ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τεστ αναπνοής ανιχνεύει δύο είδη καρκίνου

Ένα απλό φύσημα μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως τον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου, υποστηρίζουν μελετητές.

Τεστ αναπνοής ανιχνεύει δύο είδη καρκίνου

Ένα τεστ που μετρά τα επίπεδα πέντε χημικών ουσιών στην αναπνοή έβαλαν στο… μικροσκόπιο ευρωπαίοι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτή η απλή εξέταση μπορεί να διαγνώσει το έλκος και τον καρκίνο του στομάχου ή του οισοφάγου με την ίδια αποτελεσματικότητα που έχουν και οι ενδοσκοπικές μέθοδοι.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 ασθενείς, αποδείχτηκε ότι αυτή η εξέταση μπόρεσε να διαγνώσει με επιτυχία τον καρκίνο με ακρίβεια 85%. «Ως τώρα, ο μόνος τρόπος διάγνωσης αυτών των δύο τύπων καρκίνου είναι ενδοσκοπικά, μέθοδος που είναι πιο ακριβή, πιο επεμβατική και με κάποιους κινδύνους επιπλοκών», ανέφερε ο Dr. Sheraz Markar, εκπρόσωπος των ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου.

Το πείραμα βασίστηκε στα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης, που εντόπισε τις διαφορές στην παρουσία χημικών ουσιών μεταξύ ασθενών με καρκίνο και ασθενών με γαστροοισοφαγικά συμπτώματα που ωστόσο δεν έπασχαν από καρκίνο.

«Επειδή τα καρκινικά κύτταρα είναι διαφορετικά από τα υγιή, παράγουν διαφορετικό μίγμα χημικών. Η μελέτη υποδεικνύει ότι μπορούμε να εντοπίσουμε τις διαφορές με ένα τεστ αναπνοής που δείχνει ποιοι ασθενείς είναι πιθανότερο να πάσχουν από καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου και ποιοι όχι. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν πρώτα με έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, προτού το τεστ δοθεί για ευρεία χρήση», αναφέρει ο Dr. Markar.

Πηγή: Medical Xpress 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v