Περιοδικό Time: Οι ισχυρότεροι άνθρωποι του πλανήτη για το 2009

Είναι αυτοί που κάθε τους λέξη ακολουθείται από εκατομμύρια δημοσιεύματα στα παγκόσμια μέσα, αυτοί που μπορούν αν θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο (μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας). Το περιοδικό Time συγκέντρωσε τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους της χρονιάς και εμείς σας τους παρουσιάζουμε.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο επετειακό τεύχος Time 100 του ομώνυμου περιοδικού ανακηρύχθηκαν οι 100 World’s Most Influential People για το 2009. Πρόκειται για τα πρόσωπα που μέσα στην χρονιά που πέρασε αλλά και σε αυτήν που διανύουμε κατάφεραν να επηρεάσουν, ο καθένας με τον τρόπο του και στον τομέα του, τα παγκόσμια πράγματα. Είναι αυτοί που συζητήθηκαν περισσότερο, που φωτογραφήθηκαν συχνότερα και που προβλέπεται να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας αρκετές ακόμα φορές και στο εγγύς μέλλον.

Οι κατηγορίες στις οποίες τα πρόσωπα αυτά κατηγοριοποιήθηκαν είναι συνολικά οι πέντε εξής: Leaders & Revolutionaries, Builders & Titans, Artists & Entertainers, Heroes & Icons, Scientists & Thinkers, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σύντομη περιγραφή που δόθηκε στο κάθε πρόσωπο, από άλλες όχι λιγότερο διάσημες προσωπικότητες. Από αυτές τις κατηγορίες θα σας παρουσιάσουμε σήμερα κάποια από τα Ισχυρότερα Πρόσωπα της Χρονιάς και θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τι ήταν αυτό που τους χάρισε την φήμη τους.

Leaders & Revolutionaries (Αρχηγοί & Επαναστάτες)
Πρώτος στην λίστα των Αρχηγών & Επαναστατών και αναμφίβολα ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του κόσμου είναι ο Edward Kennedy. O Arnold Schwarzenegger (που έχει παντρευτεί με την ανιψιά του Kennedy), γράφοντας γι’αυτόν, λέει «Πώς να περιγράψω τον Uncle Teddy? Όλοι τον ξέρουν ως τον Λέοντα της Γερουσίας, ένα φιλελεύθερο σύμβολο, έναν υπέρμαχο των λιγότερο τυχερών και έναν λυσσαλέο συνήγορο της αναμόρφωσης που απαιτείται στο σύστημα υγείας […] Εγώ όμως τον ξέρω ως τον βράχο της οικογένειάς του: Έναν σύζυγο, πατέρα, αδερφό και θείο γεμάτο αγάπη, πίστη και ισχυρές αρχές.» Και η αλήθεια είναι πως στα 77 του χρόνια, ο Edward Kennedy έχει αποδειχθεί μία ηρωική φιγούρα όχι μόνο του κόμματος των Δημοκρατικών αλλά και του αμερικανικού πολιτικού τοπίου εν γένει.

Την λίστα Αρχηγών & Επαναστατών του Time συμπληρώνουν ονόματα πολιτικών όπως ο Gordon Brown, η Christine Lagarde, η Hillary Clinton, ο Nicolas Sarkozy, η Angela Merkel, ο Barack Obama, αλλά και αυτό του πλέον καταζητούμενου εγκληματία Joaquín Guzmán (μεξικανός μεγαλέμπορος ναρκωτικών –κατά πολλούς ο νέος Pablo Escobar), ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε από τους Forbes και ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του πλανήτη.

