Τα "βατόμουρα" των Νόμπελ έχουν χιούμορ!

Χιούμορ και μάλιστα πνευματώδες διαθέτει τελικώς η επιστημονική κοινότητα, όπως αποδεικνύουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που λίγες ημέρες ρπιν τα Νόμπελ μοιράζουν βραβεία- παρωδίες.
Την κοινή πεποίθηση ότι οι επιστήμονες είναι «φρικιά» χωρίς χιούμορ καταρρίπτουν τα βραβεία- παρωδία των Nobel που απονέμονται κάθε χρόνο στο Χάρβαρντ.

Πρόκειται για απονομές του φοιτητικού περιοδικού «Χρονικά της Απίθανης Έρευνας» που είθισται να προηγούνται κατά λίγες ημέρες της απονομής των βραβείων Νόμπελ στη σουηδική πρωτεύουσα.

Ανθολογώ από τις σελίδες του τύπου για τα φετινά:

* την επιστημονική απόδειξη ελβετών νομικών που αναγνωρίζει ότι τα φυτά διαθέτουν αξιοπρέπεια («νόμπελ» ειρήνης)
* τα έσοδα των στριπτιζέζ αυξάνονται κατά τις γόνιμες ημέρες τους («νόμπελ» οικονομίας)
* τα πατατάκια με τον καλύτερο ήχο έχουν και την καλύτερη γεύση
* οι ψύλλοι που προτιμούν τους σκύλους πηδούν ψηλότερα από αυτούς που εγκαθίστανται σε γάτες («νόμπελ» βιολογίας)
* μια τούφα από τρίχες είναι αναπόφευκτο να μπερδευτεί σε κόμπους («νόμπελ» στις φυσικές επιστήμες)
* Τα ακριβά placebo (ψεύτικά φάρμακα) είναι πιο αποτελεσματικά από τα φθηνά ψεύτικα φάρμακα («νόμπελ» ιατρικής)
* Οι μύκητες της μούχλας μπορούν να λύνουν παζλ (απονεμήθηκε για την κατηγορία «Γνωσιακές επιστήμες» στον Τοσιγιούκι Νακαγκάκι του Πανεπιστημίου του Χοκάιντο)
* Το «νόμπελ» χημείας κέρδισε η ερευνήτρια που απέδειξε ότι η Coca-Cola είναι αποτελεσματικό σπερματοκτόνο, όπως επίσης κα ιο ταϊβανέζος καθηγητής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν που απέδειξε πως η Coca-Cola δεν είναι αποτελεσματικό σπερματοκτόνο.

Το πρώτο θετικό στην όλη ιστορία είναι πως η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν αντιμετωπίζει την όλη ιστορία ως φοιτητικό χαβαλέ ή τουλάχιστον, αν το κάνει, διασκεδάζει και αυτή- που από μόνο του είναι είδηση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα βραβεία απένειμε ο όντως νομπελίστας Ουίλιαμ Λίπσκομπ, που το 1976 κέρδισε το Νόμπελ Χημείας.

Το δεύτερο θετικό είναι ότι αναπτερώνονται οι ελπίδες μου πως κάποτε θα αποδειχθεί επιστημονικά αυτό που όλοι υποπτευόμαστε: «Οι αρκούδες χέζουν στο δάσος».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v