Πειραματικό φάρμακο «διαγράφει» τα γηρατειά!

Ερευνητές της κλινικής Mayo έφτιαξαν φάρμακο το οποίο μπορεί να παρατείνει μέχρι και 35% των ζωή ποντικών.
Πειραματικό φάρμακο «διαγράφει» τα γηρατειά!
Μπορούμε να νικήσουμε τα γηρατειά; Το θεμελιώδες αυτό ερώτημα απασχολεί εδώ και δεκαετίες τους επιστήμονες. Μια πρόσφατη εξέλιξη από την κλινική Mayo αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι – πλέον – αδύνατο.

Οι επιστήμονες της κλινικής ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να παρατείνουν μέχρι και 35% τη ζωή ποντικών, χoρηγώντας τους μια ουσία που εξαφάνισε σε μεγάλο βαθμό τα γηρασμένα κύτταρα από τον οργανισμό τους. Τα κύτταρα δηλαδή τα οποία προκαλούν βλάβες στα γειτονικά τους κύτταρα και συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών που συνδέονται με το γήρας.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν – γνωστά ως σενολυτικά – «στόχευσαν» και σκότωσαν τα κύτταρα αυτά, χωρίς να προκαλέσουν βλάβες στα κοντινά κύτταρα και ιστούς. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η δράση τους ήταν ισχυρή ακόμα και από την πρώτη δόση.

Τα ευρήματα αυτά, αν και σε αρχικό στάδιο, μπορούν να ανοίξουν δρόμους για την εύρεση θεραπειών που θα μπορούσαν να «αναβάλουν» την εμφάνιση ασθενειών που συνδέονται με τα γηρατειά.

Από τα 42 φάρμακα που δοκιμάστηκαν, δύο είχαν την πιο αποτελεσματική δράση. Πρόκειται για το dasatanib, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου και το quercetin, ένα χημικό που βρίσκεται στα φυτά και έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ προστατεύει την καρδιά.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις των επιστημόνων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v