Builders & Titans (Κατασκευαστές & Τιτάνες)
Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να έρχονται πρώτοι στην λίστα αυτής της κατηγορίας αν όχι οι Biz Stone και Evan Williams, οι δημιουργοί του social network Twitter, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ashton Kutcher που γράφει γι’αυτούς «σε μερικά χρόνια θα αποδειχθούν τόσο σημαντικοί για την ανθρωπότητα όσο οι Samuel Morse, Alexander Graham Bell, Guglielmo Marconi, Philo Farnsworth, Bill Gates and Steve Jobs». Το Twitter (για το οποίο έχουμε ξαναμιλήσει σε παλιότερο άρθρο μας) είναι μία πιο μικρή εκδοχή του Facebook, με την διαφορά ότι βασίζεται στα status updates (το γνωστό «Τι κάνεις τώρα;»), τα οποία χρησιμοποιούν οι χρήστες του για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Πρόκειται, επίσης, για το μικρότερο blog που δημιουργήθηκε ποτέ, αφού μόνο με 140 χαρακτήρες μπορεί κανείς να επικοινωνήσει οποιαδήποτε πληροφορία, εύκολα και γρήγορα.

Στην λίστα των Κατασκευαστών & Τιτάνων φιγουράρουν επίσης ονόματα επιστημόνων περιβαλλοντολόγων, όπως αυτό του T. Boone Pickens, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, όπως η Tessa Ross, του Brad Pitt για το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο του υπέρ των πληγέντων από τον τυφώνα Κατρίνα, της σχεδιάστριας μόδας – ακτιβίστριας υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων Stella McCartney και πολλών επιχειρηματιών.

Artists & Entertainers (Καλλιτέχνες & «Διασκεδαστές»)
Μπορεί ο Rush Limbaugh να είναι άγνωστος στους περισσότερους από εμάς, το πρόσωπο όμως που έρχεται πρώτο στην κατηγορία Καλλιτέχνες & «Διασκεδαστές» για το 2009 σύμφωνα με το Time αποτελεί μάλλον τον σημαντικότερο ραδιοφωνικό παραγωγό και συντηρητικό πολιτικό σχολιαστή στην Αμερική. Σύμφωνα με έναν άλλον Αμερικανό ραδιοφωνικό παραγωγό, τον Glenn Beck, «Όταν ο Rush θέλει να μιλήσει στην Αμερική, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αρπάξει το μικρόφωνό του. Και προσελκύει τόσους ακροατές απλά και μόνο με την φωνή του, που οι περισσότεροι παραγωγοί από εμάς δεν θα μπορούσαμε ούτε να ονειρευτούμε. Βρίσκεται απλά σε άλλο επίπεδο». Και το εντυπωσιακότερο είναι ότι καταφέρνει να έχει την ίδια επιτυχία παραπάνω από 20 χρόνια τώρα.

Το όνομα του Limbaugh ακολουθούν καλλιτέχνες όπως η συνθέτρια, μουσικός παραγωγός, τραγουδίστρια, σχεδιάστρια ρούχων και εικαστικός M.I.A. (Mathangi "Maya" Arulpragasam), η πρόσφατα βραβευμένη με Όσκαρ Kate Winslet, και η επίσης βραβευμένη με Όσκαρ Penelope Cruz, o πιανίστας-φαινόμενο Lang Lang, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων και σχεδιαστής παιχνιδιών Jeff Kinney, ο ανερχόμενος ηθοποιός και τραγουδιστής (και νέος ζεν πρεμιέ της Αμερικής) Zac Efron και ο Tom Hanks.

Heroes & Icons (Ήρωες & Ινδάλματα)
Κι όμως, η Πρώτη Κυρία της Αμερικής κατακτά ακόμα έναν τίτλο, αυτόν του πιο ισχυρού ινδάλματος. Σας κάνει εντύπωση; Η Oprah Winfrey γράφει γι’αυτήν «H Michelle Obama όχι μόνο μας εμπνέει, αλλά και μας επιβεβαιώνει με την εξυπνάδα της, την αυθεντικότητά της, το βάθος του χαρακτήρα της και την συμπόνια που νιώθει. Βλέπουμε σε αυτήν τον καλύτερό μας εαυτό και θαυμάζουμε το γεγονός πως ό,τι κι αν κάνει, δίνει σε αυτό το 100% της.» Και συνεχίζει «Πόσο γλυκό είναι που η Αμερική έχει μία Πρώτη Κυρία, η οποία ενσωματώνει την ηχηρότητα και την εμπιστοσύνη μιας σοβαρά προετοιμασμένης γυναίκας του 21ου αιώνα. Μία γυναίκα-φαινόμενο, πραγματικά.» (Περισσότερες πληροφορίες για την Michelle Obama θα βρείτε σε παλαιότερο άρθρο μας).

