Child Stars: 11 ιστορίες λάμψης και... αυτοκαταστροφής

Η υπερβολική δόξα έχει πάντα το τίμημά της. Πόσο μάλλον όταν είσαι ανήλικος και συνάμα "παιδί-θαύμα" του Hollywood. Μερικά από αυτά εξαφανίστηκαν, άλλα συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία. Όπως και να έχει πάντως, έχουν μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου.
Child Stars: 11 ιστορίες λάμψης και... αυτοκαταστροφής

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Από τα πρώτα χρόνια του Holywood,οι μικροί σταρ απέδειξαν ότι δεν χρειάζεται να είσαι ενήλικας για να «ανέβεις» στο box office και να γίνεις διασημότητα. Με τις ερμηνείες τους (ορισμένες από τις οποίες προτάθηκαν για βραβείο), προκάλεσαν έντονα συναισθήματα στο κοινό και καθιερώθηκαν ως σύμβολα. Βέβαια, τα πάντα έχουν και το τίμημά τους. Πολλά από τα παρακάτω «μικρά» αστέρια, νοσηλεύτηκαν ουκ ολίγες φορές σε κλινικές απεξάρτησης και απασχόλησαν αρκετά την δημοσιότητα με τον έκλυτο τρόπο ζωής τους. Εμείς πάντως, θα τα θυμόμαστε για τις αμέτρητες συγκινήσεις που μας χάρισαν μέσα από τις ερμηνείες τους.

* Kirsten Dunst
Ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο σε ηλικία μόλις τριών χρόνων. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1994, όταν πρωταγωνίστησε μαζί με τον Τομ Κρούζ και τον Μπράντ Πιτ στο «Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα» του Νιλ Τζόρνταν. Έκτοτε έχει παίξει σε δεκάδες ταινίες με μεγάλη εμπορική επιτυχία, ανάμεσά τους το «Αυτόχειρες Παρθένοι», το «Μαρία Αντουανέττα» της Σοφία Κόπολα και φυσικά η τριλογία-μπλοκμπάστερ «Spiderman». Επίσης μπαινοβγαίνει σε κλινικές αποτοξίνωσης παρέα με ένα ακόμα κορίτσι – θαύμα την Λίνστεϋ Λόχαν.

* Abigail Breslin
Γεννημένη το 1996 η Abigail πρωταγωνιστεί σε ηλικία 11 χρονών στο Οσκαρικό Little Miss Sunshine, ερμηνεύοντας την μικρή Olive Hoover. Με την πραγματικά εκπληκτική ερμηνεία της κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου! Το 2008 είναι η χρονιά της μιας και πρωταγωνιστεί σε τρείς(!) ταινίες (Definitely, Maybe, Nim's Island μαζί με την Jodie Foster και Kit Kittredge: An American Girl). Το 2009 θα συμπρωταγωνιστήσει μαζί με την Κάμερον Ντίαζ στο My Sister's Keeper. Αυτό το πιτσιρίκι θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμα όπως όλα δείχνουν.

* Jodie Foster
Η πασίγνωστη οσκαρική ηθοποιός της «Σιωπής των Αμνών», έκανε την πρώτη της μεγάλη επιτυχία πρωταγωνιστώντας στο πλευρό του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, στην κλασσική ταινία «Ο Ταξιτζής». Τότε ήταν μόνο 14 χρονών και η ερμηνεία της συζητήθηκε. Όλοι μιλούσαν για ένα ανερχόμενο αστερί. Την ίδια χρονιά αφού προτάθηκε για Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου, ένας φανατικός θαυμαστής της ονόματι John Hinkley Jr., αποπειράθηκε να σκοτώσει τον τότε Πρόεδρο Ronald Reagan για να την εντυπωσιάσει! Φαίνεται δεν του αρκούσε το αυτόγραφο…

* Anna Paquin
Σε ηλικία 11 χρονών, η Καναδή πιτσιρίκα γίνεται η δεύτερη μικρότερη σε ηλικία κοπέλα που κερδίζει Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου, χάρη στην συγκλονιστική της ερμηνεία δίπλα στην μουγκή πιανίστρια (Χόλυ Χάντερ) στο «Μαθήματα Πιάνου» το1993. Ταινίες όπως το «Τζέην Έϋρ» και τα «Φτερουγίσματα» ενίσχυσαν την φήμη της και την έκαναν ευρέως γνωστή αν και η καριέρα της απογειώθηκε με την σειρά «Χ-Men» του Μπράϊαν Σίνγκερ.


* Christina Ricci
Η πιο… «εναλλακτική» πιτσιρίκα. Σόκαρε τους πάντες σε ηλικία 11 χρονών, ερμηνεύοντας την μακάβρια Wednesday Addams στην black comedy «Οικογένεια Άνταμς» και στο σήκουέλ της το 1991 και το 1993 αντίστοιχα. Από τότε πρωταγωνιστεί κυρίως σε ανεξάρτητες παραγωγές, αγνοώντας επιδεικτικά τους «μεγάλους» ρόλους. Ορισμένες από αυτές είναι το Monster (2004) με την Σαρλίζ Θέρον, το The Ice Storm του Άνγκ Λι, καθώς και η προκλητική κωμωδία Το Αντίθετο του Sex. H Ricci έχει επίσης την δικιά της εταιρεία παραγωγής ταινιών Blaspheme Films, με 2 ταινίες στο ενεργητικό της ως τώρα.

