Μύκονος: Το αρνί φοράει... ”σινιέ”

”Η Μύκονος ανοίγει το Πάσχα”, λένε όσοι την ξέρουν καλά. Ακόμα και όταν το Πάσχα πέφτει σχεδόν... χειμώνα; Θα ρωτήσει ο ανεξοικείωτος με τον δημοφιλέστερο ελληνικό προορισμό επισκέπτης.

”Η Μύκονος ανοίγει το Πάσχα”, λένε όσοι την ξέρουν καλά. Ακόμα και όταν το Πάσχα πέφτει σχεδόν... χειμώνα; Θα ρωτήσει ο ανεξοικείωτος με τον δημοφιλέστερο ελληνικό προορισμό επισκέπτης. Η απάντηση είναι αναμφίβολα ”ναι”. Όσα μαγαζιά δεν είναι ήδη ανοικτά προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις ημέρες της μεγάλης εβδομάδας που ανοίγει τη νέα σεζόν.

Η Μύκονος δεν μπορεί να σας ”υποσχεθεί” το παραδοσιακό ελληνικό Πάσχα με τις γραφικές σκηνές και την ασκητική αίσθηση. Αν άλλωστε μπορούσε, μάλλον θα λεγόταν κάπως αλλιώς…

Όσοι από την εισαγωγή αυτή θεωρήσουν ότι το Πάσχα στο νησί των ανέμων θα είναι ολόϊδιο με αυτό στην πόλη, απλώς κάνουν λάθος. Τα φρεσκοασπρισμένα δρομάκια και τα φρεσκοβαμμένα σπίτια στη Χώρα με τις μενεξεδί μπουκαμβίλιες στα παράθυρα και στα μπαλκόνια εγγυώνται το χρώμα της ελληνικής ανοιξιάτικης υπαίθρου, ενώ η Μικρή Βενετία με τα σπίτια χτισμένα μέσα στη θάλασσα υπόσχεται μια (περιορισμένη έστω) ματιά στην κυκλαδική αρχιτεκτονική παράδοση.

Για την Μεγάλη Παρασκευή καλείστε να διαλέξετε ανάμεσα σε τρεις επιταφίους: της Μητρόπολης, της Πανάχραντος ή της Αγίας Κυριακής- χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δίλημμα, αφού και οι τρεις κάποια στιγμή συναντώνται.

Για την ημέρα της Ανάστασης επίσης δεν υπάρχει… δίλημμα, αλλά για άλλο λόγο: Οι ”ειδικοί” συμφωνούν πως το μοναστήρι στην Άνω Μερά είναι η γραφικότερη και στην ουσία η ”μόνη” λύση.

Ανήμερα το Πάσχα δεν έχετε παρά να πεταχτείτε μέχρι την Άνω Μερά. Και το αρνάκι σας θα βρείτε να φάτε και ό,τι άλλο προστάζει η παράδοση λόγω της ημέρας. Απογευματάκι, όμως, επιστροφή στην Χώρα: Είναι η ώρα που καίνε τον Ιούδα.

Για τους φιλομαθέστερους από τους επισκέπτες της Μυκόνου υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής, το μοναστήρι του Παλαιόκαστρου στην Άνω Μερά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, κοντά στο νέο λιμάνι, το Ναυτικό Μουσείο του Αιγαίου και το Λαογραφικό Μουσείο. Κι αν η βόλτα μέσα από τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια σας κουράσει λόγω πολυκοσμίας (πράγμα πολύ πιθανό), υπάρχουν και τα πρωινά, κατά τα οποία στη Χώρα επικρατεί μια εκπληκτική ηρεμία, αφού οι ξενύχτηδες ακόμη κοιμούνται.

Για παραλίες δεν θα σας πούμε, αφού- πλην των… κατά συρροή χειμερινών κολυμβητών- λίγοι προβλέπεται ότι θα είναι τόσο τολμηροί ώστε να δοκιμάσουν την τύχη τους στα παγωμένα νερά του νησιού.

Αναφορικά με τις εξόδους σας, μπορεί να σας ”πάει” μπορεί και όχι. Σίγουρα πάντως θα αναγνωρίζετε ότι λίγα μαγαζιά συγκεντρώνουν τόση κοινή αποδοχή, όσο το Caprice. Απολαύστε τη μαγεία ενός υπέροχου κοκτέιλ, παρακολουθώντας τον ήλιο να χάνεται μέσα στη θάλασσα, στο βάθος του ορίζοντα.

Για φαγητό, πέρα από τα γνωστά μέρη- όπως του Filippi (με την εξαιρετική Χρύσα), το Katrin’s (με τις πάντα καλές γεύσεις), το Sea Satin και πλειάδα άλλων γνωστών εστιατορίων - θα σας προτείναμε μια βόλτα από το Allegro (ανοιχτό χειμώνα– καλοκαίρι στο κέντρο της Χώρας), αλλά και τον ”Νικόλα” στην Αγ. Άννα για σπιτικό (κυριολεκτικά) φαγητό, καθώς και το ”Namos” στην Ψαρού και το ”κεφάτο” SolYmar στο Καλό Λειβάδι.

Για τη διαμονή σας, σας προτείνουμε το μοναδικής αισθητικής Andronikos Hotel. Στα… έξτρα το spa, το γυμναστήριο, και η αίθουσα τέχνης. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις γαστρονομικές απολαύσεις στο ανακαινισμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου, αλλά και να πιείτε το ποτό σας στο επίσης ανακαινισμένο bar. Με τον Jean-Paul Gautier να είναι θαμώνας, ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να βρεθεί δίπλα σας... Θα σας κοστίσει από περίπου 150 ευρώ το δίκλινο.

To κομψό και ατμοσφαιρικό Harmony Hotel Boutique στη Χώρα (απέναντι από το παλιό λιμάνι) διαθέτει αυθεντική μυκονιάτικη αρχιτεκτονική. Από τα μπαλκόνια του θα απολαύσετε τη μοναδική θέα του Αιγαίου. Στα 6 superior (από τα 22) δωμάτιά του θα έχετε τη δυνατότητα να αφεθείτε στη μαγεία του τζακούζι, ενώ για το πρωινό σας (σερβίρεται μέχρι τις 12.00!) θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και μυκονιάτικες συνταγές, με θέα τη μαγευτική θάλασσα του Αιγαίου. Θα σας κοστίσει από περίπου 100 ευρώ το δίκλινο.

Το Saint John με θέα τη Δήλο είναι έτοιμο να σας φιλοξενήσει, αλλά και να σας χαλαρώσει αφού μεταξύ των άλλων παρέχει τη δυνατότητα για ένα αναζωογονητικό spa ή για ένα χαλαρωτικό μασάζ από τα χέρια ειδικών. Στον Άγιο Ιωάννη, 4,5 χλμ από τη Χώρα της Μυκόνου ένα ακόμη σημείο που κάνει το ξενοδοχείο να ξεχωρίζει είναι η εκπληκτική πισίνα, η οποία συνολικά φτάνει στα 600 τ.μ. Επιλέξτε ανάμεσα στα deluxe δωμάτια, τις σουίτες, ή τις βίλες. Θα σας κοστίσει από περίπου 150 ευρώ το δίκλινο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v