Στους Ήρωες & Ινδάλματα του Time περιλαμβάνονται επίσης ο Chesley B. Sullenberger, ο πιλότος που κατάφερε να προσγειώσει στον ποταμό Hudson με ασφάλεια το Airbus, που εξαιτίας των χαλασμένων κινητήρων του παραλίγο να στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες επιβαίνοντες, στις 15 Ιανουαρίου 2009. Ακολουθούν ο εμπνευστής και λειτουργός της International AIDS Vaccine Initiative, Seth Berkley, η νιγηριανή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hadizatou Mani, ο κορυφαίος τενίστας Rafael Nadal, o ιδρυτής του Amazon.com Jeff Bezos, o George Clooney, η Oprah Winfrey, η Sarah Palin και o νούμερο ένα γκολφέρ παγκοσμίως, Tiger Woods.

Scientists & Thinkers (Επιστήμονες & Διανοούμενοι)
Ο Nouriel Roubini δεν είναι απλά ένας καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ούτε απλά ένας πρόεδρος μίας συμβουλευτικής εταιρίας (της RGE Monitor). Είναι ο άνθρωπος που όταν όλοι διακήρυτταν ότι «οι τράπεζες σήμερα είναι ισχυρότερες από ποτέ» (το 2005 για την ακρίβεια) αυτός προέβλεπε την οικονομική κρίση που ζούμε τώρα. Η πρόβλεψή του αυτή βασίστηκε σε έρευνα την οποία ξεκίνησε μέσω της ιστοσελίδας του το 1997, όταν η οικονομική κρίση χτύπησε για πρώτη φορά τα ασιατικά χρηματιστήρια, και από τότε άρχισε να έχει συνείδηση της αφροσύνης και ευθραυστότητας που χαρακτηρίζει το σύγχρονο οικονομικό σύστημα. Ο οικονομολόγος Paul Krugman γράφει γι’αυτόν «Είναι άραγε ο Roubini μία Κασσάνδρα; Ναι, είναι. Θυμηθείτε, οι άνθρωποι απέπεμπαν τις ολέθριες προφητείες της Κασσάνδρας –μέχρι την στιγμή που όλες αποδείχθηκαν αληθινές».

Τον «οικονομικό προφήτη» Nouriel Roubini στην λίστα αυτήν ακολουθούν επιστήμονες όπως ο φυσικός και περιβαλλοντολόγος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Amory Lovins, o συγγραφέας των λόγων του Barrack Obama, Jon Favreau, o chef Dan Barber, o Νομπελίστας, πλέον, Ιάπωνας φυσικός Yoichiro Nambu, Υπουργός Υγείας της Νοτίου Αφρικής Barbara Hogan και ο πρόσφατα εγκατεστημένος Υπουργός Ενέργειας της Αμερικής και νομπελίστας Steven Chu. Τέλος, αξίζει ειδικής μνείας ο ελληνικής καταγωγής Nicholas Christakis, γιατρός και κοινωνιολόγος του Harvard University, ο οποίος μετά από πολυετή έρευνά του υποστηρίζει σήμερα ότι η ευτυχία, όπως η γρίπη, είναι μεταδωτική και πως όταν οι γύρω μας (φίλοι και γνωστοί) είναι χαρούμενοι, γινόμαστε χαρούμενοι και εμείς.
 
Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των 100 World’s Most Influential People 2009 του περιοδικού Time.

Έλενα Μπούλια
Πηγή: www.time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v