Black Panthers Greece: Οι μπούρδες είναι ανίκητες

Με ένα απλό Google search με τους όρους “black panthers Greece” μπορεί κανείς ν' αντιληφθεί πόσο γρήγορα διαδίδεται μια ανακρίβεια στην ψηφιακή εποχή.
Με ένα απλό Google search με τους όρους “black panthers Greece” μπορεί κανείς ν' αντιληφθεί πόσο γρήγορα διαδίδεται μια ανακρίβεια στην ψηφιακή εποχή και για ποιον ακριβώς λόγο τα ΜΜΕ έχουν διπλή υποχρέωση να τσεκάρουν και να ξανατσεκάρουν κάθε τι που μεταδίδουν ή αναμεταδίδουν σα να ήταν τα υγειονομικά έγγραφα του μασαζάδικου της αρεσκείας τους.

Οι τίτλοι των αποτελεσμάτων είναι υπερφίαλοι κι εντυπωσιοθηρικοί σε βαθμό συντριπτικό: “Black Panthers' stand up to Golden Dawn”, “Black Panthers against Greek nazis”, “Blacks Panthers in Greece Vow to Exterminate Golden Dawn”, “The Black Panthers rise anew... in Greece”, “Immigrants brigades Black Panthers warn Golden Dawn”. Μα πότε έγιναν όλ' αυτά; Δεν έχει σημασία. Η δημοσιογραφική “επιτυχία” του αμφιλεγόμενης σοβαρότητας Channel 4 κι η δήλωση ενός κενυάτη ότι είναι μέλος των Μαύρων Πανθήρων, μιας υποτιθέμενης ομάδας αφρικανών που περιπολεί στις επίμαχες γειτονιές για πιθανές ρατσιστικές επιθέσεις σε ανθρώπους και περιουσίες, έκανε το γύρο του κόσμου μέχρι να πεις fixer...

Κι αυτή είναι η μαγική λέξη: Fixer.

Γιατί ο “μαχόμενος” δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού, όπως και όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι, δεν ήρθε εδώ για να ψάξει μόνος του, να μάθει τι παίζει, να εξακριβώσει ποιος είναι ποιος κι ύστερα να κάνει το ρεπορτάζ του έχοντας εξασφαλίσει ότι οι πηγές του θα είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστες. Οι δημοσιογράφοι-τουρίστες, όπως και οι κανονικοί τουρίστες, προσλαμβάνουν δημοσιογράφους-οδηγούς, τους αποκαλούμενους fixers, οι οποίοι βαρύνονται με την ευθύνη να βρουν τις καλύτερες πηγές και να στρέψουν τον τουρίστα-δημοσιογράφο στη σωστή κατεύθυνση, από δημοσιογραφικής άποψης φυσικά. Άλλες φορές πάλι, ο τουρίστας δείχνει την κατεύθυνση κι ο fixer του δίνει αυτό ακριβώς που θέλει, όσο αμφιλεγόμενο κι αν είναι.

Όλ' αυτά, βέβαια, προτού τον πάει να φάει το καλύτερο βρώμικο της πόλης, στο κυνήγι του οποίου έχει εξαντλήσει όλες τις δημοσιογραφικές του ικανότητες.

Απ' το βίντεο λοιπόν, μαθαίνουμε ότι οι Μαύροι Πάνθηρες οργανώνονται μέσω των social media, αλλά στα social media δεν υπήρχε καμία αναφορά μέχρι χτες, ενώ οι αφρικανικές κοινότητες εξέδωσαν άμεσα κοινό δελτίο τύπου όπου δηλώνουν την άγνοιά τους για όσα αναφέρει ο γείτονάς τους. Το σημαντικό όμως εδώ είναι η στάση του δημοσιογράφου. Η “πηγή” του μιλά για αυτοσχέδια περίπολα κι εκδίκηση κι ο δημοσιογράφος το αφήνει να περάσει χωρίς να ρωτήσει τίποτε σχετικό (στο βίντεο τουλάχιστον γιατί μπορεί να ρώτησε και να μην του άρεσαν οι απαντήσεις). Κάνει ότι δεν το βλέπει το “λαυράκι” και συνεχίζει. Δεν φροντίζει να εκμαιεύσει περισσότερες πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα (γιατί άραγε;) κι απλώς σερβίρει με κακό, αμερικανοφανές περιτύλιγμα (μου είναι αδύνατο να ξεπεράσω το κακό μπάσκετ που είδα, αλλά από βρετανό δεν περίμενα καλύτερη επιλογή πλάνων) μέρος όσων του λέει η πηγή του, γνωρίζοντας φυσικά το γκελ που θα προκαλέσει την άλλη μέρα.

Και για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, το γκελ αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο, αφού όσοι παλεύουν από διάφορα πόστα καθημερινά, ώστε να εξομαλύνουν τις συνέπειες της μόνιμης (και όχι άξαφνης) ροπής των μελών της κοινωνίας μας προς τη συντηρητικοποίηση και τη μισαλλοδοξία, έχουν στα χέρια τους μια επικοινωνιακή κόλαση. Με λίγα λόγια, κάποιος αφρικανός μαζί με κάποιον βρετανό δημοσιογράφο και κάποιον ντόπιο fixer, έριξαν λίγο ακόμη νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής και δυσκόλεψαν κι άλλο το έργο όσων εργάζονται αθόρυβα για τη βελτίωση μιας πολύπλοκης κατάστασης που δεν πρόκειται να αλλάξει ως διά μαγείας.

Όσο για τους ντόπιους που το αναμάσησαν αναλόγως με την ατζέντα τους... τι να πω; Τους συγχωρώ γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν. Αμήν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v