Νέο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρωβουλή για το τσιγάρο

Με στόχο να γίνει λιγότερο ελκυστική η κατανάλωση προϊόντων καπνού, οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν σήμερα νομοθετικό πλαίσιο υπό τις… πιέσεις των καπνοβιομηχανιών.
Νέο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρωβουλή για το τσιγάρο
Σήμερα ψηφίζεται στην ευρωβουλή νέο νομοθετικό πλαίσιο, βάσει σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την τροποποίηση της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τα προϊόντα του καπνού. Στόχος του πλαισίου, είναι να γίνει λιγότερο ελκυστική η κατανάλωσή τους στους νέους.

Ο ευρωπαίος αρμόδιος επίτροπος για την υγεία Τόνιο Μποργκ, κάλεσε το Κοινοβούλιο να «τολμήσει», υπενθυμίζοντας στους βουλευτές ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων, είναι η μείωση κατά 2% του αριθμού των καπνιστών στην ΕΕ σε διάστημα πέντε ετών.

Φυσικά, οι καπνοβιομηχανίες δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και διεξάγουν εδώ και μήνες εντατική καμπάνια κατά του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μόνο η Philip Morris έχει επενδύσει 1,4 εκατομμύριο ευρώ για να πείσει τους ευρωβουλευτές για την απάλειψη των υποχρεωτικού χαρακτήρα πλευρών του σχεδίου της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Το αρχικό κείμενο προβλέπει την απαγόρευση των αρωματισμένων (π.χ. Menthol) και των slim τσιγάρων και την τοποθέτηση προειδοποιητικών επιγραφών στο 75% των δύο επιφανειών των πακέτων.

Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι θα θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν και θα διατίθεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Εάν εγκριθεί σήμερα από τους ευρωβουλευτές, το κείμενο θα τεθεί προς έγκριση στις 28 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η αντικαπνιστική ευρωπαϊκή οδηγία δε θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v