Πέθανε ο ιδιοκτήτης του θρυλικού Jazz Κλαμπ

Ο Γιώργος Μπαράκος, εμπνευστής και ιδιοκτήτης ενός από τα πρώτα τζαζ μπαρ της Αθήνας, μας άφησε σήμερα λίγο φτωχότερους.

Πέθανε ο ιδιοκτήτης του θρυλικού Jazz Κλαμπ

Ο άνθρωπος που μύησε τους Αθηναίους στην τζαζ, ανοίγοντας ένα από τα πρώτα τζαζ μπαρ της πόλης στην Πλάκα, δεν είναι πια μαζί μας. Ο Γιώργος Μπαράκος, εμπνευστής και ιδιοκτήτης του θρυλικού Jazz Μπαρ, που άνοιξε τις πόρτες του το 1974 και παρέμεινε στις επάλξεις ως το 1983, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή.

Οι λάτρεις της τζαζ περιγράφουν το Jazz Κλαμπ, στις παρυφές του λόφου της Πλάκας, ως καταφύγιο για τους φαν του είδους, αλλά και χώρο μύησης για τους νέους. Οι θαμώνες άκουγαν τη μουσική που έπαιζε ο Μπαράκος από την προσωπική του δισκοθήκη, ενώ στο μπαρ έβρισκαν επίσης βιβλία και περιοδικά για την τζαζ, που έρχονταν από το εξωτερικό.

Στις 15 Απριλίου του 1979, στο Jazz Κλαμπ ηχογραφήθηκε ζωντανά ο πρώτος δίσκος σύχρονης τζαζ στην Ελλάδα με τίτλο «Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου». Στο διπλό δίσκο βινυλίου έπαιζαν οι νεοεμφανιζόμενοι -τότε- Θεσσαλονικείς, Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο και Φλώρος Φλωρίδης στο σαξόφωνο και στο κλαρινέτο οι οποίοι αποτύπωσαν την ατμόσφαιρα εκείνης της βραδιάς συνδυάζοντας την αβαντγκάρντ με την παραδοσιακή μουσική. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι κομματιών, για να καταλάβεις: Περίπου Καλαματιανός, Δημοτικός Αυτοσχεδιασμός, Ο Τσομπανάκος, Παράφραση του Εθνικού Ύμνου.

Το Jazz Κλαμπ κατέβασε ρολά το 1983, θύμα κι αυτό, όπως και πολλά ακόμα μαγαζιά της γειτονιάς του, του σχεδίου αναβάθμισης της Πλάκας που σχεδίασαν και υλοποίησαν ο Αντώνης Τρίτσης και η Μελίνα Μερκούρη.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v