Αρκετό internet για σήμερα

Υπήρχε, θυμάμαι, μια εποχή όχι πολύ μακρινή, απλά πριν τα σόσιαλ μίντια, που μπορούσες ακόμα να πιστεύεις ότι ορισμένα πράγματα ήταν θέμα κοινής λογικής
Αρκετό internet για σήμερα
Υπήρχε, θυμάμαι, μια εποχή όχι πολύ μακρινή, απλά πριν τα σόσιαλ μίντια, που μπορούσες ακόμα να πιστεύεις ότι ορισμένα πράγματα ήταν θέμα κοινής λογικής.

Κανείς δεν πιστεύει πια ότι η γη είναι επίπεδη, σωστά;

Κανείς δεν πιστεύει ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, σωστά;

Κανείς δεν πιστεύει ότι, αν έχεις νεογέννητο στο σπίτι, γυναίκα με περίοδο δεν πρέπει να το ακουμπήσει, γιατί θα του μείνει μόνιμο κόκκινο σημάδι στο κούτελο, σωστά;

Κανείς δεν πιστεύει ότι οποιαδήποτε ρατσιστική ή ομοφοβική επίθεση είναι δικαιολογημένη, σωστά;

Και μετά ήρθαν τα σόσιαλ μίντια, να τραβήξουν την κουρτίνα. Να σηκώσουν το χαλί. Να σου τρίψουν στη μούρη ότι «κοίτα, σε αυτόν τον κόσμο ζούσες τόσα χρόνια. Σε έναν κόσμο αμόρφωτων ηλίθιων, ρατσιστών, ξενοφοβικών και ομοφοβικών. Απλώς δεν το ήξερες –καλά, το τελευταίο μπορεί και να το ήξερες, δεν κάνουν και ιδιαίτερη προσπάθεια να κρυφτούν. Δεν ήξερες όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν “πιστεύουν”, λες και είναι θέμα πίστης, ότι η Γη είναι στρογγυλή, το ήξερες;»

Δεν το ήξερες, γιατί οι άνθρωποι έχουμε την τάση να περνάμε τη ζωή μας με ανθρώπους που μας μοιάζουν. Έτσι φτιάχνονται τα κοινωνικά δίκτυα –δεν είναι μόνο θέμα των φίλων που διαλέγεις, είναι και τα περιβάλλοντα στα οποία κινείσαι, η περιοχή στην οποία μένεις, τα ΜΜΜ που χρησιμοποιείς ή δεν χρησιμοποιείς, τα μέρη που βγαίνεις και πάει λέγοντας. Όλα αυτά μαζί φτιάχνουν μια ωραία προστατευτική φούσκα, που τα σόσιαλ μίντια ήρθαν κι έσπασαν.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, μπορεί και να σοκαριζόσουν –πάντως σίγουρα θα απορούσες– αν κάποιος σου έλεγε ότι υπάρχει κόσμος που έχει σεξουαλικό φετίχ με το Μικρό μου Πόνι, το παιδικό. Τώρα όσο πάνε και μειώνονται τα πράγματα που μπορούν να σε εκπλήξουν.

«Αν μπορείς να το σκεφτείς, υπάρχει κάπου στο internet» λένε τα πιτσιρίκια, κι αν αυτό το πάμε ένα βήμα παραπέρα, «αν μπορείς να το σκεφτείς, υπάρχει». Τελεία. Δέκα χρόνια πριν, νομίζω δεν θα το πίστευα αυτό. Τώρα το πιστεύω.

Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα, όπως τα μισάνθρωπα ρατσιστικά σχόλια των Ελλήνων πρώην οπαδών του Γιάννη Αντετοκούνμπο που με κάνουν να σκέφτομαι ότι ήταν πιο ωραία όσο δεν ήξερα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v