«Ο τάφος μου θα ήθελα να γράφει μπάλα, σε ευχαριστώ»

«Το ποδόσφαιρο μού χάρισε όσα έχω, τα πάντα, περισσότερα από όσα φανταζόμουν. Κι αν δεν είχα τον εθισμό μου, θα μπορούσα να παίξω πολύ περισσότερο».
«Ο τάφος μου θα ήθελα να γράφει μπάλα, σε ευχαριστώ»

Πολλοί έχουν γράψει πολλά κατά καιρούς για τον Μαραντόνα, γεγονός απόλυτα δικαιολογημένο με βάση το στίγμα που άφησε ο Αργεντίνος σε όλο τον πλανήτη. Κανείς ωστόσο δεν μπόρεσε να βάλει τις λέξεις σε σειρά καλύτερα από τον Εδουάρδο Γκαλεανο: «Ο πιο ανθρώπινος των Θεών».



(…) Είμαι χαρούμενος. Το ποδόσφαιρο μού χάρισε όσα έχω, τα πάντα, περισσότερα από όσα φανταζόμουν. Κι αν δεν είχα τον εθισμό μου, θα μπορούσα να παίξω πολύ περισσότερο».

(…) το μόνο που μου λείπει είναι οι γονείς μου. Πάντα εύχομαι να είχα μια μέρα παραπάνω με τη μητέρα μου, αλλά ξέρω πως με κοιτά από τον παράδεισο και είναι περήφανη για μένα.

(…) Ο τάφος μου θα ήθελα να γράφει μπάλα, σε ευχαριστώ» (Ole, η πιο δημοφιλής αργεντίνικη αθλητική εφημερίδα). 

(…) Ένα ισπανικό ρητό αναφέρει πως όποιος ληστεύει έναν κλέφτη έχει 100 χρόνια συγχώρεσης» (μιλώντας για το θρυλικό γκολ που ο ίδιος ονόμασε «χέρι του Θεού» στον αγώνα Μουντιάλ του 1986 με την Αγγλία).



Γελάω κάθε φορά που λένε ότι ο Μαραντόνα δεν είναι υπεύθυνος, ότι ο Μαραντόνα αποφεύγει την προπόνηση.Αν ήξεραν μόνο τι έχω κάνει και τι κάνω πάντα για να προπονούμαι και να διατηρώ την ευθύνη που μου έχουν διδάξει οι γονείς μου! Όποιος μιλάει άσχημα για τον Μαραντόνα παίρνει βραβείο Νόμπελ..

(…) Αισθάνθηκα σαν 80 χιλιάδες άνθρωποι να είναι συγγενείς μου. Είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι έζησα στη Βαρκελώνη. με αγάπησαν κι εκεί, αλλά εδώ είναι σαν όνειρο (μιλώντας για τις πρώτες μέρες του στη Νάπολι).

Εάν πεθάνω, θέλω να ξαναγεννηθώ σαν ποδοσφαιριστής. Και συγκεκριμένα ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Είμαι ένας παίκτης που μοιράζει χαρά στον κόσμο και αυτό από μόνο του με γεμίζει (συνέντευξή του το 1992).



Ο κόσμος με ψήφισε ως τον κορυφαίο του αιώνα. Και τώρα μου ζητάνε να μοιραστώ το βραβείο με τον Πελέ. Δεν μοιράζομαι τίποτα (…) Ο Θεός με κάνει να παίζω καλά. Γι΄ αυτό κάθε φορά που σκοράρω κάνω στον σταυρό μου. Αισθάνομαι πως αν σταματήσω θα είναι σαν να τον έχω προδώσει.  Τα νόμιμα παιδιά μου είναι η Ντάλμα κι η Χιανίνα. Τα υπόλοιπα είναι προϊόν των χρημάτων και των λαθών μου Όλοι λένε ότι κανείς δεν ξεγελά τα ναρκωτικά. Εγώ κέρδισα αυτό το ματς όμως. (απόσπασμα συνέντευξης στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο το 2008)

Δεν θα ησυχάσω μέχρι να πεθάνω. Με χρησιμοποιούν όσο είμαι ζωντανός. Είμαι σίγουρος πως θα κάνουν το ίδιο και όταν θα είμαι νεκρός.



Αυτοί που δεν πίστεψαν, μπορούν να μου πάρουν μια π... -λυπάμαι κυρίες μου για τα λόγια μου- και να συνεχίσουν να γλείφουν. Είμαι είτε μαύρος είτε άσπρος. Ποτέ δεν θα γίνω γκρίζος στη ζωή μου. Μου συμπεριφερθήκατε έτσι όπως μου συμπεριφερθήκατε. Τώρα συνεχίστε να γλείφετε. Είμαι ευγνώμων στους παίκτες και στον κόσμο της Αργεντινής. Σε κανέναν άλλον. Οι υπόλοιποι, συνεχίστε να γλείφετε π... (Δηλώσεις μετά την πρόκριση της Εθνικής Αργεντινής στο Μουντιάλ του 2010 υπό τις προπονητικές του οδηγίες).

Στις 25 Νοεμβρίου 2022 συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα του θανάτου του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v