Ο ύπνος… αδυνατίζει

Εσείς πόσο… αδυνατίζετε το βράδυ; Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως εννέα ώρες ύπνου βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν κοιμόμαστε για λιγότερο από επτά ώρες.
Ο ύπνος… αδυνατίζει
Λίγο… νάνι παραπάνω το βράδυ μπορεί να μετριάσει την γονιδιακή προδιάθεση του ατόμου για αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον νευρολόγο Nathaniel Watson, μελέτησε το βάρος και τον ύπνο σε περίπου 1.088 «ζεύγη» διδύμων και ανακάλυψε ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες το βράδυ όχι μόνο είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα βάρους αλλά είχαν επίσης μικρότερο έλεγχο του βάρους τους σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται 9 ώρες και πλέον.

Η ομάδα του Watson ανακάλυψε ότι μεταξύ των διδύμων που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες, τα γονίδια επηρεάζουν κατά 70% το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) ενώ το περιβάλλον μόλις κατά 4%.

Αντίθετα, μεταξύ των διδύμων που κοιμούνται πάνω από 9 ώρες, τα γονίδια αντιστοιχούν στο 32% ενώ οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή και άσκηση αντιπροσώπευαν το 51%. Συνεπώς, όσο λιγότερο κοιμάται κανείς, τόσο περισσότερο συμβάλουν τα γονίδια στο βάρος ενώ αντίστοιχα, όσο περισσότερο κοιμάστε, τόσο λιγότερο «αποφασίζουν» τα γονίδια πόσο θα ζυγίζετε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν επίσης ότι ο μικρότερης διάρκειας ύπνος παρέχει ένα πιο «φιλικό» περιβάλλον για την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία ή αλλιώς ότι ο παρατεταμένος ύπνος «προστατεύει» από τα γονίδια παχυσαρκίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο μη επαρκής ύπνος συνδέεται με την αύξηση σωματικού βάρους. Ωστόσο, αυτές οι έρευνες, στις οποίες δεν συμμετείχαν δίδυμα δεν ήταν ικανές να παρέχουν αρκετά στοιχεία όσον αφορά στον παράγοντα «γονίδια». Παρά το γεγονός ότι η έρευνα δεν εντοπίζει ποια ακριβώς γονίδια επηρεάζουν, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι αρκετά ανθρώπινα γονίδια συμβάλλουν στον κίνδυνο παχυσαρκίας, επηρεάζοντας μηχανισμούς όπως ο μεταβολισμός γλυκόζης, η χρήση της ενέργειας, η αποθήκευση λίπους και η όρεξη.

Η παρούσα έρευνα έρχεται, επίσης, να ανατρέψει συμπέρασμα παλαιότερης ότι ο πολύς ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Σημαίνει, ωστόσο, αυτό ότι μπορεί ο καθένας να γίνει Ωραία (και Αδύνατη) Κοιμωμένη;

Δυστυχώς θα σας απογοητεύσουμε. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καθοριστεί ποιοι βιολογικοί μηχανισμοί «δουλεύουν» και πόσος ακριβώς ύπνος είναι αρκετός για να «πολεμήσει» τα γονίδια παχυσαρκίας.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v