* Mary-Kate Olsen
Αν και ερμηνευτικά δεν έχει να μας πει και πολλά οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι η πιο επιτυχημένη από της δίδυμες Όλσεν. Έχει προταθεί για ΈΜΜΥ για την ερμηνεία της στην σειρά So Little Time το 2002, ενώ η καριέρα της στην ηθοποιία ξεκίνησε με την άκρως επιτυχημένη Αμερικάνικη σειρά Full House (1992). Μαζί με την αδερφή της έχουν πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες παιδικές σειρές και παρά τις αδιάφορες ερμηνείες τους έχουν καταφέρει να γίνουν πασίγνωστες στο αμερικάνικο star system. Η Mary-Kate συγκεκριμένα, έχει επεκταθεί και στον χώρο της μόδας ως μοντέλο και ως σχεδιάστρια. Η εξάρτησή της από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά την οδήγησε αρκετές φορές σε κλινικές απεξάρτησης, ενώ αντιμετώπισε και σοβαρό πρόβλημα με την ανορεξία στα μέσα του 2004

* Dakota Fanning
Η συγκλονιστική της ερμηνεία σε ηλικία 12 χρονών στο δακρύβρεχτοI Am Sam,στο πλευρό του Σον Πεν, της χάρισε την υποψηφιότητα στα Screen Actors Guild Awards, κάνοντάς την μέχρι τώρα την πιο μικρή υποψήφια στην ιστορία του θεσμού. Με απίστευτη ωριμότητα έχει δηλώσει : «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό που ήθελα να γίνω ηθοποιός». Φαίνεται πως το όνειρό της έγινε πραγματικότητα και μάλιστα με τους καλύτερους οιωνούς για το μέλλον. Μέχρι σήμερα έχει παίξει σε 37 ταινίες, με πιο γνωστή τον «Πόλεμο των Κόσμων» του Steven Spielberg. Το 2009 θα πρωταγωνιστήσει σε ακόμα τρεις ταινίες.

* Drew Barrymore
Ποιός δεν θυμάται την μικρή Gertie στον Ε.Τ; Όλοι μας. Ο πρώτος της ρόλος στην ηλικία των 7, εκτίναξε την δημοσιότητά της στα ύψη. Το ίδιο και τις καταχρήσεις. Από μικρή ηλικία έγινε θαμώνας του πασίγνωστου Studio 54, πίνοντας άπειρο αλκοόλ και καπνίζοντας. Στην ηλικία των 13 μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης, κάτι που επανέλαβε και έναν χρόνο μετά. Τα τελευταία χρόνια η Άγγελος του Τσάρλι έχει ηρεμήσει αρκετά, είναι συνήθως νηφάλια και σκοπεύει να κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο
με την ταινία Whip It.

* Judy Garland
Μια ταινία αρκεί για να καθιερώσει μια σταρ. Για την 16χρονη Judy αυτή η ταινία ήταν ο Μάγος του Οζ το 1939. Εκεί ερμήνευσε την μικρή Dorothy Gale τραγουδώντας το πασίγνωστο άσμα Over the rainbow. Γεννημένοι ή μη εκείνη την εποχή, όλοι το έχουμε ακούσει. Με μια σειρά από επιτυχημένες ταινίες που ακολούθησαν η Judy κατάφερε να γίνει η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός της MGM. Το 1947 όμως παθαίνει νευρικό κλονισμό και νοσηλεύεται σε κλινική. Τα πράγματα χειροτερεύουν για εκείνη με αποκορύφωμα την απόπειρα αυτοκτονίας τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Η ακμή επανέρχεται την δεκαετία του ’50 αν και όλοι θα την θυμούνται πλέον ως Dorothy…

* Macaulay Culkin
Πιθανότατα ο ορισμός του «παιδιού- θαύμα» για την δεκαετία του ’90. Η σειρά του Μόνος στο Σπίτι έχει γίνει σημείο αναφοράς για το πώς πρέπει να είναι οι «παιδικές» κωμικές ερμηνείες. Τεράστιων διαστάσεων εμπορικές επιτυχίες και φυσικά αφορμή για να ξεκινήσει ένας πόλεμος ανάμεσα στον πατέρα και την μητέρα του πιτσιρικά για –τι άλλο- την οικονομική εκμετάλλευσή του. Επηρεασμένος από την διαμάχη ο Macaulay εξαφανίστηκε σχεδόν από το κινηματογραφικό προσκήνιο κάνοντας 2 μέτριες ταινίες (The Good Son και Richie Rich) και αρκετές επισκέψεις σε κλινικές απεξάρτησης, για να επιστρέψει σε πιο ώριμο ύφος το 2003 με την ταινία Party Monster.

* Shirley Temple
«Όσο η χώρα μας έχει την Shirley Temple, θα είμαστε μια χαρά». Τάδε έφη ο Πρόεδρος της Αμερικής Franklin Roosevelt για το κορίτσι που έχει μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Όχι αδίκως. Η Temple παρέμεινε ένα παιδί-φαίνομενο για όσα χρόνια διήρκεσε η κινηματογραφική της καριέρα, ενώ οι πιο γνωστές της ταινίες πουλάνε ακόμα (Curly Top). Υπήρξε από τις λίγες ηθοποιούς που είχαν τόσο μεγάλη προώθηση με αποτέλεσμα όταν μεγαλώσει να γίνει… διπλωμάτης!


 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v