Αυτά ήταν τα απόλυτα sex symbols στα 50ς και τα 60ς

Η Μέριλιν, ο Έλβις, ο Τζέιμς Ντιν, η Μπριζίτ Μπαρντό και άλλα σύμβολα του σεξ που σημάδεψαν τον προηγούμενο αιώνα.
Αυτά ήταν τα απόλυτα sex symbols στα 50ς και τα 60ς
Οι χρυσές δεκαετίες του Χόλιγουντ είχαν τα δικά τους σύμβολα του σεξ, τα οποία σημάδεψαν την βιομηχανία του θεάματος τόσο ανεξίτηλα που πλέον τα ονόματά τους είναι συνυφασμένα με τον όρο και τον ορισμό του sex symbol. Κι αν δεν μας πιστεύεις, μια ματιά στην λίστα που ακολουθεί αρκεί για να σε πείσει.

Η Μέριλιν Μονρό



Ναι, πώς αλλιώς θα ξεκινούσαμε αυτή τη λίστα αν όχι με το απόλυτο sex symbol εκείνων των δεκαετιών; Η Norma Jeane Baker, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο την δεκαετία του ’40. Μέχρι που την ανακάλυψε το Χόλιγουντ, που απογείωσε την καριέρα και την φήμη της. Τον Δεκέμβριο του 1953 η Μέριλιν εμφανίστηκε στο πρώτο τεύχος του Playboy, με γυμνές φωτογραφίες στο εσωτερικό και ένα θρυλικό εξώφυλλο που την καθιέρωσε ως το σέξι πρόσωπο μιας ολόκληρης γενιάς. Λιγότερο από δέκα χρόνια αργότερα, στις 5 Αυγούστου του 1962, βρέθηκε νεκρή κάτω από ύποπτες συνθήκες. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν η υπερβολική δόση βαρβιτουρικών και ο θάνατός της αρχικά θεωρήθηκε «πιθανή αυτοκτονία».

Ο Τζέιμς Ντιν



Γεννημένο το 1931 στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, πρωταγωνίστησε σε πολλούς μικρούς τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς ρόλους στις αρχές της δεκαετίας του ’50, αλλά έγινε διεθνώς γνωστός το 1953 με την κινηματογραφική μεταφορά του Ανατολικά της Εδέμ του Τζον Στάινμπεκ. Ο Επαναστάτης χωρίς αιτία που ακολούθησε το 1955 εκτίναξε την δημοφιλία του στα ύψη κι έκανε κορίτσια και αγόρια να παραληρούν στο όνομά του. Μια από τις θρυλικές απαντήσεις που έδωσε ερωτηθείς για εκατομμυριοστή φορά αν είναι γκέι, ήταν «ε σίγουρα δεν περνάω τη ζωή μου με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μου».

Η Ούρσουλα Άντρες



Ίσως το πρώτο Bond Girl που σου έρχεται στο μυαλό, η Ελβετίδα ηθοποιός είχε καριέρα και πριν το περίφημο Dr. No που την έκανε σούπερ σταρ το 1962. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 έβγαινε με μερικούς από τους πιο σέξι άντρες του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένων των James Dean, Sean Connery και Marlon Brando. Πόζαρε γυμνή για το περιοδικό Playboy το 1965, με το τεύχος να γίνεται ένα από τα πιο δημοφιλή στην ιστορία των περιοδικών. Το 2001, το μπικίνι που φορούσε στην περίφημη σκηνή της παραλίας στο Dr. No πουλήθηκε για 35.000 ευρώ.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ



Γεννημένος στο Τούπελο του Μισισιπή το 1935, ο Έλβις ξεσήκωσε την λεγόμενη Elvis-mania που έμελλε να την συναγωνιστεί μόνο εκείνη με τους Beatles, πολύ αργότερα. Τις πρώτες του ηχογραφήσεις τις έκανε το 1956, με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις να ακολουθούν πολύ γρήγορα και να ξεσηκώνουν επικρίσεις από τις μεγαλύτερες γενιές, καθότι ο χορός του θεωρήθηκε «χυδαίος» από τα χριστά ήθη της εποχής. Αυτό βέβαια λίγο ένοιαξε τους χιλιάδες φαν του που τον έβλεπαν σαν θεό. Το 1973, ο βασιλιάς του ροκ εν ρολ έδωσε την πρώτη συναυλία που μεταδόθηκε παγκοσμίως μέσω δορυφόρου. Είχε τον τίτλο Aloha from Hawaii και την παρακολούθησαν περί το ενάμιση δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Η Μπριζίτ Μπαρντό



Γεννημένη στο Παρίσι το 1934, η απόλυτη γαλλίδα σταρ πρωταγωνίστησε σε 48 ταινίες και ήταν μια από τις λίγες Ευρωπαίες ηθοποιούς των δεκαετιών του 1950 και του 1960 που γνώρισαν την επιτυχία και στις ΗΠΑ. Η Μπε-Μπε με την εικόνα της σέξι γατούλας που στόλιζε χιλιάδες εφηβικά δωμάτια της εποχής καθιέρωσε πολλά από τα πράγματα που είναι δεδομένα στην μόδα σήμερα –μεταξύ των οποίων (ω ναι) το μπικίνι, και το ντεκολτέ που φέρει μέχρι σήμερα το όνομά της. Η ταινία που την έκανε παγκοσμίως διάσημη ήταν το Και ο θεός έπλασε τη γυναίκα, το 1956.

Ο Πολ Νιούμαν



Ξεκίνησε την καριέρα του το 1954, με την ταινία The Silver Chalice, έχοντας προηγουμένως πολεμήσει στον Β Παγκόσμιο και ολοκληρώνοντας δραματουργικές σπουδές στο Γέιλ αφότου επέστρεψε. Έγινε παγκοσμίως διάσημος ως Επαναστάτης… με αιτία αυτή την φορά, αντιμαχόμενος την κυβέρνηση των ΗΠΑ τόσο κατά του πολέμου στο Βιετνάμ όσο και υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων. Υπήρξε το απόλυτο sex symbol της ταραγμένης δεκαετίας του ’60, με το βαθυγάλαζο βλέμμα του και την παντελή απουσία έστω και υποψίας χαμόγελου στο πρόσωπό του να κοσμούν τις αφίσες σε αναρίθμητα εφηβικά δωμάτια της εποχής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v