5 χουχουλιάρικα μεζεδοπωλεία με τζάκι

Στα Αναφιώτικα, το Χαλάνδρι, τον Ταύρο και αλλού, πιάνουμε τραπεζάκι για μεζέδες και τσίπουρα πλάι στο αναμμένο τζάκι.

5 χουχουλιάρικα μεζεδοπωλεία με τζάκι

Μπορεί χειμώνας ακόμα να μην είναι, και βλέποντας τον τίτλο να σκέφτηκες πως βιαζόμαστε, μπορούμε όμως να εξηγήσουμε: Τα σκοτεινά φθινοπωρινά απογεύματα, ειδικά αυτά με την ψυχρούλα, λίγα πράγματα μπορούν να συναγωνιστούν το να φεύγεις από τη δουλειά και να βρίσκεις την παρέα για μεζέδες και κρασιά (ή τσίπουρα, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) πλάι σε ένα αναμμένο τζάκι. Το έκανες εικόνα; Ωραία, δες τώρα και πού θα το κάνεις πράξη.

Αναφιώτικα 
Μνησικλέους 24, Πλάκα, τηλ: 21 0324 4428

Τι είναι καλύτερο από ένα φαγοπότι δίπλα σε αναμμένο τζάκι; Ένα φαγοπότι δίπλα σε αναμμένο τζάκι, του οποίου έχει προηγηθεί μια μεγάλη βόλτα στην Πλάκα. Είναι κι αυτός ένας από τους βασικούς λόγους που αγαπάμε αυτό το café-μεζεδοπωλείο στα σκαλάκια της Μνησικλέους. Ο άλλος είναι το μενού του, που περιλαμβάνει προτάσεις σαν την εκλεκτή ποικιλία τυριών, την σπιτική πατατοσαλάτα, την κρεμώδη φάβα, και τις λαχταριστές κρεατο-ποικιλίες. Μαζί με κρασί, ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο.

Σκηνικό Γεύσεων 
Τρυπιά 11, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 21 0252 1304

Σε μια από τις αγαπημένες γειτονιές των Αθηναίων καλοφαγάδων, το Σκηνικό Γεύσεων έχει φανατικό κοινό που πιάνει τραπέζι πλάι στο αναμμένο τζάκι του με το που παίρνει να χειμωνιάζει, για μεζεδάκια που ακροβατούν ανάμεσα σε στεριά και θάλασσα. Εδώ έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε ουζομεζέδες και τσιπουρομεζέδες, που περιλαμβάνουν νοστιμιές όπως χειροποίητα ντολμαδάκια, κολοκυθανθούς γεμιστούς, κεφτεδάκια στο τηγάνι, ζουμερά μπριζολάκια και λαχταριστές τηγανιές, αλλά και μύδια σαγανάκι και γιουβέτσι με γαρίδες, και άλλα θαλασσινά. Με τα απαραίτητα τσίπουρα ή ουζάκια, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο.

Μπακαλοταβέρνα 
Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι, τηλ.: 213 0258011

Σου τα λέμε συχνά πυκνά για την χαλανδριώτικη Μπακαλοταβέρνα: Τα καλοκαίρια την αγαπάμε πολύ για την απολύτως νησιώτικη ταράτσα της, τους χειμώνες για το ανοιχτό τζάκι που καίει καταμεσής του εσωτερικού της χώρου, φτιάχνοντας ρουστίκ, παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Εδώ θα δοκιμάσεις πεντανόστιμα μεζεδάκια φτιαγμένα με πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα –σκέψου κρητική στάκα, παπουτσάκια με αρνίσιο κιμά, γουρουνόπουλο με σφέλλα Μεσσηνίας, παραδοσιακή μελιτζάνα γιαουρτλού σε πήλινο, κοτόπουλο στη λαδόκολλα με γραβιέρα, και άλλα ωραία, που συνοδεύονται ιδανικά με τσιπουράκι ή κρασί. Λογαριασμός στο τέλος, στα 15-17€ το άτομο.

Το Ρεμούτσικο 
Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 2109704515

Κρεατολάγνοι της καρδιάς μας, εδώ είστε. Το Ρεμούτσικο είναι ξακουστό στα πέρατα της Αττικής για το κοντοσούβλι του, έχει όμως και πολλές ακόμα νοστιμιές στο μενού, σαν το σουτζούκι στα κάρβουνα, τα παστουρμαδοπιτάκια, τη βελουδένια φάβα, τα αρνίσια παϊδάκια και το μπιφτέκι γεμιστό με μπέικον, τυρί, μανιτάρια και πιπεριές. Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο των αρχών του προηγούμενου αιώνα, με δύο τζάκια να ζεσταίνουν το εσωτερικό του και καρό τραπεζομάντηλα να στολίζουν τα τραπέζια του. Οι δε τιμές είναι επίσης ωραιότατες: Στα 15-20€ το άτομο, με κρασί.

Το Κουτούκι του Γρίλλη 
Αναξαγόρα 7, Ταύρος, τηλ.: 21 0346 8017

Ακριβώς δίπλα στον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Ταύρο, το Κουτούκι του Γρίλλη είναι ένα αυθεντικό κουτούκι βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία, με μπακίρια να στολίζουν το τζάκι του, καρό τραπεζομάντηλα στα τραπέζια, ξύλινο ταβάνι και καδράκια με παλιές διαφημίσεις στους τοίχους. Στο μενού του φιγουράρουν κλασικά μεζεδάκια σαν τους ντοματοκεφτέδες, το χαλούμι στη σχάρα, τα παστουρμαδοπιτάκια, τα πανσετάκια, το λουκάνικο και τα ζουμερά μπιφτέκια –μοσχαρίσια, γαλοπούλας, και γεμιστά με φέτα. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15€, με ωραίο κρασάκι.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v