Πόσα κιλά θα πάρετε αν κόψετε το κάπνισμα;

Η αιώνια ανησυχία των καπνιστών που σκέφτονται να το κόψουν επιτέλους απαντιέται. Και το αποτέλεσμα της έρευνας συνοδεύεται από το καθησυχαστικό «θα πάρετε γύρω στα 5 κιλά, αλλά θα είστε και πάλι πιο υγιής απ’ ότι αν συνεχίζατε να καπνίζετε».
Πόσα κιλά θα πάρετε αν κόψετε το κάπνισμα;
Η καρδιά και τα πνευμόνια σας θα σας ευγνωμονούν αν καταφέρετε να κόψετε το κάπνισμα. Η περιφέρειά σας, βέβαια, ενδέχεται να έχει διαφορετική γνώμη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και την Βρετανία, και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρώην καπνιστές όταν καταφέρουν τελικά να κόψουν το κάπνισμα, ενδέχεται να πάρουν μερικά κιλά παραπάνω απ’ όσα υπολόγιζαν.

Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές παίρνουν περίπου 4,5 κιλά κόβοντας το κάπνισμα –σχεδόν τα διπλά απ’ όσα οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να ανεχτούν, αν προσπαθούσαν να το κόψουν.

Η αύξηση του βάρους συνδέεται με την διακοπή του καπνίσματος, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι η νικοτίνη είναι διεγερτική και κόβει την όρεξη. Μάλιστα, πολλοί καπνιστές δηλώνουν ότι δεν έχουν προσπαθήσει να κόψουν το κάπνισμα γιατί φοβούνται πως θα παχύνουν πολύ. Η έρευνα, πάντως, καταλήγει ότι, όπως θα σας πει και οποιοσδήποτε γιατρός, είναι καλύτερα να το κόψετε –έστω και αν πάρετε 4,5 κιλά.

Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έκοψαν το κάπνισμα χωρίς να βασίζονται σε υποκατάστατα νικοτίνης, πήραν 1,1 κιλό τον πρώτο μήνα, 2,2 κιλά συνολικά στους δύο μήνες, 4,2 κιλά στους έξι μήνες και 4,6 κιλά συνολικά σε ένα χρόνο. Αυτά κατά μέσο όρο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι που πήραν πολύ λιγότερα ή πολύ περισσότερα. Όπως σημειώνει ο Henri-Jean Aubin, καθηγητής ψυχιατρικής και εθιστικών φαρμάκων στο Hôpital Paul Brousse της Γαλλίας, ένας στους τέσσερις πρώην καπνιστές πήρε λιγότερο από ένα κιλό, ενώ επίσης ένας στους τέσσερις πήρε περισσότερα από 7,7 κιλά.

«Η διακοπή του καπνίσματος στα 40 αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά εννιά χρόνια. Κι αυτό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ακόμη και την πιθανή αύξηση βάρους» σημειώνει ο ίδιος.

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v