ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Να γιατί δεν πρέπει να περνάς τα Σ/Κ στον καναπέ

Οι υπερβολικές ώρες που περνάς στον καναπέ κάνοντας μαραθώνιους σειρών βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σου, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Να γιατί δεν πρέπει να περνάς τα Σ/Κ στον καναπέ

Το ξέρετε, το ξέρουμε, επιμένουμε όλοι να το ξεχνάμε. Μια νέα έρευνα έρχεται να μας θυμίσει τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής εν γένει, και ειδικότερα της κακής συνήθειας να περνάμε ολόκληρα Σαββατοκύριακα στον καναπέ παρέα με τις αγαπημένες μας σειρές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε νέα μελέτη που πρόκειται να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όσο περισσότερες ώρες περνάτε στον καναπέ κάνοντας τηλεοπτικούς μαραθώνιους, τόσο αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θρομβοεμβολής είναι κατά 70% αυξημένος στους ανθρώπους που παρακολουθούν συχνά τηλεόραση, σε σχέση με εκείνους που το κάνουν σπάνια ή ποτέ.

Η έρευνα ξεκίνησε την περίοδο 1987-1989, και εξέτασε δείγμα 15.000 ενηλίκων, 45-64 ετών. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν παρακολουθούν τηλεόραση ποτέ ή σπάνια, μερικές φορές, συχνά ή πολύ συχνά. Τα στοιχεία ανανεώθηκαν δύο ακόμα χρονικές περιόδους, το διάστημα 1993-1995 και 2009-2011. Στα είκοσι συνολικά χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, 700 περίπου άτομα εκδήλωσαν φλεβική θρομβοεμβολή.

Ακόμα και τα άτομα που γυμνάζονταν τακτικά, δηλαδή 150 λεπτά την εβδομάδα, διέτρεχαν κίνδυνο εκδήλωσης φλεβικής θρομβοεμβολής. Ο κίνδυνος ήταν σχεδόν 80% υψηλότερος για εκείνους που έβλεπαν πολύ τακτικά τηλεόραση, συγκριτικά με εκείνους που δεν έβλεπαν ποτέ ή σπάνια. Όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, διαπίστωσαν ότι σ' αυτό αποδιδόταν περίπου το 25% του κινδύνου. Η καθιστική ζωή, όμως, και πάλι αύξανε τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής κατά 50%.

Πηγή: In.gr

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Οι προσβολές είναι τα επιχειρήματα αυτών που έχουν άδικο."

Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, Γαλλοελβετός φιλόσοφος

  • 1896 - Εντοπίζονται στο Κλόνταϊκ του Βορειοδυτικού Καναδά (ανατολικά των συνόρων με την Αλάσκα) κοιτάσματα χρυσού
    1960 - Η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
    1960 - Ο Τζόζεφ Κίτινγκερ, πέφτει με αλεξίπτωτο από τα 31.330 μέτρα, πάνω από το Νιού Μέξικο. Μέχρι το 2003, διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους αλλά και ελεύθερης πτώσης, καθώς πέταξε χωρίς να ανοίξει το αλεξίπτωτο τα πρώτα 25.700 μέτρα
    1962 - Ο μάνατζερ των Beatles, Ράιαν Έμπσταϊν, διώχνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ και προσλαμβάνει στη θέση του τον Ρίγκο Σταρ. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το συγκρότημα θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία "Love me do".

© 2002-2018 MEDIA2DAY