Jerry Lee Lewis: "Φλεγόμενα μπαλάκια" στο Λυκαβηττό

Από τις φτωχογειτονιές της Λουιζιάνα μέχρι τα μεγάλα στούντιο της Αμερικής, η ζωή του θρυλικού Jerry Lee Lewis είχε απ’ όλα: φτώχια, αναγνώριση, επιτυχίες, σκάνδαλα, μεταπτώσεις και μπόλικο Rock and Roll.
Jerry Lee Lewis: Φλεγόμενα μπαλάκια στο Λυκαβηττό
Από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσυζητημένες μουσικές φιγούρες της «χρυσής» δεκαετίας του ’50, ο Jerry Lee Lewis έγραψε και ερμήνευσε επί σκηνής τραγούδια – σταθμούς, τα οποία άφησαν ιστορία. «Whole Lotta Shakin' Goin' On», «Great Balls Of Fire», «Mean Woman Blues», «Breathless» και «High School Confidential» ήταν μερικά μόνο από τα hit που τον καθιέρωσαν εξασφαλίζοντάς του αισίως μια θέση στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986.

Ανήκοντας στην... συνομοταξία που ήταν υπεύθυνη για την έκρηξη του είδους το 1955 μαζί με θρύλους όπως ο Elvis Presley, ο Chuck Berry,ο Little Richard και ο Bill Halley, ο Lewis ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία εννιά ετών, το οποίο μάλιστα του έκαναν δώρο οι γονείς του βάζοντας υποθήκη την φάρμα τους στο Ferriday. Η θρησκόληπτη μητέρα του τον έβαζε να τραγουδάει gospels από μικρή ηλικία, αλλά ο πιτσιρικάς Lewis έκανε την επανάστασή του τραγουδώντας ενώπιον δεκάδων συγκεντρωμένων στην εκκλησία μια boogie woogie εκδοχή του κομματιού My God Is real. Η πράξη αυτή οδήγησε στην αποβολή του από το σχολείο και την λήξη της ενασχόλησής του με το gospel.

Ξεκίνησε να παίζει δικά του rock and roll κομμάτια σε μικρά στέκια κοντά στο Ferryday και το 1954 ηχογράφησε το πρώτο του demo. Σε αναζήτηση δισκογραφικής εταιρείας, ταξίδεψε το 1956 στο Memphis για να συμμετέχει στην οντισιόν της Sun Records, όπου εξέπληξε τους πάντες με το ταλέντο και την ζωντάνια του στην σκηνή.

Ο παραγωγός Jack Clement ανέλαβε την ηχογράφηση των πρώτων κομματιών του Lewis, ενώ την ίδια χρονιά άρχισε να ηχογραφεί μόνος του αλλά και μαζί με άλλους καλλιτέχνες της ίδιας δισκογραφικής, όπως ο Johnny Cash και ο Carl Perkins. Μέχρι εκείνη την χρονιά, το είδος της rockabilly δεν περιλάμβανε πιάνο, όμως ο Lewis είχε άλλη άποψη.

Το μοναδικό του στυλ στα πλήκτρα, δημιούργησε ολόκληρο ρεύμα, το οποίο στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι τραγουδιστές του είδους. Στις 4 Δεκέμβριου του 1956, ο «βασιλιάς» Elvis ταξίδεψε στο Memphis για να συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη της Sun Records, Sam Philips. Την ίδια μέρα ο Carl Perkins ηχογραφούσε νέα κομμάτια για το άλμπουμ του μαζί με τον Lewis στο πιάνο και τον Johnny Cash να παρακολουθεί. Οι τέσσερεις τους αποφάσισαν να παίξουν ένα ανεπίσημο jam session, το οποίο ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε πολλά χρόνια μετά σε CD με τίτλο Million Dollar Quartet.



Το πρώτο μεγάλο «μπαμ» στην καριέρα του Lewis όμως, πραγματοποιήθηκε το 1957, με την κυκλοφορία σόλο κομματιών που άφησαν εποχή, όπως τα "Whole Lotta Shakin' Goin' On" και "Great Balls Of Fire". Το πρώτο ακουγόταν περιορισμένα στο ραδιόφωνο και απαγορεύτηκε αργότερα ως νοσηρό. Αρκούσε όμως μια ζωντανή εμφάνιση του Lewis στο τηλεοπτικό σόου του Steve Allen για να ακουστεί σε όλη την Αμερική. Το “Great Balls” μαζί με το “Breathless” ανέβηκαν κατευθείαν στην κορυφή του Top 10, ενώ την ίδια περίοδο ο τραγουδιστής εμφανίστηκε στην ταινία “Jamboree”, ερμηνεύοντας τον εαυτό του. Με το ιδιαίτερο στυλ παιξίματός του – συνήθιζε να κλωτσάει τον κάθισμα του πιάνου και να παίζει όρθιος – αλλά και με τα ξεσηκωτικά του κομμάτια, κατάφερε να γίνει γνωστός και στην Ευρώπη. Μια περιοδεία στην Αγγλία τον Μάιο του 1958 όμως έμελλε να σηματοδοτήσει την πτώση του μεγάλου σταρ.

