Οι ελληνικές σειρές που «φώναξαν» για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Χωρίς διδακτικές κορώνες, αλλά με εξυπνάδα και σεβασμό, αυτές οι ελληνικές σειρές έθιξαν όπως πρέπει τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι ελληνικές σειρές που «φώναξαν» για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Είναι πολύ εύκολο για ένα μέσο που θέλει να καταπιαστεί με ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα να παρασυρθεί στον χείμαρρο του διδακτισμού και να «κουνήσει το δάχτυλο» στον θεατή, χωρίς τελικά να καταφέρει τίποτα.

Όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές δεν έχει και τόση σημασία το τι λες, αλλά το πώς το λες. Και στις παρακάτω περιπτώσεις ελληνικών σειρών, οι δημιουργοί τους απέδειξαν πώς μπορούν να σχολιάσουν τα κακώς κείμενα της σημερινής ελληνικής – και όχι μόνο – κοινωνίας, με τρόπο υποδειγματικό.

Εθνική Ελλάδος

Η σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη κατάφερε να αγγίξει με ειλικρίνεια όλα αυτά που αμαυρώνουν τις σύγχρονες κοινωνίες: τον ρατσισμό, τον φόβο για τους γκέι, την ξενοφοβία, τον αποκλεισμό των ΑμΕα και πολλά ακόμα, πλάθοντας χαρακτήρες που δεν είναι καρικατούρες.

Παρά 5

Πριν την «Εθνική Ελλάδος» και πάλι ο Γιώργος Καπουτζίδης ήξερε πώς να θέσει ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία με συγκινητικό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι το εγγόνι της Θεοπούλας είχε γεννηθεί με μία κινητική και νοητική στέρηση, η στάση της οικογένειας ήταν αφοπλιστικά στοργική, με αποτέλεσμα νύφη και πεθερά να τα βρίσκουν παρά τις όποιες αντιπαλότητες είχαν και να μεγαλώνουν το παιδί με απέραντη αγάπη.

Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;

Ήταν Οκτώβρης του 2000 όταν η σειρά «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» ξεκίνησε να προβάλλεται και σήμερα, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρη. Η μαύρη κωμωδία των Ρήγα και Αποστόλου εστίασε στη ζωή τεσσάρων γυναικών οι οποίες μεγάλωσαν σε ίδρυμα και κακοποιήθηκαν σε μικρή ηλικία από τον κοινωνικό λειτουργό. Με χιουμοριστικό, αλλά και συγκινητικό τρόπο, η σειρά τις παρακολουθεί να προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, ενώ δέχονται ακόμα την αντρική καταπίεση, ενώ υποβαθμίζονται από έναν πατέρα, ένα σύζυγο ή ένα σύντροφο.

Ψέματα

Η φετινή σειρά του Alpha βασίζεται στο βρετανικό δράμα «Liar», που έκανε πρεμιέρα το 2017, και βάζει το ζήτημα του βιασμού και την αμφισβήτηση των θυμάτων, που προσπαθούν να δικαιωθούν σε πρώτο πλάνο, για πρώτη φορά. Στην υπόθεση, μία καθηγήτρια λογοτεχνίας βγαίνει ραντεβού με έναν εντυπωσιακό γιατρό, όμως το πρωί ξυπνά σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση, ισχυριζόμενη πως ο άνθρωπος αυτός τη βίασε, γεγονός που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

H λέξη που δεν λες

Η σειρά του Alpha προβλήθηκε το 2017, βασίστηκε στην ισραηλινή «Yellow Peppers» και αποτελεί ιδανικό παράδειγμα «καλής» τηλεόρασης, που ξέρει να μιλάει για ευαίσθητα ζητήματα. Εδώ, στο επίκεντρο βρίσκεται ο μικρός Παυλής, ένα παιδί με αυτισμό που έχει χτίσει έναν δικό του διαφορετικό κόσμο, έναν κόσμο με μουσικές, χρώματα και συναισθήματα. Το θέμα προσεγγίζεται με προσοχή, ενώ η σειρά δεν εστιάζει μόνο στο «πρόβλημα» του πιτσιρικά, αλλά και στις επικοινωνιακές διαταραχές της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v