Η χρονιά της ερήμου

Pentro Mairal
Εκδόσεις Πόλις

Η οικονομική κρίση της Αργεντινής διήρκησε συνοπτικά από το 1998 έως και το 2002, με την ισχυρότατη ύφεση των ετών 1998-1999 να ακολουθείται από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (2001-2002). Την περίοδο αυτή, το ΑΕΠ της Αργεντινής μειώθηκε κατά 21%, το ποσοστό φτώχειας άγγιξε το 57%, η ανεργία έφτασε στο 23% και η αξία του χρήματος έπεσε κατά 75%. Η Αργεντινή περιήλθε στα όρια της εξαθλίωσης.
 
Στο πρόσφατο μυθιστόρημά του, ο Pentro Mairal, ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους της νέας λογοτεχνικής γενιάς στη Λατινική Αμερική, χρησιμοποιεί την κρίση της Αργεντινής ως το πλαίσιο μέσα στο οποίο ξετυλίγεται η υπόθεση, στήνοντας ένα σκηνικό τρόμου μέσα σε μια διαλυμένη και χαοτική πόλη. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την πορεία μιας νέας γυναίκας η οποία πλήττεται από την κρίση και δίνει τη μάχη της επιβίωσης μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι κανόνες έχουν αλλάξει. Θα δεχθεί να μοιράζεται το σπίτι της με πολλούς, θα μάθει πώς να βρίσκει τροφή, θα ακολουθήσει νονούς της νύχτας, θα εμπλακεί στα αδιάκοπα πήγαινε-έλα διάφορων κοινωνικών ομάδων. Οι αντιμαχόμενες ομάδες, τα κατεστραμμένα κτήρια και οι διαλυμένες ανθρώπινες υπάρξεις, συνθέτουν έναν κόσμο που θυμίζουν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Η κάθαρση έρχεται μόνο όταν η καταστροφή φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Το μυθιστόρημα κερδίζει τον αναγνώστη όχι μόνο με την πρωτοτυπία του θέματός του, αλλά και με τις γλαφυρότατες περιγραφές που προδίδουν το συγγραφικό ταλέντο του Mairal. Πέρα όμως από ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, το βιβλίο λειτουργεί κυρίως ως σήμα κινδύνου για τις συνέπειες της κατάρρευσης όχι μόνο των οικονομιών αλλά του ίδιου του ανθρώπινου είδους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v