 

Η προσωπική του ζωή, η οποία μέχρι τότε παρέμενε καλά κρυμμένη από τα φώτα της δημοσιότητας, ήρθε στην επιφάνεια όταν ένας άγγλος ρεπόρτερ ανακάλυψε τον κρυφό του γάμο με την πρώτη του ξαδέρφη, την δεκατριάχρονη Myra Gale Brown. Παρά τις διαβεβαιώσεις του 23χρονου Lewis και του μάνατζέρ του, ότι η κοπέλα ήταν 15, η περιοδεία διεκόπη μετά από μόλις τρεις εμφανίσεις. Και ο κατήφορος είχε συνέχεια...
 
Το σκάνδαλο «ακολούθησε» τον Lewis και στην Αμερική, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να παίζονται τα κομμάτια του και ο ίδιος να εξαφανιστεί από την μουσική σκηνή. Νιώθοντας προδομένος από τους πάλαι πότε υποστηρικτές του και αγνοημένος από το ραδιόφωνο κυκλοφόρησε τα "Big Blon Baby" (1959) και "Old Black Joe", τα οποία όμως σημείωσαν ελάχιστες πωλήσεις, ενώ η δισκογραφική του καριέρα είχε διαρκώς κατιούσα πορεία. Μοναδική του επιτυχία εκείνη την περίοδο ήταν η διασκευή στο "What'd I Say" του Ray Charles. Το 1963 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Mercury και με την καθοδήγηση του παραγωγού Jerry Kennedy πειραματίστηκε με country, soul και R&B συνθέσεις, προσπαθώντας να ξανακερδίσει το κοινό του. Από αυτές ξεχώρισαν τα άλμπουμ "The Greatest Live Show On Earth" το 1965 και η συνέχεια του "More Of The Greatest Live Show On Earth" το 1966.



Το 1968 το όνομα του εμφανίστηκε στις πρώτες θέσεις των τσαρτ της κάντρι με το σινγκλ «What’s Made Milwaukee Famous (Has Made a Loser Out of Me)», ενώ το 1971 το σινγκλ του «Would You Take Another Chance on Me»/«Me and Bobby McGee» γίνεται χρυσό. Η επιτυχία του στο είδος της country συνεχίζεται και το 1973 όταν το σινγκλ «Chantilly Lace» ανεβαίνει στην κορυφή του country chart billboard όπου παραμένει για τρεις εβδομάδες.

Το 1986 δημιουργείται το Rock and Roll Hall of Fame και ο Lewis γίνεται ένα από τα δέκα πρώτα μελή του. Τρία χρόνια αργότερα και βασισμένη στο βιβλίο της Myra Gale Brown βγαίνει μια ταινία-βιογραφία για τον Jerry Lee Lewis με τον τίτλο Great Balls Of Fire, το οποίο παρουσιάζει την περίοδο από τα παιδικά του χρόνια έως την εποχή του σκανδάλου. Τον ρόλο του Jerry Lee Lewis υποδύεται ο Dennis Quaid, ενώ τον ρόλο της Myra Gale Brown η Winona Ryder. Ειδικά για την ταινία μάλιστα, ο Lewis ηχογράφησε ξανά τα πιο γνωστά του τραγούδια. Το 2005 συμμετείχε τιμής ένεκεν στην ταινία Walk the Line με θέμα την ζωή του Johnny Cash , ενώ τον Μάρτιο του 2010 κυκλοφόρησε το καινούριο CD/DVD του Jerry Lee Lewis, στο οποίο συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους οι Neil Young, Kid Rock και Kris Kristofferesen.

Αυτό το καλοκαίρι επισκέπτεται την χώρα μας μετά από απουσία 20 ολόκληρων ετών, στα πλαίσια μιας μεγάλης περιοδείας που έχει ήδη ξεκινήσει. Στις 23 Ιουλίου, στο θέατρο Λυκαβηττού θα είναι ο κορυφαίος εκρόσωπος σε ένα rock and roll party, στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης η Linda Gail Lewis (η αδελφή του) με τους Some Like it Hot και οι Memphis Beats.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 35 € (προσφορά που ισχύει για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων), 55 € (γενική είσοδος).
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: PUBLIC (Σύνταγμα, Πειραιά), FNAC (Μοναστηράκι, Mall, Γλυφάδα), VILLAGE CINEMAS (Ρέντη, Mall, Φάληρο, Παγκράτι), Ticket House (Πανεπιστημίου 42), τηλεφωνικά στο 801 100 9191 (αστική χρέωση) ή από κινητό το 210 8108080 και ηλεκτρονικά στο www.villagecinemas.gr  και στο www.ticketpro.gr  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v