Πως μυήθηκα στην οινο-ποδηλασία!...

Ξέρετε τι έκανα την Κυριακή που μας πέρασε; Εντάξει, αν είστε friends/followers στο Facebook ή στο Twitter, μάλλον το πήρατε είδηση από τις φωτογραφίες και τον γενικότερο ενθουσιασμό μου. Θα το πω όμως και για τους υπόλοιπους, γιατί είμαι σίγουρος ότι ενδιαφέρει αρκετούς από εσάς. Την Κυριακή της Πρωταπριλιάς, λοιπόν, πήρα μέρος στο "ΑττικήQuatro", της ποδηλατικής διαδρομής στα οινοποιεία των Μεσογείων που οργάνωσε και φέτος το Cycling4Wine.


Δεν επρόκειτο για αγώνα, αλλά, ουσιαστικά, για μία βόλτα με ποδήλατα. Συμμετείχαμε ποδηλάτες όλων των επιπέδων, από έμπειρους βετεράνους με αγωνιστικά ποδήλατα  και εξοπλισμό, μέχρι χομπίστες που απλά ήθελαν να περάσουν όμορφα αυτή την Ανοιξιάτικη Κυριακή. Η ιδέα ήταν να χαραχθεί μία ευχάριστη διαδρομή μέσα από τα αμπέλια, τα χωριά και γενικά την ύπαιθρο των Μεσογείων, με ενδιάμεσες στάσεις σε οινοποιεία, τα οποία θα περίμεναν τους ποδηλάτες για να τους ξεναγήσουν και να τους προσφέρουν τα κρασιά τους για δοκιμή. Έτσι κι έγινε - η διαδρομή είχε συνολικό μήκος 51 χιλιόμετρα, ξεκίνησε από το Κτήμα Βασιλείου στο Κορωπί, συνέχισε μέχρι την Μικροοινοποιία Μυλωνά στην Κερατέα, στη συνέχεια πέρασε από το οινοποιείο της Στροφιλιάς στην Ανάβυσσο, για να επιστρέψει στο Κορωπί και το Κτήμα Βασιλείου, όπου ένα ξεγυρισμένο τσιμπούσι περίμενε τους ποδηλάτες που έφταναν στον τερματισμό.


Δήλωσα συμμετοχή με πολλές επιφυλάξεις. Είμαι πολύ "φρέσκος" ποδηλάτης και δεν είχα ακόμη κάνει μία τόσο μεγάλη και απαιτητική διαδρομή. Ωστόσο ήθελα να ζήσω την εμπειρία της οινο-ποδηλασίας, που είναι τόσο διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, και έτσι το τόλμησα. Και πρέπει να σας πω ότι το απόλαυσα - το ίδιο, πιστεύω, και οι 170 περίπου ποδηλάτες που συμμετείχαν στο ΑττικήQuatro - και τερμάτισα άνετα. Η οργάνωση ήταν καλή, η διάθεση όλων ήταν άκρως θετική, ενώ ο όμορφος Ανοιξιάτικος καιρός μας βοήθησε πολύ. Και, όπως φάνηκε από την αρχή μέχρι το τέλος, η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.


Το Cycling4wine υπάρχει εδώ και 4 χρόνια. Διοργανώνει κάθε χρόνο διάφορους ποδηλατικούς γύρους σε οινοπαραγωγικές ζώνες (Αττική, Νεμέα, κ.α.) και απευθύνει κάθε φορά ανοιχτό κάλεσμα σε φίλους του κρασιού και της ποδηλασίας να παντρέψουν τις δύο αυτές τους αγάπες με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Κάθε διοργάνωση υλοποιείται με σωστό και επαγγελματικό τρόπο - με αστυνομική συνοδεία, χάραξη της διαδρομής στα κομβικά σημεία, τεχνική υποστήριξη, αναμνηστικά μπλουζάκια και φαγοπότι στον τερματισμό. Αν όλα αυτά σας ακούγονται ενδιαφέροντα, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τσεκάρετε την ιστοσελίδα www.cycling4wine.gr σε τακτικά χρονικά διαστήματα, για να ενημερώνεστε για τις επικείμενες οινο-ποδηλατικές διοργανώσεις.

|ig:all|

Εννοείται, βεβαίως, ότι η ασφάλεια σε τέτοιου είδους πρέπει να είναι η πρώτη - και βασικότερη - προτεραιότητα, ειδικά καθότι υπάρχει και αλκοόλ στη μέση. Έτσι, επιβάλλεται η χρήση κράνους, ενώ όποιος δοκιμάζει κρασί στα οινοποιεία της διαδρομής, καλό είναι να φτύνει και να μην καταπίνει, παρά μόνο στον τερματισμό (και εφόσον δεν πρέπει να οδηγήσει στην επιστροφή φεύγοντας).

Και κάτι άλλο που θέλω να σας πω επ' ευκαιρία. Καμιά φορά φανταζόμαστε (και εξασκούμε) τον οινοτουρισμό σε μέρη μακρινά και άγνωστα, και αγνοούμε τα οινοποιεία - και την όμορφη ύπαιθρο γύρω τους - που απέχουν μόλις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από την πόρτα μας: η Στροφιλιά είναι ένα από τα μεγάλα οινοποιεία της Αττικής, βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, και περιμένει πάντα φιλόξενα τους επισκέπτες που θέλουν να μάθουν για το κρασί ή να αγοράσουν σε ειδικές τα ωραία κρασιά της. Το Κτήμα Βασιλείου είναι ανοικτό όλη την εβδομάδα και τα περισσότερα Σαββατοκύριακα, φιλοξενεί συχνά εκδηλώσεις καλλιτεχνικού ή αθλητικού χαρακτήρα, ενώ αποτελεί προορισμό επίσκεψης και γευσιγνωσίας τυπικών κρασιών της Αττικής ακόμα και για τουριστικά γκρουπ που βρίσκονται καθ' οδόν για το αεροδρόμιο. Όσο για την Μικροοινοποιία Μυλωνά, πρόκειται για ένα παραδοσιακό οικογενειακό οινοποιείο της Αττικής που πλέον έχει περάσει στα χέρια της νέας γενιάς της οικογένειας και παράγει κρασιά που τελευταία έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία σε μεγάλους διαγωνισμούς, ενώ ήδη έχει αναπτύξει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού.


Είτε με το ποδήλατο, είτε με το αυτοκίνητο, είτε με τον Προαστιακό, λοιπόν, κάντε μια βόλτα στα οινοποιεία του αμπελώνα της Αττικής. (Και) τώρα που ανοίγει ο καιρός, να είστε σίγουροι ότι σας επιφυλάσσουν ζεστή φιλοξενία και ευχάριστες, απολαυστικές οινικές εμπειρίες!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v