Αποτοξίνωση τώρα: 7 φυσικές λύσεις

Η ρύπανση, το άγχος και η κακή διατροφή «ζορίζουν» τα όργανά μας και δυσκολεύουν την αποτοξίνωση. Δείτε μερικούς φυσικούς τρόπους για να διώξετε τις τοξίνες.
Αποτοξίνωση τώρα: 7 φυσικές λύσεις
Η αποτοξίνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για να είμαστε υγιείς. Μεγάλο κομμάτι της «βαραίνει» συγκεκριμένα όργανα, τα οποία έχουν… αναλάβει να την φέρουν εις πέρας, όπως για παράδειγμα το συκώτι και τα νεφρά.

Και μπορεί οι δημοφιλείς δίαιτες αποτοξίνωσης να υπόσχονται θαύματα, όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το σώμα μας θα κάνει σωστά τη δουλειά του στο να απομακρύνει τις τοξίνες αν προσέξουμε συγκεκριμένους τομείς της διατροφής μας, μειώσουμε την κατανάλωση κάποιων βλαβερών τροφών και ενισχύσουμε το διαιτολόγιο με άλλες. Χωρίς να καταφύγουμε σε υπερβολικές λύσεις (δίαιτες με χυμούς, κατανάλωση αποκλειστικά και μόνο λαχανικών και φρούτων κ.α.).

Πώς; Δείτε μερικούς φυσικούς τρόπους «καθαρισμού» που φέρνουν αποτελέσματα και διευκολύνουν την αποτοξίνωση στο σώμα μας.

Μειώστε την ζάχαρη

Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη αυξάνεται την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, γεγονός που καταπονεί το ζωτικής σημασίας όργανο. Μακροπρόθεσμα η… κακή συνήθεια μπορεί να προκαλέσει χρόνια κόπωση, διαβήτη, ανάπτυξη καρκίνου και – προφανώς – μπόλικα περιττά κιλά. Η λύση; Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωσή της είτε πίνοντας τους καφέδες σκέτους είτε χρησιμοποιώντας υποκατάστατα όπως το μέλι και οι γλυκαντικές ουσίες.

Ξυπνήστε με… λεμόνι

Πουρνό πουρνό, με το που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι, πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό με μισό φρέσκο στιμένο χυμό λεμόνι ανακατεμένο. Θα παρέχει στο σώμα σας ενυδατικούς ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο, το ασβέστιο κα το μαγνήσιο. Η αποτοξίνωση που κάνει ο οργανισμός μας το βράδυ προκαλεί αφυδάτωση επομένως πρέπει με το που ξυπνήσουμε να φροντίσουμε να αναπληρωθούν τα υγρά. Επίσης, ο χυμός λεμονιού βοηθά το συκώτι να παράγει περισσότερα ένζυμα, τα οποία βοηθούν στην πέψη και το «χαλαρώνουν» από τα τοξίνες. Η βιταμίνη C τέλος που έχει το λεμόνι είναι πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό μας.

Κάντε γιόγκα

Η αποτοξίνωση δεν αφορά μόνο τι (δεν) τρώμε, αλλά και πώς διαχειριζόμαστε το άγχος και τις συνέπειές του στο σώμα μας. H yoga με τις διάφορες στάσεις τις βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ φαίνεται να ενισχύει την αποτοξίνωση διευκολύνοντας την πέψη και την αποβολή των τοξινών. Ο μεγαλύτερος όγκος των προβλημάτων πέψης προέρχεται από το άγχος. Η yoga μέσα και από τις αναπνοές χαλαρώνει τους μύες και το διάφραγμα επιτρέποντας στο στομάχι και το γαστρεντερικό σύστημα να … κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Μπρόκολο, το θαυματουργό

Το πράσινο λαχανικό με την όχι και τόσο ωραία μυρωδιά μπορεί να κάνει θαύματα στην αποτοξίνωση. Η κατανάλωσή του συνδέεται με τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις διαβήτη και καρκίνο. Αντίστοιχες σούπερ τροφές αποτοξίνωσης είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα λαχανάκια βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες.

Πιείτε το τσάι σας

Το τσάι σε συνδυασμό με την πικραλίδα ή το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του συκωτιού, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συσσωρεύονται στους ιστούς του. Σε σχετική έρευνα, φάνηκε ότι η κατανάλωση γαϊδουράγκαθου ως αφέψημα βοηθά το συκώτι να «αναρρώσει» και ενθαρρύνει την αναδόμηση των ιστών του.

Ιδρώστε στη σάουνα

Για κάποιους ασφυκτική, για άλλους χαλαρωτική η σάουνα βοηθά σημαντικά στην αποτοξίνωση αφού διευκολύνει την «έξοδο» τον τοξινών από το σώμα μέσα από την μεγάλη εφίδρωση που προκαλεί. Προσπαθήστε να κάνετε 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα.

Καθαρίστε… μια κι έξω

Η περιβαλλοντική ρύπανση και διάφορα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως κόκκινα ή πρησμένα μάτια, καταρροή και συνάχι. Λόγω του ότι η πλειοψηφία των αλλεργιογόνων αυτών εισέρχεται στο σώμα μας μέσω της αναπνοής, δοκιμάστε να «καθαρίσετε» τις ρινικές διόδους είτε κάνοντας συχνές πλύσεις με φυσιολογικό ορό είτε χρησιμοποιώντας neti pot, ένα σκεύος με καμπυλωτό σχήμα το οποίο χρησιμοποιείται για πλύσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v