίοδο των εορτών ξεναγήσεις και οινογνωσίες, κατόπιν συνεννόησης, ενώ μπορεί και να σε φιλοξενήσει στον πανέμορφο, πετρόχτιστο ξενώνα του. Αν πετύχεις ηλιόλουστο χειμερινό μεσημέρι, μπορείς να αράξεις έξω στην κουκλίστικη αυλή για τις απαραίτητες οινοδοκιμές, ή διαφορετικά στο ατμοσφαιρικό κελάρι.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Argyriou Winery (@argyriouwinery)

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v