Σκούφιας: Η Κρήτη είναι... minimal

Ένα μοντέρνο minimal οινομαγειρείο με τα όλα του. Κάπως έτσι μπορείς να χαρακτηρίσεις το «Σκούφια», κοντά στις γραμμές του σιδηρόδρομου σε μια μάλλον ήσυχη γειτονιά στο Γκάζι. Εδώ θα φάμε παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες, με μια διακριτική προτίμηση στην κρητική κουζίνα σε έναν επιμελώς... ατημέλητο χώρο, με απλή διακόσμηση, πορφυρά χρώματα, ξύλινες βιβλιοθήκες και ελαφρώς διανοουμενίστικη ατμόσφαιρα.

Τα τραπεζάκια του έξω στο πεζοδρόμιο με τις μουριές είναι πολύ όμορφα, ενώ τώρα που ανοίγει -κι άλλο- ο καιρός, ο «Σκούφιας» επεκτείνεται και στην πλατειούλα της Εκκλησίας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το μαγαζί, βάζοντας και εκεί αρκετά τραπεζάκια.

Η ελληνική κουζίνα του «Σκούφια» αν και αρκετά απλή, μας εξέπληξε ευχάριστα. Το μενού ήρθε σε μορφή τετραδίου, θυμίζοντάς μας τα σχολικά χρόνια και περιείχε μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά για κάθε γούστο. Σφακιανές πίτες, μυζηθροκροκέτες με αρωματικά βότανα, αρνί σφακιανό με μανούρι, κοτόπουλο με ούζο, ψαρονέφρι με καροτάκι και φέτα στην λαδόκολλα, μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Η κουζίνα του «Σκούφια» μιλάει άπταιστα ελληνικά, αλλά δείχνει να αγαπάει περισσότερο την Κρήτη.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης και την πολίτικη... αντιπροσωπεία με το -αρκετά λαδερό κατά την άποψή μας- χιουνκάρ μπεγιεντί. Ένα πιάτο, δηλαδή με κοκκινιστό μοσχαράκι και αρωματικό πουρέ μελιτζάνας. Δοκιμάσαμε λοιπόν, την αρκετά καλή ομώνυμη σαλάτα του μαγαζιού με σπανάκι, μαρούλι, μπαλσάμικο και ξερά σύκα, τους ελαφρά τηγανισμένους και έντονα αρωματισμένους με άνηθο μυζηθροκεφτέδες και μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι από το προσεγμένο μαγείρεμα και την πλούσια γεύση τους.

Ικανοποιητική και η φέτα φούρνου με την σάλτσα πέστο, αν και κάπως λιτή στο σερβίρισμά της. Ομολογουμένως εντυπωσιακό, όμως, το ψαρονέφρι με τα αμπελόφυλλα και την φέτα, πικάντικο όσο έπρεπε και αρκούντως ζουμερό, μας το σέρβιραν μαζί με τραγανές σπιτικές και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.

Τα γλυκά του κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα υπόλοιπα πιάτα: απλά, «μαμαδίστικα» και άκρως γευστικά. Δοκιμάσαμε σφακιανή πίτα με μέλι και σπιτικό ζουμερό ραβανί και μείναμε πλήρως ικανοποιημένοι.

Ο «Σκούφιας» είναι ένα «ειλικρινές» οινομαγειρείο που μπορεί να μην καυχιέται για τις «ψαγμένες» του γεύσεις, αλλά διαθέτει προσεγμένη κουζίνα, προσεγμένα πιάτα και αρκετές γευστικές εκπλήξεις.

Info:
Μεγάλου Βασιλείου 50, Ρουφ, τηλ.: 210 3412252
Ωράριο: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα από το απόγευμα μέχρι τη 1:30 το βράδυ 
Τιμές: Από 15 μέχρι 20 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v