Κέρκυρα & Ζάκυνθος: Βενετσιάνικη αύρα

Παραδοσιακά συνδεδεμένοι με τις πασχαλινές τους εκδηλώσεις, οι δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του Ιονίου συγκεντρώνουν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πλήθος επισκεπτών, που έρχεται όχι μόνο για να παρακολουθήσει τα ιδιαίτερα έθιμα αλλά και για να (ξανα)απολαύσει τη φυσική ομορφιά τους.

Παραδοσιακά συνδεδεμένοι με τις πασχαλινές τους εκδηλώσεις, οι δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του Ιονίου συγκεντρώνουν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πλήθος επισκεπτών, που έρχεται όχι μόνο για να παρακολουθήσει τα ιδιαίτερα έθιμα αλλά και για να (ξανα)απολαύσει τη φυσική ομορφιά τους.

Τα βενετσιάνικα αρχοντικά, τα στενά δρομάκια, γνωστά και ως καντούνια, και τα βυζαντινά φρούρια, σε συνδυασμό με την έντονη πολιτιστική δραστηριότητα και τη νυχτερινή ζωή είναι τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της κερκυραϊκής γοητείας.

Στην πόλη της Κέρκυρας, θα θαυμάσετε τα δύο φρούρια, παλιό και νέο, που δεσπόζουν στην πόλη, την πλατεία Σπιανάδα, από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, το δημοφιλές Μον Ρεπό, την εκκλησία του πολιούχου Αγ. Σπυρίδωνα, το κανόνι και το Δημαρχείο – θέατρο Σαν Τζιάκομο.

Η γοητεία του νησιού, όμως, δεν περιορίζεται εδώ. Επισκεφθείτε το Ποντικονήσι, με την κτισμένη το 12ο μ.Χ. αιώνα εκκλησία του Παντοκράτορα, το Αχίλλειον, με τα μοναδικά έργα τέχνης, αλλά και τα χωριά του νησιού, όπως την παλιά Περίφεια στα βόρεια, και τα παραθαλάσσια θέρετρα Παλαιοκαστρίτσα και Μπενίτσες.

Η Ζάκυνθος, από την άλλη, έχει να επιδείξει το ενετικό της χρώμα, εμφανές στις περίφημες λότζιες και τις περίτεχνες βενετσιάνικες στοές, τα παλιά αρχοντικά και την πλακόστρωτη πλατεία του Αγίου Μάρκου. Η Στράντα Μαρίνα, η προκυμαία, η περίφημη Ρούγα και το Ενετικό Κάστρο που επιβλέπει από ψηλά την πόλη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της.

Ιδανικά για ατελείωτες περιηγήσεις και εξαιρετικά γραφικά είναι, όμως, και όλα σχεδόν τα χωριά της. Θαυμάστε το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα από το Κερί, επισκεφθείτε το κτισμένο το 1568 μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στα Γκρεμνά, στην περιοχή Βολιμές, καθίστε σε κάποια από τις πολυάριθμες πλατείες των χωριών, για καφέ και κουβέντα με τους ντόπιους.

Το Πάσχα και στα δύο νησιά περιλαμβάνει μοναδικά παραδοσιακά έθιμα. Στην Κέρκυρα θα παρακολουθήσετε το σπάσιμο των κανατιών, που πέφτουν κατά δεκάδες από τα μπαλκόνια των σπιτιών στο δρόμο κατά τη διάρκεια της πρωινής Ανάστασης, αλλά και τις ορχήστρες του Δήμου που ακούραστα παίζουν το adagio του Αλμπινόνι και άλλες κατανυκτικές μελωδίες.

Στη Ζάκυνθο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λιτανεία του εσταυρωμένου Ιησού και της περίφημης εικόνας της ”Mater Dolorosa”, δηλαδή της Παναγίας του Πάθους, τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και η διπλή αναστάσιμη λειτουργία που πραγματοποιείται το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής στον Άγιο Διονύσιο, όπου το Χριστός Ανέστη ψάλεται κατά την ιδιόμορφη ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική.

Για τη διαμονή σας, προτείνουμε το πολυτελέστατο Divani Corfu Palace (τηλ.: 26610 38996) στην πόλη της Κέρκυρας και το 5 αστέρων Corfu Holiday Palace (τηλ.: 26610 36551) στο Κανόνι. Και για τα δύο, υπολογίστε περί τα 150 ευρώ το δίκλινο.

Στη Ζάκυνθο, εξαιρετική επιλογή αποτελεί το Nobelos Luxury Suites (Αγ. Νικόλαος, Βολίμες, τηλ.: 26950 27632), με πολυτελέστατες σουίτες σε παραδοσιακό επτανησιακό ύφος και το Porta del Mar (Παραλία Άμπουλα – Ψαρού, Μέσο Γερακάρι, τηλ.: 26950 65082) με πέτρινες βίλες, που συνδυάζουν τη γοητεία της παράδοσης με την άνεση όλων των σύγχρονων παροχών. Οι τιμές ξεκινούν από 280 και 120 ευρώ αντίστοιχα.

Εξαιρετική ελληνική κουζίνα, συνοδεία ζωντανής μουσικής, θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα ”Αρέκια”, κοντά στην Πλατεία Σολωμού στην πόλη της Ζακύνθου, και στους ”Αλτζερίνους” στον Κοιλιώμενο, με περίπου 25 ευρώ το άτομο. Για παραδοσιακές ζακυνθινές γεύσεις, επισκεφθείτε το Μαλάνο, στους Κήπους, λίγο έξω από την πόλη, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εξαιρετικά μαγειρευτά και ψητά, με περίπου 15 ευρώ το άτομο.

Παραδοσιακές κερκυραϊκές γεύσεις θα απολαύσετε στην ταβέρνα του Σταμάτη στο Βυρό, με περίπου 15 ευρώ το άτομο. Από τα ιταλικά εστιατόρια του νησιού, αξίζει να επισκεφθείτε το εστιατόριο του Μουρμούρη στο Εμπορικό, στην πόλη της Κέρκυρας (περίπου 25- 30 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί) και το Etrusco, στην κάτω Κορακιάνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v